top of page

Zalm teriyaki
Zalm teriyaki

Vandaag heb ik een recept voor jullie wat ik altijd maak als we zalm eten. Namelijk zelf teriyakisaus maken, lekker voor over je stukje zalm.  In de winkel kan je deze saus ook prima kant-en-klaar kopen, maar waarom niet lekker zelf maken? Het is werkelijk super easy! 


Toen ik laatst met Val in de Amazing Oriental was, zagen we een flesje Mirin staan en we dachten gelijk aan een lekkere zalm teriyaki.  Mirin is een soort zoete kookwijn, heerlijk door Aziatische gerechten. De textuur is stroperig en amberkleurig. Vanwege de zoete smaak combineert Mirin goed met zoute sauzen zoals sojasaus. Samen vormen ze de basis voor een traditionele teriyakisaus! 

Wat heb je nodig voor 4 personen:

4 zalmmoten

160 ml mirin 

4 eetlepels sojasaus

2 eetlepels suiker

Sesamzaadjes 

Olie om in te bakken


Dep de zalmmoten droog met keukenpapier. Verhit olie in een pan en bak de zalm op matig vuur aan beide zijden net gaar. Neem de zalm uit de pan en houd warm onder een bord met aluminiumfolie. 

3

Voeg in een steelpan de mirin, sojasaus en de suiker toe. Breng het aan de kook. 

4

Draai het vuur omlaag en laat het rustig koken gedurende 5-10 min totdat het een dikke saus is geworden. De saus dikt altijd nog iets meer in als het vuur uit staat, dus denk niet na 5 tot 10 minuten: ‘huh mijn saus is nog niet helemaal stroperig…’ 

5

Haal de steelpan van het vuur en giet de saus over de zalm heen. 


Wij vonden het nog lekker om er wat sesamzaadjes overheen te strooien. 

Serveer bijvoorbeeld met rijst, noodles of met een beetje groente en wat aardappeltjes. 


Comentários


bottom of page