top of page

Risotto met venkel en pompoen


Risotto recept met pompoen
Pompoen risotto met worstjes en venkel

Deze risotto is een van mijn favorieten. Dit komt door het venkelzaad, dit heeft wel een uitgesproken smaak maar in dit recept komt venkel heel subtiel naar voren. Het lekkere is dat dit recept ook wel een beetje pittig is. Hierdoor heb je een smaakexplosie in je mond. In dit recept gaan chipolata worstjes, deze heb je van varken maar je hebt ook runderworstjes en deze zijn aangemaakt met chipolata kruiden. Voor dit recept snijd je de worstjes klein zodat je meerdere hapjes hebt met een lekker stukje worst. Snijd de worstjes in de grootte die jij lekker vindt. Ik sneed ze ongeveer 2 cm lang.


Waarom roeren bij risotto?

Wist je dat het roeren bij het maken van een risotto erg belangrijk is? Hierdoor activeer je namelijk de korrel. Als je niet zou roeren zou het ook erg lang duren voordat de risotto klaar is, en kan het vocht niet goed opgenomen worden. Je hoeft niet continue erg hard te roeren maar je moet wel die korrel in beweging houden.Witte of rode wijn door risotto?

Heb je geen witte wijn in huis maar alleen rode wijn? Dan kun je bij dit recept ook heel goed rode wijn gebruiken. Ook erg lekker. Ik heb dit recept ondertussen een paar keer gemaakt en daarbij afgewisseld met rode en witte wijn. Allebei erg smakelijk Het lekkerste is om deze risotto wat romiger te maken, en dit doe je door middel van crème fraiche. Hierdoor krijg je een lekkere romige smaak en door de Parmezaan krijgt dit recept weer wat meer pit.


Ik had deze risotto laatst voor papa en Rosa gemaakt, en ze vonden hem heerlijk. Ze kenden de combinatie van venkelzaad en chilivlokken niet en ze waren erg verrast. Dit recept is ook erg leuk als er mensen blijven eten. Zorg wel dat je niet te veel opschept, want risotto is erg vullend.

Als je op zoek bent naar een nieuw risottorecept dan is dit recept zeker een aanrader.


Heb jij deze lekkere risotto met venkel en pompoen gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten want wij zijn erg benieuwd naar jouw creatie.Wat heb je nodig voor 4 personen:

400 gram pompoen (in kleine blokjes gesneden)

1 theelepel chilivlokken

1 theelepel venkelzaad

2 witte uien

8 worstjes gekruide runderchipolata AH

300 gram risottorijst

125 ml witte wijn

1 blokje runderbouillon

125 gram creme fraiche light

Zout en peper

Parmezaanse kaas


Als je een hele pompoen hebt gekocht, begin dan eerst met het snijden van de pompoen. Snijd deze in kleine blokjes. Ik moet zeggen dat ik het vaak een gedoe vind om een pompoen te snijden, dus ik koop vaak voorgesneden pompoen bij de Albert Heijn.


Neem een grote pan en schenk een lekkere hoeveelheid olijfolie in de pan en laat half warm worden en voeg hier aan toe de chilivlokken en het venkelzaad. Laat dit heel even zachtjes meebakken, hierdoor krijgt het veel meer smaak. Snijd tussendoor de ui en voeg daarna de ui toe aan de kruiden. Laat dit lekker meebakken. Snijd vervolgens de worstjes in kleine stukjes en voeg toe aan de pan en voeg gelijk de gesneden pompoenblokjes toe en laat dit even voor 5 minuten meebakken.


Voeg nu de risottorijst toe en bak dit kort, wanneer de korrel glazig begint te worden voeg je de witte wijn toe en roer goed door. Bij risotto moet je eigenlijk altijd wel in de pan blijven roeren. Dit zorgt er namelijk voor dat de korrel geactiveerd wordt en daardoor weer eerder klaar is. Laat het bouillonblokje oplossen in 1,2 liter water en zet ook apart.


Wanneer de wijn is opgenomen door de rijst voeg je elke keer een beetje bouillon toe. Wanneer de bouillon weer is opgenomen voeg je weer een beetje toe net zo lang totdat de risotto rijst gaar is. Wanneer de risotto rijst gaar is zet je het vuur laag en voeg je de creme fraiche toe. Naar smaak kun je nog een beetje zout en peper toevoegen.


Rasp op je bord nog een beetje Parmezaanse kaas over deze heerlijke risotto en eet smakelijk!
Valenrosa-1.png
bottom of page