top of page

Risotto met cantharellen, oesterzwammen, shiitake en salie


Risotto met cantharellen, oesterzwammen, shiitake en salie
Risotto met cantharellen, oesterzwammen, shiitake en salie

Het is echt weer de tijd van de paddenstoelen en voor dit gerecht hebben we dan ook lekkere verschillende paddenstoelen op de markt bij Nufruit gehaald. Wij zijn zelf gek van paddenstoelen en al helemaal de cantharellen, oesterzwammen en shiitakes. Om het gerecht wat spannender te maken gebruik je salie en tijm want deze smaken gaan heel goed samen met de verschillende paddenstoelen en de risotto.


Het is belangrijk om van tevoren even te controleren of met name de cantharellen schoon zijn. Het komt namelijk vaak voor dat deze nog onder het zand zitten en dan moet je ze toch zelf even schoonmaken. Hoe je dit het beste kunt doen is om met een schone tandenborstel voorzichtig te poetsen. Misschien denk je nu ‘daar heb ik helemaal geen zin in’ maar het is zo gebeurd. Wanneer je ze niet schoonmaakt ga je toch heel snel zand proeven dus het is belangrijk om ze even schoon te maken.In dit recept draait het eigenlijk om die heerlijke cantharellen, oesterzwammen en shiitakes dus snijdt deze dan ook niet fijn. Snijd alleen de mega grote paddenstoelen en laat de rest lekker heel, zo proef je ze ook beter. Wanneer je ze klein gaat snijden verdwijnen ze snel in de risotto. Dit recept van risotto met cantharellen is eigenlijk erg makkelijk om te maken maar het is wel belangrijk dat je blijft roeren in de pan. Hierdoor ontwikkelt de korrel van de risottorijst zich, het is dus niet lastig maar vergt wel even tijd.


Je kunt met dit recept er zelf nog voor kiezen om bijvoorbeeld een risotto met cantharellen en spek te maken. Bak dan de spekjes voordat je de ui en knoflook gaat bakken en wanneer de spekjes lekker knapperig zijn voeg je de ui etc. toe. Het is eigenlijk heel makkelijk om de cantharellen door de risotto te doen maar vergeet niet dat je dit pas op het laatst moet doen. Wanneer je de cantharellen al eerder toevoegt roer je deze eigenlijk kapot. Roer daarom altijd de paddenstoelen op het laatst door de risotto. Om deze risotto met cantharellen nog een beetje romiger te maken doe je er op het laatste nog een beetje kookroom door. Wij hebben eigenlijk altijd een flesje kookroom in de koelkast staan want je kunt het voor veel dingen gebruiken.


Heb jij deze heerlijke risotto met cantharellen, oesterzwammen, shiitake en salie gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten. Wij zijn namelijk erg benieuwd naar jouw creatie.
Wat heb je nodig voor 4 personen:

2 sjalotten

2 tenen knoflook

1 hand verse salie

5 takjes verse tijm

3 eetlepels olijfolie

400 gram risottorijst

150 ml droge witte wijn

2 blokjes kippenbouillon

200 gram cantharellen

100 gram oesterzwammen

100 gram shiitake

100 gram Parmezaanse kaas

3 eetlepels kookroom


Voordat je gaat beginnen met de risotto is het belangrijk om even te controleren of de paddenstoelen allemaal schoon zijn. Lees anders boven het recept hoe je ze gemakkelijk schoon kunt maken.


Begin met het snijden van de sjalot en knoflook. Neem de helft van de salie en scheur dit in grove stukken, de rest gebruik je voor later. Zet een pan op het vuur met de olijfolie en bak de knoflook, ui, salie en tijm hierin. Voeg nu de risottorijst toe en bak dit totdat de korrel een beetje glazig is geworden. Wanneer je risotto gaat maken is het belangrijk dat je eigenlijk constant blijft roeren omdat de korrel door het roeren wordt ontwikkeld en de rijst sneller gaart.


Wanneer de witte wijn is opgenomen voeg je beetje voor beetje de bouillon toe. Wacht elke keer even totdat het is opgenomen en voeg dan weer toe. Wij gebruiken altijd een soeplepel om de bouillon in de pan te schenken. Blijf dit net zo lang herhalen totdat de risotto rijst nog net niet gaar is. Dit kun je controleren door een beetje te proeven en te zorgen dat de rijst nog net te hard is.


Pak een nieuwe pan en doe hier een beetje olijfolie in en de rest van de salie. Laat dit lekker warm worden en bak de schone cantharellen, oesterzwammen en shiitakes hierin. Bak ze niet te lang want dan worden ze te slap en gaat de smaak en bite er een beetje af. Ik bakte ze ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur.


Wanneer de risotto klaar is voeg je alle paddenstoelen toe paddenstoelen toe met de Parmezaanse kaas en kookroom. Roer dit nog even goed door en serveer de risotto.
bottom of page