top of page

Italiaanse ossobuco
Recept ossobuco

Ossobuco is een oud Italiaans gerecht, dat tegenwoordig steeds populairder wordt. Op Instagram zag ik het recept voorbij komen en sinds kort heb ik ook de Stoofbijbel van Julius Jaspers. Dit recept komt dan ook uit de Stoofbijbel van Julius, maar we hebben een beetje onze eigen twist aan dit recept gegeven. Mocht je dit recept graag in de pan willen maken, en niet op de BBQ is dat niet erg. Dit kan namelijk ook heel goed. Als je dit recept op de BBQ maakt, krijg je echt een rokerige smaak aan je gerecht en als je het in de keuken maakt natuurlijk niet. Beide zijn erg lekker!Ossobuco maken

Ossobuco maak je van kalfsschenkel, ik heb dit gekocht bij de slager in Rotterdam. De slager had het op dat moment niet vers maar ingevroren. Dit is ook geen probleem, let er wel op dat de schenkels dan nog moeten ontdooien dus dat je het vlees eerder uit de koelkast/vriezer moet halen.


Wat is ossobuco?
Ossobuco maken

Recept ossobuco

Ik vond ossobuco eerst eigenlijk echt een spannend recept, omdat er ook merg uit de botten komt en je dit ook door het vlees heen roert. Maar ik moet zeggen dat dit echt een smaakexplosie is in je mond. Mocht je twijfelen om dit recept te maken, dan hoop ik dat ik je hiermee heb overgehaald. Dit recept is echt zo ontzettend lekker, de smaken kloppen en met een lekker glaasje rode wijn is het helemaal af.Heb jij deze ossobuco van de BBQ gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten want wij zijn erg benieuwd naar jouw creatie.


Wat heb je nodig voor 6 personen:

Olijfolie

150 gram winterpeen

1 witte ui

3 tenen knoflook

60 gram bloem

1,8 kilo kalfsschenkel (ik had 4 grote stukken)

40 gram roomboter

400 ml droge witte wijn

400 gram gepelde tomaten uit blik

70 gram tomatenpuree

5 takjes verse tijm

5 takjes verse basilicum

400 ml bouillon (1 blokje)

1 Bouquet garni (gedroogde tijm, rozemarijn en 2 blaadjes laurier opgebonden

2 sjalotten

200 gram champignons

Zout en peper

Pasta


Verwarm de BBQ naar een temperatuur van 150 graden indirect. Neem een grote Dutch Oven en verwarm deze mee op de BBQ.

Schenk een flinke scheut olijfolie in de pan en laat warm worden. Snijd de peen, ui en knoflook fijn. Bak dit zodra de olijfolie warm is geworden in de pan op de BBQ. Bak dit voor 10 minuten en haal daarna uit de pan.Doe de bloem op een groot bord en breng op smaak met zout en peper. Haal de schenkels hierdoor zodat er rondom overal bloem zit. Verwarm in diezelfde Dutch Oven de roomboter en braad de schenkels hierin aan, totdat ze rondom lekker bruin zijn. Ik deed dit om en om. Als je alle schenkels gebakken hebt, doe je alle schenkels in de pan, voeg je de gebakken groente toe en blus je dit af met de witte wijn.


Breng dit aan de kook, en voeg daarna de tomaten, tomatenpuree, kruiden, bouillon en bouquet garni toe. Roer goed door en laat de pan voor minimaal 2 a 3 uur op de BBQ staan met de deksel voor 3/4 op de pan. Roer af en toe door, en wanneer de ossobuco te droog wordt voeg je nog een beetje bouillon toe. Je zult zien dat het vlees helemaal van de botten afvalt. Haal de botten uit de pan en schraap het merg uit de botten en doe het merg terug in de pan en gooi de botten weg.


Serveer de heerlijke ossobuco met pasta.

Italiaans stoofvlees maken
Recept ossobuco maken


Valenrosa-1.png
bottom of page