top of page

Overheerlijke oliebollen


Recept om heerlijke oliebollen te maken
Recept overheerlijke oliebollen

Zelf oliebollen bakken is zo leuk! Meestal bakken wij de oliebollen zelf met Oud en Nieuw. Je bent er wel even zoet mee en je eindigt in een lopende frituurpan. Wij hadden thuis maar een kleine frituurpan dus er konden maar 3 of 4 oliebollen tegelijk in en we hadden natuurlijk mega veel deeg gemaakt, want het is zo lekker!Samen met Val stonden we al snel buiten in de kou de oliebollen te frituren. Val frituurde de oliebollen en ik liet ze uitlekken op een keukenpapiertje en legde ze op een mooi bord. Meestal staan we met oudejaarsdag de hele dag te bakken en grote hoeveelheden ook. We waren elk jaar met een grote groep mensen die we natuurlijk allemaal moesten voorzien van een oliebol, maar niet 1 natuurlijk. Dit jaar is het een beetje anders dan anders, maar wij blijven zeker onze oliebollen zelf bakken en doen dat dit jaar ook gewoon lekker voor onszelf. Een lekkere luchtige, niet te vette oliebol Ik hou ervan. Gaan jullie toch ook nog lekker een beetje Oud en Nieuw vieren? En maken jullie dan ook zelf oliebollen of toch maar even naar de bakker?


Val & Rosa samen op de foto met oliebollen
Val & Rosa

Heb jij deze heerlijke oliebollen nou gemaakt? Maak een foto en tag ons op social media @valenrosasrecepten.Ingrediënten voor +/- 25 oliebollen:

½ grote goudrenet

100 gram blanke rozijnen

100 gram donkere rozijnen

500 ml lauwwarme melk

14 gram verse gist

500 gram bloem

10 gram zout

23 gram witte basterdsuiker

½ citroen, rasp


Verdere benodigdheden:

zonnebloemolie, om in te frituren

poedersuiker


Schil de goudrenet en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in kleine blokjes. Was de rozijnen en laat deze goed uitlekken in een vergiet. Belangrijk is dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je met het beslag begint.


Schenk 50 ml van de lauwe melk in een kommetje en voeg de gist toe. Roer dit door tot alle gist in de melk is opgelost. Doe de bloem in een grote kom en maak een kuil in het midden. Strooi het zout aan de buitenkant van de bloemrand en de basterdsuiker en citroenrasp in het kuiltje. Giet het gistmengsel op de suiker en start met mixen vanuit het midden. Voeg geleidelijk de rest van de melk toe en blijf mixen met deeghaken. Het beslag moet vloeiend zijn.


Voeg nu de rozijnen toe aan het beslag. Klop alles met een houten lepel tot een luchtig beslag. Laat het beslag rijzen op een warme en tochtvrije plek. Zet het afgedekt met een vochtige doek op een warm plekje bijvoorbeeld bij de verwarming.


Verwarm de olie voor op 180 graden in een frituurpan of grote gietijzeren pan. Roer het beslag nog kort door voordat je het gaat gebruiken. Schep met een ijslepel mooie bollen van het beslag en laat deze in de hete olie glijden (haal de ijslepel voor het scheppen even door de hete olie, dan laat het beslag makkelijker los).


Doe de pan niet te vol, want de oliebollen rijzen nog tijdens het bakken. Bak de oliebollen ongeveer 6 minuten, tot ze goudbruin gekleurd zijn. Als ze gaar zijn draaien ze zich vanzelf om in de pan. Haal de oliebollen uit de pan en laat ze uitlekken op een keukenpapiertje. Bestuif de oliebollen met poedersuiker!


Tip: Houd de temperatuur van je olie goed in de gaten en doe niet teveel oliebollen per keer in de pan. Als de olie te veel afkoelt nemen de oliebollen meer vet op, dat zorgt voor een minder lekker eindresultaat.Recept om oliebollen te maken met rozijnen en appel
Oliebollen recept


Valenrosa-1.png
bottom of page