top of page

Winterse stoofperen
Stoofperen

Met de kerstdagen in aantocht kan een recept voor stoofperen niet ontbreken. Ik vind stoofperen echt iets feestelijks hebben. Terwijl wij ze vroeger toch regelmatig bij de aardappelen en het rundvlees aten. Hoe meer rode wijn of bessensap je toevoegt, hoe roder de kleur. Stoofperen kan je ook goed als dessert eten, lekker met een bolletje ijs erbij.

Hoe langer hoe beter geldt voor stoofperen. De naam zegt het al, als je de tijd hebt, laat ze dan gerust 3 uur of langer stoven. Zorg er alleen voor dat niet al je kookvocht verdampt, maar op een zacht vuurtje zal dit niet zo snel gaan.


In de koude wintermaanden kan een recept voor stoofpeertjes niet ontbreken. Stoofperen hebben altijd iets feestelijks. Oma maakt altijd stoofpeertjes als toetje bij het kerstmaal. Hoe meer rode wijn of bessensap je toevoegt, hoe roder de kleur. Stoofperen kan je dus heerlijk eten als dessert, lekker met een bolletje ijs erbij.

Dit is een basisrecept voor stoofperen, maar je kunt natuurlijk variëren met veel smaken. Zoals vanille, kardemom en sinaasappelschil/citroenschil.

Heb je deze heerlijke stoofpeertjes gemaakt? Maak een foto en tag ons op social media @valenrosasrecepten.Wat heb je nodig:

10 stoofpeertjes

750 ml rode wijn

50 gram bruine basterdsuiker

1 kaneelstokje

2 stuks steranijs


Schil de peertjes, laat het steeltje eraan zitten en doe ze in een pan.


Giet de wijn bij de stoofpeertjes tot ze net onder staan, je kan het eventueel nog aanvullen

met water. Doe de bruine basterdsuiker, het kaneelstokje en de steranijs erbij en breng het

geheel met de deksel op de pan aan de kook. Als de peertjes koken, laat ze dan op een laag pitje zachtjes verder pruttelen.


Laat de peren ongeveer 2 tot 3 uur stoven tot ze mooi donkerrood zijn, schep ze halverwege

een keer om. Laat de peren afkoelen in het vocht.


Tip: Wil je de stoofpeertjes zonder alcohol maken, vervang de wijn dan door 200 ml

bessensap en leng dit aan met water.Opmerkingen


bottom of page