top of page

Pulled chicken


Pulled chicken
Pulled chicken

Pulled chicken is een vrij makkelijk gerecht dat op talloze manieren te bereiden is. Waarom heet het 'pulled chicken'? Dit komt doordat de kip gaar kookt in de saus en vervolgens uit elkaar valt. Als je nog grote stukken kip hebt pluis je deze nog extra uit met een vork. Hierdoor ontstaan er lange draadjes kip en dan heb je pulled chicken.


Er zijn vele recepten te vinden van heel simpel tot uitgebreid en meestal gebaseerd op kip/varken, kruiden en BBQ-saus, waarbij het vlees gaar stooft in de saus. Bij dit recept hebben wij ervoor gekozen om de BBQ-saus zelf te maken. 



De pulled chicken hebben wij bereid in een Dutch Oven, zie foto onder dit recept. Het is belangrijk dat je goed oplet of de kip schoon is. Heb je geen Dutch Oven? Geen nood! Dit recept kan je ook makkelijk in een pan op het vuur maken. De bereidingen voor de Dutch Oven en de braadpan worden hieronder genoemd. 


Scrol verder naar beneden om te zien hoe je de pulled chicken in de Dutch Oven kan bereiden.


Wat heb je nodig voor 12 personen BBQ-saus:

olijfolie om te bakken

6 tomaten

2 zoete uien

1 zoete puntpaprika

4 teentjes knoflook

1/2 zilveruitjes kleine pot

1 fles ketchup biologisch

3 eetlepels paprikapoeder gerookt

2 theelepels cayennepeper

2 theelepels grove rode peper

8 el rietsuiker

2 theelepels mosterdzaad

6 eetlepels appelcider azijn

2 eetlepels Worcestershiresaus

scheut whiskey naar smaak

zeezout (wij hebben gerookt zeezout gebruikt voor extra “smokyness”)


Broodjes pulled chicken:

olijfolie om te bakken

1,5 kg kip (wij gebruikten half om half kipfilet en kippendijen)

BBQ kruiden (om de kip mee in te smeren)

zwarte peper 

1,5 liter van bovenstaande BBQ-saus

12 pitabroodjes 


Benodigdheden:

Braadpan of Dutch Oven


Bereiding van de BBQ-saus:

Snij de knoflook en groenten allemaal zo fijn mogelijk en zet daarna een grote pan op met een scheut olijfolie.


Fruit de knoflook en ui, voeg de puntpaprika toe en bak dit 1 minuut mee. Voeg daarna het gerookte paprikapoeder toe. Door het paprikapoeder even mee te bakken en goed te verhitten komen de smaken veel beter los. 

Voeg de rietsuiker toe en laat dit even karamelliseren. Daarna pas de tomaten toevoegen. Blijf telkens goed roeren en zorg dat het niet aanbrandt.


Blus af met de whiskey en voeg daarna appelcider, tomatenketchup, cayennepeper, grove rode peper, mosterdzaad, Worchester Sauce en zilveruitjes toe, breng dit geheel aan de kook en laat dit een tijdje op laag vuur door pruttelen.


Breng op smaak met zout en proef of de smaak van de saus in balans is. Het is belangrijk dat je een fris zuurtje proeft. Naar smaak kan je eventueel nog wat suiker voor als het te pittig is, azijn, peper of andere kruiden toevoegen.


Bereiding van de pulled chicken in een braadpan:

Spoel ondertussen het vlees af en controleer bij kippendijen dat ze goed schoon zijn, dit is heel belangrijk. Dep het vlees droog met keukenpapier (dit mag niet te nat zijn).


Kruid het vlees goed aan alle kanten met BBQ-kruiden en wees vooral niet te zuinig met kruiden.


Verhit wat olie in een andere pan en leg de kip erin. Braad het vlees aan alle kanten goed aan. Als de buitenkant net een beetje bruin begint te worden voeg je de kip aan de saus toe, zorg dat de kip net onder de saus ligt. Houd een beetje saus over om dit als alles klaar is, over de shredded chicken te doen. Hier wordt de pulled chicken nog smeuïger van.


Doe de deksel erop en laat dit ca. een half uur pruttelen. Controleer af en toe of het lekker zachtjes pruttelt, het is niet de bedoeling dat het als een kolkende lavamassa aan het koken is. 


Na een half uur roer je alles even om, controleer je of alles goed gaat en of het vlees niet vast zit aan de bodem. Vervolgens gaat de deksel er weer op en mag het nog een half uur door pruttelen.


Na ongeveer een uur is de kip goed gaar. Neem de pan van het vuur en pluk het vlees met 2 vorken uit elkaar. Als het goed gaar is gaat dit heel gemakkelijk. 


Als het vlees helemaal uit elkaar geplukt is en vermengd is met de saus ben je in principe klaar. vind je de pulled chicken iets te droog? Voeg er dan nog wat extra BBQ-saus aan toe. Je kan beter iets te weinig in de pan doen en later er doorheen roeren dan dat je na het plukken een hele zompige substantie over houdt. 


Serveer de pulled chicken op een broodje, als je het lekker vindt kan je er nog een plakje augurk en wat sla tussen doen. 


Bereiding pulled chicken in een Dutch Oven:


Zorg voor een ruimte plek waar je een soort kampvuurtje kan maken. Hier kan je straks de briketten in stoken en je pulled chicken in bereiden. Stook voldoende briketten (ca. 12-16) op om de onderkant van de Dutch Oven flink te verhitten. Voor de bovenkant heb je ongeveer 8-10 briketten nodig. (let op, bij een kleinere Dutch Oven gebruik je uiteraard minder briketten).


Spoel ondertussen het vlees af en controleer of kippendijen schoon zijn. Dep het vlees droog met keukenpapier (dit mag niet te nat zijn).


Kruid het vlees goed aan alle kanten met BBQ-kruiden en wees vooral niet te zuinig met kruiden.


Verdeel de briketten gelijkmatig onder de Dutch Oven en laat deze goed heet worden.



Verhit wat olie in een pan en leg de kip erin. Braad het vlees aan alle kanten goed aan. Als de buitenkant net een beetje bruin begint te worden voeg je kip aan de BBQ-saus toe. Zorg dat de kip net onder de saus ligt. Houd een beetje saus over om dit als alles klaar is, over de shredded chicken te doen. Hier wordt de pulled chicken nog smeuïger van. 


Zet de pan over van fornuis naar je kampvuurtje. Doe de deksel erop en laat dit ca. een half uur pruttelen. Controleer af en toe of het lekker zachtjes pruttelt, het is niet de bedoeling dat het als een kolkende lavamassa aan het koken is. Als het te hard gaat kan je eventueel een paar kooltjes opzij of bovenop leggen. Na een half uur even controleren of alles goed gaat en of het vlees niet vast zit aan de bodem. Roer het geheel even goed door. 


Vervolgens gaat de deksel er weer op en mag het nog een half uur door pruttelen.


Na ongeveer een uur is de kip goed gaar. Dit kan je voorzichtig even met een vork of lepel proberen door in het vlees te prikken en te kijken hoe de textuur is. Als het goed is begint het vlees dan uit elkaar te vallen. 


Nu neem je de pan van het vuur en kan je met 2 vorken beginnen om het vlees uit elkaar te plukken. Als het vlees helemaal uit elkaar geplukt is en vermengd is met de saus ben je in principe klaar. 


Als je vindt dat je pulled chicken nog iets te droog is kan je er nog wat extra BBQ-saus doorheen scheppen als je nog wat over hebt. Je kan beter iets te weinig in de pan doen en later er doorheen roeren dan dat je na het plukken een hele zompige substantie over houdt. 


Serveer de pulled chicken op een broodje, als je het lekker vindt kan je er nog een plakje augurk en wat sla tussen doen. 




Comments


bottom of page