top of page

Valentijn macarons


Valentijn recept, macarons maken
Valentijn macarons

Het is bijna Valentijnsdag en wat is er leuker dan deze heerlijke kleine Franse delicatessen? Dit kleine luchtige koekje is ontzettend lekker en niet zo mega zoet. Het is belangrijk dat je de botercrème niet te zoet maakt, anders heb je een bonk suiker in je mond en proef je de amandelen niet meer. Het is dus belangrijk om te reduceren met de zoete smaken. Om aan deze macarons nog een extraatje te geven heb ik aan de botercrème een beetje pistache extract toegevoegd wat ik ontzettend lekker vind in combinatie met de aardbeienjam. Dit maakt je macarons namelijk al wat zoeter. Het leuke is dat wanneer je de macaron doorbijt je het beetje aardbeienjam goed ziet.Macarons zijn niet makkelijk om te maken, het is belangrijk dat je het beslag niet te kort door blijft roeren maar ook niet te lang. Het beslag moet namelijk zachtjes van je spatel aflopen. Om bijvoorbeeld meerdere kleuren te krijgen voor je macarons kun je het beste de kleurstof later toevoegen. Let er wel dat je het beslag nog flink moet mengen wanneer je de kleurstof toevoegt. Niet dat je beslag al klaar is en je nog de kleurstof moet toevoegen, want dat wordt het beslag te slap.


Roze macarons recept voor Valentijnsdag
Macarons

Dit recept vind ik zelf mega leuk om te maken voor Valentijnsdag, want het is een leuk en klein koekje wat mij doet denken aan de romantische stad Parijs. Wanneer je op zoek bent naar een recept voor jouw Valentijn kan ik dit recept zeker aanraden. Misschien denk je oeh nee voor mij te veel stappen om de macarons te maken, maar het komt echt goed. Wanneer je de stappen volgt kan het eigenlijk niet mis gaan. Het is trouwens wel belangrijk om de macarons even te laten drogen voordat ze de oven ingaan. Hierdoor krijg je een velletje op de macarons dat ervoor zorgt dat de macarons in de oven omhoog gaan.De temperatuur van je oven is heel belangrijk wanneer je macarons gaat bakken. Bij ons is de oven achteraan namelijk iets warmer dan helemaal vooraan wat ervoor zorgt dat de macarons achteraan vaak barsten. Normaal bij een cake of koekjes hebben wij hier geen last van maar macarons zijn heel gevoelig. Zet je oven dan ook echt niet hoger want dan barsten de macarons gelijk. Heb jij dit mega lekkere recept voor Valentijnsdag gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten want wij zijn erg benieuwd naar jouw creatie.


Wat heb je nodig:

200 gram amandelmeel

200 gram poedersuiker

kleurstof (rood)

150 gram eiwit

55 ml water

200 gram suiker

snuf zout


Vulling:

200 gram boter

160 gram poedersuiker

1 theelepel pistache extract

1 drupje roze kleurstof

2 eetlepels aarbeienjam


Laat de boter op kamertemperatuur komen.


Doe het amandelmeel, poedersuiker, de kleurstof en de helft van het eiwit in een grote kom en roer dit goed door met een spatel tot een homogene massa.

Doe daarna het water met de suiker in een pannetje en breng dit aan de kook.


Doe de andere helft van het eiwit in een kom met het zout en klop dit met de mixer, begin pas met mixen wanneer het water/suiker mengsel een temperatuur heeft bereikt van 113 graden. Zet daarna de mixer aan en wanneer het water/suiker mengsel een temperatuur van 118 graden heeft bereikt haal je het pannetje van het vuur.


Giet het water/suiker mengsel al kloppend op de eiwitten en klop dit mengsel totdat het tot 37 graden (lauwwarm) is afgekoeld.


Schep nu 1/3 van het opgeklopte eiwit bij het amandelmengsel en roer goed door. Voeg daarna wanneer het goed gemengd is de rest van het eiwit toe en spatel dit totdat het mengsel slapper begint te worden. Het mengsel heeft de juiste structuur bereikt als het zachtjes van je spatel afloopt.Doe daarna het mengsel in een spuitzak met een gladde spuitmond van ongeveer 1 cm doorsnee op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Je kunt het mengsel overigens niet bewaren, het is heel belangrijk dat je gelijk begint met het spuiten van de macarons. Spuit de macarons met ongeveer een doorsnee van 3,5 cm. Het is makkelijk om vooraf rondjes op het bakpapier te tekenen zodat je gelijke rondjes krijgt. Draai dan wel het bakpapier even om als je hierop hebt getekend.


Klop de onderkant van de bakplaat een paar keer op het aanrecht zodat je alle luchtbelletjes eruit haalt. Laat de macaronschelpen nu ongeveer 1 uur drogen op kamertemperatuur. Je moet na ongeveer 1 uur de macarons aan kunnen raken met je vinger zonder dat er beslag aan je vingers blijft plakken. Het is heel belangrijk om te macarons te laten drogen anders zetten ze uit in de oven in plaats van dat je mooie voetjes krijgt.


Bak de macarons na ongeveer 1 uur drogen op 150 graden hete lucht ongeveer 14-18 minuten gaar. Wanneer de macarons uit de oven komen haal je gelijk het bakpapier van de bakplaat, en haal je de macarons pas van het bakpapier af nadat ze helemaal zijn afgekoeld


Klopt de boter luchtig met de mixer op de hoogste stand, wanneer de kleur van de boter witter begint te worden voeg je de poedersuiker toe. Laat dit ongeveer 8 minuten op de hoogste stand mixen. Voeg daarna het pistache extract en de kleurstof toe en klop dit ongeveer nog 2 minuten. Doe daarna de botercrème in een spuitzak en doe de jam in een andere spuitzak.


Spuit de botercrème in een rondje op de macaron, zodat je daartussen een klein beetje jam kunt spuiten. Doe een bovenkant op de macaron en voilà.Macaron recept voor Valentijn
Macarons recept

Comments


bottom of page