top of page

Picanha van de BBQ met homemade chimichurries


Picanha van de BBQ met homemade chimichurries
Picanha van de BBQ met homemade chimichurries

Picanha is een heerlijk stuk rundvlees dat je prima op de BBQ kunt bereiden mits je een thermometer hebt. De temperatuur meten luistert namelijk heel nauw met dit recept. De picanha wordt ook wel staartstuk genoemd.  De picanha wordt veel gegeten in Portugal en Brazilië, maar in Nederland zijn we er nog niet zo bekend mee. Eigenlijk moet daar verandering in komen want het is heerlijk mals vlees. Wij vinden dan ook dat dit stuk vlees geen extra rub nodig heeft of afgelakt moet worden met een bepaalde saus. Zo puur mogelijk is lekker maar om het nog iets extra’s te geven hebben we twee verschillende chimichurries gemaakt. De picanha die wij hebben gebruikt hebben we besteld bij stoervlees.com. Als je goed vlees wilt bestellen dan kun je hier goed terecht (niet gesponsord). Het wordt ook bijna allemaal vers geleverd, ideaal want zo kun je het gemakkelijk invriezen als je een groot stuk koopt. 


De eerst chimichurri is een groene die je misschien wel vaker hebt gezien. Deze wordt gemaakt op basis van kruiden, uit en rode peper. De andere chimichurri is rood van kleur en deze wordt gemaakt op basis van gegrilde paprika, tomatenpuree, ui en rode peper. Beide chimichirries zijn erg lekker en totaal verschillend. Wat heb je nodig voor 1 picanha:

1 picanha (stoervlees.com)

ongeveer 1 hand grof zeezout 


Wat heb je nodig voor de groene chimichurri:

85 ml olijfolie 

4 tenen knoflook

1 halve witte ui

1 chilipeper 

15 gram verse peterselie 

3 eetlepels rode wijnazijn 

2 eetlepels gedroogde oregano 

zout en peper 


Wat heb je nodig voor de rode chimichurri:

1 rode paprika 

1 chilipeper 

4 tenen knoflook 

1 hand koriander 

70 gram tomatenpuree 

1 theelepel gedroogde oregano 

70 ml rode wijnazijn

8 druppels Tabasco Chipotle

40 ml olijfolie 

zout en peper 


Benodigdheden:

Thermometer 

BBQ


Haal de picanha ruim een uur van tevoren uit de koelkast zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen. 


Begin ondertussen met het maken van de chimichirries. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om maar 1 chimichurri te maken, maar ze zijn beide compleet anders van smaak en erg lekker. We beginnen met het maken van de groene chimichurri. 


Doe de olijfolie in een kom en pers de knoflooktenen hierboven en roer dit even door elkaar. Snijd vervolgens de ui, chilipeper en peterselie heel fijn en voeg ook deze toe aan de kom. Voeg als laatste de rode wijnazijn, oregano en eventueel een beetje peper en zout naar smaak toe. Roer dit goed door elkaar. Doe het in een schone pot zodat je het gemakkelijk gekoeld kunt bewaren. 


Voor de rode chimichurri rooster je de paprika op het fornuis. Hiervoor heb je wel een gasfornuis nodig. Leg hem op het fornuis en zet het vuur zachtjes zodat hij rondom zwart wordt. Als je geen gasfornuis hebt doe je dit in de oven. Leg de paprika in een voorverwarmde oven van 200 graden gedurende 40 minuten. Je kunt de paprika ook op de BBQ leggen om te roosteren. Wanneer de paprika rondom zwart is geblakerd haal laat je hem afkoelen. 


Snijd de chilipeper en koriander fijn en doe dit in een kom samen met de knoflook die je perst met een knoflookpers. Voeg daarna de tomatenpuree, oregano, rode wijnazijn, tabasco chipotle en olijfolie toe en meng dit goed met elkaar. Schraap vervolgens met een mesje de buitenkant van de paprika zodat er geen zwart meer op zit. Verwijder dan de binnenkant en snijd de paprika heel fijn. Roer goed door elkaar en doe ook dit in een schone pot om gekoeld te bewaren. 


Leg de picanha op een snijplank en snijd alleen het vet kruislings in, maar zorg ervoor dat je niet in het vlees zelf snijdt. Smeer daarna alleen het vet in met het grove zeezout en druk goed in het vlees. Laat dit nog even 30 minuten intrekken. 


Zorg ondertussen dat de BBQ een temperatuur heeft van 170 graden en maak direct en indirect vuur. Steek de vleesthermometer in de picanha. Leg vervolgens de picanha op het indirecte vuur met de vetlaag naar boven. Laat dit met de deksel garen totdat de picanha een temperatuur van 48 graden heeft bereikt. Laat al die tijd de deksel op de BBQ. 


Wanneer de picanha de 48 graden heeft bereikt, draai je hem om en leg je hem op de vetlaag op het directe vuur en gaar de picanha totdat hij een temperatuur heeft van 52 graden. Let goed op, want door de warmte smelt het vet en hierdoor ontstaan vlammen. Verleg het vlees af en toe zodat de picanha niet verbrandt. Houd de picanha wel op het directe vuur met de vetlaag naar beneden. 


Wanneer het vlees de temperatuur van 52 graden heeft bereikt, verpak je hem in aluminiumfolie zodat het kan rusten, maar laat de thermometer erin. Wanneer het vlees 55 graden is haal je hem uit het folie en snijd hem in plakken en serveer direct samen met de beide gemaakte chimichurries. Valenrosa-1.png
bottom of page