top of page

Truffel risotto


Truffel risotto
Truffel risotto

Wij zijn echte truffel fans en deze risotto mag dan ook zeker niet ontbreken. Het is wel erg belangrijk om goede truffel tapenade in huis te hebben en dan bij voorkeur de zwarte truffel. Deze tapenade kun je kopen bij de supermarkt of traiteur, neem niet het goedkoopste potje. Hier zit dan ook minder smaak aan. Investeer dus in goede truffeltapenade. 


Voeg de truffel ook niet gelijk toe aan de risotto wanneer je bezig bent met het toevoegen van de bouillon. Hierdoor verliest te truffel veel smaak en dat is zonde. Voeg dus op het laatste moment pas de truffel toe, samen met een beetje boter, kookroom en Parmezaanse kaas. Hierdoor wordt je risotto extra smeuïg. 


Wat heb je nodig voor 4 personen:

400 gram risotto rijst 

1 ui 

1 teen knoflook

150 ml witte wijn

5 eetlepels olijfolie 

400 gram kastanjechampignons 

50 gram roomboter 

1 liter kippenbouillon 

100 gram Parmezaanse kaas 

4 theelepels truffel tapenade (gebruik goede truffel)

peper en zout 

3 takjes tijm

2 takjes rozemarijn 

3 eetlepels kookroom


Snijd de champignons in grove stukken en zet apart. 


Snijd de ui en knoflook fijn en bak deze samen met de tijm en rozemarijn in 3 eetlepels olijfolie. Voeg nu de risottorijst toe en bak dit totdat de korrels een beetje glazig worden. Blus het daarna af met de witte wijn. Het is belangrijk om constant te blijven roeren, omdat de risotto korrel zich hierdoor ontwikkelt en sneller gaar wordt. 


Bak de champignons in een aparte pan in 2 eetlepels olijfolie en laat afkoelen.    


Wanneer de witte wijn is opgenomen voeg je beetje voor beetje de bouillon toe. Wacht elke keer even totdat het is opgenomen en voeg dan weer toe. Wij gebruiken altijd een soeplepel om de bouillon in de pan te schenken. Blijf dit net zo lang herhalen totdat de risotto rijst nog net niet gaar is. Dit kun je controleren door een beetje te proeven en te zorgen dat de rijst nog net te hard is. Voeg nu de gebakken champignons toe, roer even door en zet de pit uit. Laat de risotto 10 minuten staan met de deksel erop. 


Voeg nu 80 gram Parmezaanse kaas, de kookroom, boter, peper, zout en de truffel toe en zet de pit zachtjes aan. Roer dit goed door. Wanneer de risotto weer opgewarmd is, dien je hem gelijk op.


Valenrosa-1.png
bottom of page