top of page

Stoofpeertjes met kaneel en citroenschil


Recept stoofpeertjes
Stoofpeertjes maken

Stoofpeertjes horen nou eenmaal bij kerst. Sinds dat ik mij kan heugen eten wij elke kerst stoofpeertjes. Dit recept is wel echt een klassiek recept, want het recept is van onze oma. Zij maakt altijd dit recept met kerst. Je kunt stoofpeertjes op heel veel verschillende manieren maken, maar voor dit recept heb je niet veel nodig. Het is belangrijk om de stoofpeertjes langzaam te laten garen, want hierdoor worden ze niet snotterig. Als je het vuur erg hard zet en de stoofpeertjes door de hele pan koken, krijgen ze snel butsen en plekjes. Zet het pannetje op een laag pitje. Gebruik ook een klein pannetje zodat de peertjes net passen. Gebruik je een grote pan, dan heb je weer veel water nodig.Stiekem heb ik een klein scheutje port bij de stoofpeertjes gegooid, maar dit hoef je natuurlijk niet te doen. Port is natuurlijk ook wat zoeter, dus hierdoor worden de peertjes nog iets zoeter. Je zou er ook voor kunnen kiezen om 1 eetlepel suiker te gebruiken en een scheutje port. Maar de port is absoluut geen must voor dit recept.


Stoofpeertjes maken
Recept stoofpeertjes

Stoofpeertjes recept

Dit recept is heel makkelijk om te maken en helemaal niet veel werk. Bij de supermarkten kun je rond kerst overal kant en klare stoofpeertjes kopen maar die zijn echt niet te vergelijken met deze. Je proeft gelijk dat ze net gemaakt zijn. Het fijne aan de stoofpeertjes is dat je ze 2 tot 3 dagen gekoeld kunt bewaren. Je kan ze met pan en al in de koelkast zetten, of buiten. Ik had het pannetje bij ons in de schuur gezet totdat Rosa een foto ging maken van de stoofpeertjes. Als je nou een mooie dikke saus wil dan kun je de saus binden met een heel klein beetje maïzena. Roer de maïzena eerst met wat water en voeg daarna toe aan de saus voor de stoofpeertjes. Roer het even goed door en Voilà.Kerst stoofpeertjes

Heb jij deze klassieke stoofpeertjes gemaakt voor kerst? Stuur ons dan een foto van jouw stoofpeertjes of tag ons in de foto @valenrosasrecepten want wij zijn erg benieuwd naar jouw creatie. Serveer de stoofpeertjes al bijgerecht. Wij houden altijd rekening met 1 stoofpeertje per persoon, maar als je er gek op bent of iemand te eten krijgt die er wel pap van lust dan zou ik twee stoofpeertjes per persoon rekenen. Het ligt natuurlijk ook aan de grootte van de stoofpeertjes. Wij hadden best flinke peertjes gekocht bij de groenteboer.


Wat heb je nodig voor 6 personen:

6 stoofpeertjes (Gieser wildeman)

2 eetlepels kristalsuiker

1 kaneelstokje

1 citroen (alleen de schil)

0,30 liter rode wijn.

KraanwaterSchil de peertjes, maar laat ze bij voorkeur heel met het steeltje eraan. Zet ze op met water, de peertjes moeten net onder water staan.

Voeg er de suiker, het kaneelstokje, de citroenschil en de rode wijn aan toe en breng het aan de kook. Laat ze heel zachtjes garen (ongeveer 1 uur) totdat ze een mooie kleur krijgen, voeg zonodig nog wat water toe als het water erg verdampt.


Verwijder het kaneelstokje en laat de peertjes afkoelen en eetsmakelijk!Stoofpeertjes voor kerst maken
Kerst stoofpeertjes

Comments


bottom of page