top of page

Paastaart met chocolade en karamelpaastaart met chocolade en karamel
Karamel chocolade paastaart

Dit recept hebben Rosa en ik bedacht voor Pasen, maar wanneer je de paaseitjes weg laat kun je deze taart heel goed het hele jaar door maken. Wij zijn nou eenmaal gek om chocolade en karamel, en voor dit recept zit beide in de taart. Onze echte favoriet. Het is het lekkerste om de taart ongeveer 10 minuten van tevoren uit de koelkast te halen. Zo kan de chocolade een klein beetje smelten, wat deze taart nog lekkerder maakt.


Rosa vond deze taart een beetje aan de heftige kant, zij zou hem de volgende keer iets minder heftig maken door bijvoorbeeld met de combinatie van pure en melkchocolade, de melkchocolade te laten overheersen. Ben jij ook niet echt van de heftige chocoladetaarten? Dan raad ik je aan om dit ook te doen. Ik (Valerie) ben er zelf gek van, dus ik vond hem zo heerlijk.


Deze taart bestaat uit drie verschillende lagen en dus ook drie verschillende stappen. Elke stap kost alleen wat tijd omdat elke laag tussendoor even moet afkoelen in de koelkast. In principe is deze taart redelijk snel gemaakt, maar door de wachttijd tussendoor duurt het wat langer. Houd daar dus rekening mee. Aan het einde wanneer je de taart helemaal hebt gemaakt moet hij ook nog minimaal 3 uur afkoelen in de koelkast.


Recept chocolade paastaart
Chocolade karamel paastaart

Voor dit recept heb ik dragee eggs en paaseitjes van M&M gekocht. Hier mag je natuurlijk zelf mee variëren. Je kunt ook gewone paaseitjes gebruiken voor dit recept, ik zou alleen geen gevulde paaseitjes gebruiken want dan wordt de taart echt wel iets te heftig. Deze dragee eggs heb ik gekocht bij de AH net als de paaseitjes van M&M.


Heb jij deze heerlijke karamel chocoladetaart gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten want wij zijn erg benieuwd naar je creatie.


Wat heb je nodig voor 1 taart:

De bodem:

300 gram digestieve koekjes

165 gram boter


De vulling:

120 ml water

525 gram suiker

1 mespuntje zout

40 gram roomboter

250 ml slagroom

115 gram pure chocolade

110 gram melkchocolade

Paaseitjes


Benodigdheden:

Bakvorm van 24 cm doorsnee


Doe de boter in een pannetje en laat dit smelten. Doe de digestieve koekjes in de

keukenmachine en maal fijn. Doe daarna de fijngemalen digestieve koekjes in een kom en giet de boter erbij. Roer dit goed door zodat alle boter is gemengd met de kruimels.


Vet de bakvorm in met een beetje boter of met bakspray. Doe het boter/kruimel mengsel in de bakvorm en druk goed aan. Dit kun je doen met de achterkant van een glas of lepel. Zet daarna de bodem in de koelkast voor 30 minuten om hard te laten worden.


Begin ondertussen met het maken van de karamel voor de vulling. Doe het water en de suiker in een steelpannetje en laat karamel worden. Zet het vuur zachtjes en roer door tot de suiker is opgelost. Stop met roeren wanneer het mengsel begint te koken. Je kunt de pan zelf voorzichtig heen en weer bewegen, wanneer het mengsel aan de ene kant bruin begint te worden en aan de andere kant niet. Laat dit doorkoken totdat de karamel goudbruin is geworden. Mocht je een thermometer in huis hebben, kook de suiker dan tot ongeveer 170 graden. Haal de pan van het vuur en laat een beetje afkoelen. Haal de bodem na ongeveer 30 minuten uit de koelkast en giet de warme karamel op de taartbodem en laat even afkoelen.


Zet nu de taartbodem met karamel weer terug in de koelkast voor weer 30 minuten. Maak ondertussen de laatste laag, de chocolade ganache. Verwarm de slagroom en boter in een steelpan op middelhoog vuur. Blijf af en toe roeren.


Hak tussendoor de chocolade fijn en voeg dit toe aan het slagroom/boter mengsel. Zet het vuur uit en blijf nog ongeveer 5 minuten roeren. Laat de chocolade ganache een beetje afkoelen en giet dit vervolgens over de karamel. Wacht ongeveer 5 minuten voordat je de taart gaat versieren met paaseitjes.


Laat de taart voor minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Ik vind het wat lekkerder om de taart ongeveer 10 minuten uit de koelkast te halen voordat je hem gaat eten, dan wordt de chocolade namelijk iets zachter.


Paastaart met paaseitjes en karamel
Paastaart chocolade en karamel

bottom of page