top of page

Zomerse stickey lamskoteletten


Zomerse sticker lamskoteletten
Zomerse sticker lamskoteletten

Niet iedereen is fan van lam maar Val vindt het heerlijk. Rosa is er geen fan van en dat is helemaal prima. Wanneer we lamskoteletten gaan eten halen we die het liefste bij de Turkse supermarkt. Je kunt ze natuurlijk ook bij de meeste supermarkten kopen, maar bij de Turkse supermarkt is het vlees vaak net even wat mooier. In dit gerecht gebruik je wortelen en wanneer je de kans krijgt om verschillende gekleurde wortelen te kopen moet je dit zeker doen. Dit geeft namelijk een extra vrolijke uitstraling op het bord. Doordat er van sinaasappelsap een saus wordt gemaakt geeft dit een heerlijk frisse smaak. Een echt zomers gerecht dus. 


Wat heb je nodig voor 2 personen:

200 gram kleine aardappels 

200 gram wortelen

3 sinaasappels 

4 eetlepels donkerbruine basterdsuiker 

1 hand verse tijm 

1 hand verse rozemarijn 

3 eetlepels bloem

peper en zout

4 lamskoteletten of 2 grote 

3 eetlepels olijfolie + extra 


Verwarm de oven voor op 230 graden hete lucht. 


Zet twee grote pannen met water op, 1 voor het koken van de aardappels en de ander voor het koken van de wortelen. Kook de aardappels (met schil) ongeveer 10 minuten. 

Schil de wortelen en kook ze in de andere pan ongeveer 15 minuten, het ligt een beetje aan de dikte van de wortels. 


Schil 1 sinaasappel met een dunschiller en snijd de gehele schil fijn en zet dit apart. Probeer bij het schillen dat er zo min mogelijk wit aan de schil blijft zitten, dit doe je door de schil heel licht te schillen zodat hij dun wordt en probeer niet te hard te drukken. Pers daarna alle 3 de sinaasappels uit en doe dit in een steelpannetje samen met de basterdsuiker. Voeg nog een klein beetje tijm en rozemarijn (niet alles) toe en laat het daarna 10 minuten inkoken. 


Haal de gekookte aardappels uit de pan en leg ze op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Druk alle aardappels 1 voor 1 een beetje plat met de onderkant van een glas. Door dit te doen splijten de aardappels open en worden ze knapperiger in de oven. Strooi daarna de bloem over de aardappels en hussel dit goed door. Besprenkel de aardappels met een beetje olijfolie, peper en zout. 


Bak de aardappels 15 minuten op 230 graden en zet daarna nog 10 á 15 minuten de hete lucht met de grill aan. Houd de aardappels wel goed in de gaten want met de grill kan het ineens heel hard gaan.


Wanneer de wortelen zijn gekookt haal je ze uit de pan en zet apart. 


Bestrooi alle kanten van de lamskoteletten met flink wat peper en zout. Verwarm de pan en zet de lamskoteletten recht op in de pan zodat ze op het vet staan. Je hoeft ze niet in olie te bakken want je bakt de randjes nu op hun eigen vet. Doe dit totdat de randjes goudbruin zijn geworden. Wanneer je dit heb gedaan bak je de lamskoteletten ongeveer 2 minuten per kant. Wanneer je dunne en kleine lamskoteletten hebt bak je ze iets korter. Je gaat de koteletten straks nog een keer verwarmen dus bak ze nog niet helemaal gaar anders worden ze straks te droog.


Wanneer de koteletten uit de pan zijn voeg je nog een beetje olijfolie toe en bak je de gekookte wortelen nog even kort. Blijf elke keer draaien zodat alle kanten goed gebakken zijn. Leg nu de koteletten tussen/op de wortelen en giet de sinaasappelsaus erover. Roer dit voorzichtig goed door elkaar. Haal de aardappels uit de oven wanneer ze goudbruin zijn en serveer dit gerecht direct. Giet als laatste nog een beetje overgebleven saus uit de pan over de lamskoteletten en aardappels. 


Comments


bottom of page