top of page

Pulled pork op een Kamado


Pulled pork op een Kamado
Pulled pork op een Kamado

Voor dit recept moet je echt even de tijd nemen want het duurt ongeveer 8-9 uur voordat je het kunt eten. Ik zou je wel aanraden om dit recept alleen te maken als je een Black Bastard of een Green Egg hebt. Ik moet eerlijk zeggen dat dit wel echt de beste barbecues zijn die heel lang op een constante temperatuur kunnen blijven.


Zoals ik al aangaf, neem voor dit recept de tijd. Wanneer je het vlees gaat kopen bij de slager zou ik nog even extra navragen of er geen vlies aan het vlees zit. Je kunt dit zelf ook goed weghalen, maar de slager doet dit elke dag. Hieronder het recept van mijn favoriete rub die ik tot nu altijd heb gebruikt.Gebruik een digitale thermometer om te kijken wat de temperatuur is van het vlees. Op een normale thermometer is het wat lastiger af te lezen wat de precieze temperatuur is. Serveer deze pulled pork bijvoorbeeld op een lekker hamburger broodje.


Wat heb je nodig voor 4 personen:

1,3 kilo procureur

Zonnebloemolie

150 ml BBQ-saus zoals Blues Hog

100 ml cola

100 ml appelsap

Rub:

70 gram zeezout

60 gram lichtbruine basterdsuiker

35 gram paprikapoeder

3 eetlepels versgemalen zwarte peper

2 theelepels knoflookpoeder

2 theelepels uienpoeder

1 theelepel cayennepeper


BBQ rub
BBQ rub

Benodigdheden:

Aluminiumfolie

Thermometer

Aluminium bakjes die in je bbq passen

Black Bastard of Big Green Egg

Houtskool

1 handje rookhout zoals eik of kersenhoutTijd en temperatuur:

8-9 uur

115 graden


Broodje pulled pork
Broodje pulled pork

Begin een avond van tevoren en wrijf de procureur in met zonnebloemolie. Doe alle ingrediënten voor de rub in een bakje en meng goed door elkaar. Smeer de procureur helemaal in met een goede dikke laag rub. Dek de procureur af en laat de rub een nachtje intrekken in de koelkast.


Verwarm de BBQ tot 115 graden, het is belangrijk dat de BBQ niet warmer wordt. Het controleren van de temperatuur is erg belangrijk bij het maken van pulled pork. Wanneer de BBQ op temperatuur is en je het vlees erop wilt leggen strooi je eerst nog een handje rookhout over de houtskool. (Maak het rookhout niet nat)Wanneer de barbecue een temperatuur heeft bereikt van 110-115 graden, leg je het stuk vlees erop. Let wel op dat je een dun rooster gebruikt in plaats van een gietijzeren rooster. Laat de procureur ongeveer 2 á 3 uur rustig garen. Wanneer de procureur een temperatuur heeft bereikt van 65 graden, haal je het stuk vlees eraf. Laat het vlees rusten in een aluminium bakje en giet de cola en appelsap bij het vlees. Zet weer terug op de BBQ. (Controleer of je misschien de kolen bij moet vullen).


Houd de BBQ op een temperatuur van 110-115 graden. Wanneer het vlees een temperatuur van 97 graden heeft bereikt haal je hem van de BBQ af. Prik even met de thermometer in het vlees om te kijken of het vlees goed is. Het prikken moet heel gemakkelijk gaan, het vlees mag geen weerstand bieden en moet bijna helemaal uit elkaar vallen. Als dit niet het geval is zet je het vlees (ingepakt in aluminiumfolie) nog even terug. Test het na 20 minuten nog een keer.


Wanneer het vlees goed is en bijna uit elkaar valt laat je het vlees ingepakt 1 uur rusten op een warme plek. Ik deed alle schuiven van mijn BBQ dicht en liet het vlees daarin staan. Je kunt er ook voor kiezen om het vlees in een koelbox warm te houden.Haal na 1 uur het vlees uit het aluminium bakje en doe het vlees in een grote kom. Trek het vlees met 2 vorken uit elkaar. Voeg hier de BBQ saus aan toe en voeg een beetje van het appelsap/cola/vet mengsel toe om het nog wat smeuïger te maken. Serveer de pulled pork bijvoorbeeld op een broodje of eet los.bottom of page