top of page

Zalm roken op de Kamado


Zalm
Zalm

Sinds ik mijn nieuwe BBQ heb vind ik het heel leuk om te experimenteren met nieuwe gerechten zowel vlees als vis. Voor zalm op de BBQ was ik altijd een beetje bang want zalm kan heel snel droog worden. Het is dan ook belangrijk dat je de BBQ niet te hoog opstookt, want dan gaart de zalm te snel en wordt daardoor droog. Eerst dacht ik ook altijd dat je zalm op een plankje moest roken, maar dat is alleen als je de zalm heel kort op een hele hoge temperatuur gaat roken. Voor dit recept heb je dus geen cederhouten plankje nodig.


Op de zalm strooi je furikake wat je kunt kopen bij de meeste Aziatische toko’s. Furikake is een mengsel van nori, mierikswortel, sojasaus, sesamzaadjes, suiker en zout. Ik vind het heerlijk en als je dit gebruikt in combinatie met de zalm zul je hier geen spijt van krijgen. Je kunt dit ook bijvoorbeeld over je sushi strooien of gebruiken bij andere vis.In het recept leg ik de nadruk heel erg op de temperatuur van de BBQ, want dit is heel belangrijk wanneer je zalm gaat roken. Als de BBQ te heet is krijgt de zalm van die witte spikkels, dat is eiwit. Als je dit toch hebt kun je het een beetje met een mesje van de zalm af vegen. Serveer de zalm met een beetje wakamé, dit kun je kopen bij onder andere de Albert Heijn. Let er wel op dat je mooie groene hebt, in plaats van dat het bruinig is. De saus die je bij de gerookte zalm serveert is een saus van sesam. Deze kun je ook kopen bij de Aziatische toko’s of de Jumbo. Dit maakt dit gerecht wel echt af. Bij deze zalm had ik groene asperges gemaakt van de BBQ die ook erg lekker zijn met deze saus.


Heb jij deze gerookte zalm van de BBQ gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten want wij zijn erg benieuwd naar jouw creatie.Wat heb je nodig voor 2 personen:

2 zalmfilets

1 flesje furikake (te koop bij een Aziatische toko)

1 klein bakje wakamé

2 eetlepels sesamsaus van Kewpie

1 handje beuken rooksnippers


Benodigdheden:

Thermometer

1 of 2 lekbakjes

Plate setter


Begin 2 uur van te voren met het droogdeppen van de zalm.

Laat de huid aan de zalmfilets want die heb je nodig om de zalm op de bakken. Bestrooi de bovenkant van de zalm met flink wat furikake en leg in een bakje die je kan afsluiten en leg voor 2 uur in de koelkast.Stook de kamado op naar 70-80 graden. Het is belangrijk dat de BBQ echt niet boven de 80 graden komt, want hierdoor gaat je zalm wit uitslaan waardoor je witte spikkels krijgt op de zalm. Als je de BBQ onder controle hebt kun je gaan beginnen. De zalm is vaak binnen ongeveer 30-45 minuten klaar. Gebruik een plate setter zodat de zalm niet direct boven de kolen ligt. Ik gebruikte zelf ook nog een lekbakje op de platesetter, want soms kan de zalm een beetje gaan druppelen, maar je kunt ook de plate setter inpakken met aluminiumfolie.


Strooi 1 handje beuken rooksnippers over de kolen (niet nat maken), steek de thermometer in de zalm en leg de zalm op de huid op het rooster. Let op dat de BBQ wel een constante temperatuur van ongeveer 70 graden houdt. Wanneer de zalm een temperatuur van 45 graden heeft bereikt is het goed. De zalm is dan mooi medium rare.


Serveer de zalm met een beetje wakamé en sesamsaus. De huid van de zalm kun je er heel gemakkelijk aftrekken. Eet smakelijk.
Valenrosa-1.png
bottom of page