top of page

Beef tataki
Beef tataki

Tataki is een bereidingswijze uit de Japanse keuken waarbij vlees of vis bijna rauw wordt opgediend. Voor dit recept gebruik je bavette (rundvlees) dus dit kun je gemakkelijk rauw eten. Het is ook de bedoeling dat je het niet door bakt, want dan is het niet meer lekker. Dit gerecht eet je dan ook koud, maar het is echt ontzettend lekker. Haal voor het mooie wel de bavette bij de slager, want het is wel belangrijk dat je een bavette van goede kwaliteit hebt. Ik heb de bavette dan ook gekocht bij slager van Linschoten in Kralingen. Heb jij dit gerecht gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten.

Wat heb je nodig voor 2 personen:

400 gram bavette (of haasbiefstuk)

25 gram fijne kristalsuiker

80 ml sake*

70 ml sojasaus 

3 eetlepels olijfolie 

2 tenen knoflook 

1 bosui 

1 handje bieslook 

2 eetlepels sesamzaadjes 

1 handje rucola 


*Sake is te koop bij de Albert Heijn of de Aziatische toko’s


Haal de bavette ongeveer een half uurtje voor het bereiden uit de koelkast zodat hij op temperatuur kan komen. 


Doe de fijne kristalsuiker in een pannetje samen met de sake en breng dit aan de kook. Wanneer het 3 minuten heeft gekookt haal je het pannetje van het vuur en voeg je de sojasaus toe. Laat het mengsel vervolgens afkoelen want dit giet je straks koud over de dungesneden bavette.


Snijd de knoflook in dunne plakjes. Verwarm in een koekenpan de olijfolie en bak de knoflook op middelhoog vuur goudbruin. Bak ze niet te lang anders smaken ze al snel verbrand. Leg de gebakken knoflook op een keukenpapiertje en laat uitlekken. Zet nu het vuur van de pan hoog en laat de pan goed warm worden. Wanneer de pan heet is leg je de hele bavette voorzichtig in de pan. Bak de bavette rondom zodat hij aan alle kanten is dichtgeschroeid. Pas op want omdat de olie zo warm is kan het een beetje spetteren. Wanneer de bavette aan alle kanten is dichtgeschroeid haal je hem uit de pan en leg je hem op een bord. Leg de bavette vervolgens met bord en al zonder af te dekken in de vriezer voor 30 minuten. 


Ja je leest het goed, de vriezer. Het vlees moet namelijk snel terugkoelen om er mooie plakjes van de snijden. Snijd ondertussen de bosui en bieslook fijn. Haal na 30 minuten de bavette uit de vriezer en snijd deze met een scherp mes in dunne plakjes. Leg deze plakjes op een grote schaal. Strooi over de bavette de bosui, sesamzaadjes, bieslook en verdeel de saus over de bavette. Leg als laatste een beetje rucola over de bavette.  


Comments


bottom of page