Sinds ik in Rotterdam woon, eet ik vaak Surinaams. Toen ik een keer door een vriend werd getipt om saoto soep te bestellen was ik er gelijk fan van. Dit is dan ook mijn favoriete soep en doordat de soep gevuld is kun je deze goed eten als diner. Neem wel even de tijd om dit gerecht te maken want de bouillon moet minimaal 2,5 uur zachtjes pruttelen. Het leuke is dat je alleen de bouillon serveert en verder de bakjes los op tafel zet met de pulled chicken, rijst, ei, taugé, gefrituurde uitjes en saoto mix. Hierdoor kan iedereen zijn eigen soep samenstellen. Deze soep is echt een aanrader. Nu hoor ik je denken phoe.. wat moet ik nou met 6 liter soep, maar je kunt de bouillon en pulled chicken prima 3 dagen in de koelkast bewaren.
Wat heb je nodig voor 6 liter soep:
Voor de bouillon
Olijfolie
3 grote kippenbouten
2 stengels sereh
2 eetlepels laos poeder
2 cm verse gember
10 pimentballetjes
2 salambaadjes
7 kleine maggieblokjes
1 theelepel nootmuskaat
Wat heb je nodig voor in de soep
1 kilo kipfilet
bakboter
3 kleine maggieblokjes
1 grote bak taugé
1 bak Saoto mix soep garnering (kan van de Toko of *Moksi Patoe)
10 eieren
1 zak gefrituurde uitjes
basmati rijst
*Moksi Patoe (het merk) Saoto mix soep garnering verkopen ze onder andere bij de Albert Heijn. Saoto mix is een mix van gefrituurde uitjes, dunne frietchips en gefrituurde mie.
Benodigdheden:
pan van minimaal 6 liter
Het maken van de bouillon kan goed een dag van tevoren. Bak de kippenbouten kort in de olijfolie zodat ze een beetje gekleurd zijn. Vul daarna de pan met 6 liter water en voeg hier de maggieblokjes en gebakken kippenbouten aan toe. Snijd de onderkant van de sereh en sla op de stengels met de achterkant van je mes om de sereh te kneuzen en doe in de pan. Voeg ook de laos, pimentballetjes, gember en salam blad toe. Roer dit geheel goed door en voeg als laatste de nootmuskaat doe. Breng dit aan de kook en laat 2,5 uur zachtjes pruttelen. Blijf wel af en toe roeren en schep met een fijne zeef het vet uit de bouillon.
Zet na 2,5 uur het vuur uit en laat de bouillon afkoelen. Wanneer het afkoelt komt het vet naar boven drijven en wordt het wat harder, zo kun je het vet er makkelijk uitscheppen. Haal de kippenpoten uit de pan en pluis deze uit en zet het malse vlees apart, want dit doe je later extra door de soep. Haal nu de gehele bouillon door een zeef en zet apart.
Maak voor de garnering de kipfilet eventueel nog extra schoon en snijd het vet weg en snijd elke kipfilet in 2 stukken. Spoel ze af onder de kraan en dep daarna droog met keukenpapier. Verkruimel de 3 maggieblokjes boven de kip en wrijf ze ermee in. Laat dit een half uurtje intrekken in de koelkast.
Haal de kip na 1 uur uit de koelkast en bak de kipfilets gaar in een pan met bakboter. Doe dit in etappes zodat de kip rondom ruimte heeft en daar ook gaar kan worden. Wanneer alle kip is gebakken leg je het op een bord en laat het afkoelen.
Wanneer de kip is afgekoeld trek je het met 2 vorken uit elkaar. Zo ontstaat er pulled chicken, dat zijn dunne kip sliertjes. Voeg hier ook het restant kip aan toe die je uit de bouillon hebt gehaald. Pluis ook dit uit elkaar.
Kook de eieren hard en pel deze. Kook de rijst volgens de verwijzing die op het pak staat.
Je serveert de warme bouillon in een soepkom en hebt verder alle garnering op tafel staan in losse bakjes. Dit zijn de pulled chicken, gekookte eieren, gefrituurde uitjes, saoto mix, rauwe taugé en de rijst. Als je van een beetje pittig houdt kun je er een beetje Surinaamse sambal doordoen. Dit is een gele sambal en die is erg pittig, dus wees voorzichtig.
Voeg alle ingrediënten toe aan je eigen kommetje bouillon en eet smakelijk!
Tip: je kunt de bouillon en pulled chicken maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren.
Comments