top of page

Oma's mosterdsoep


recept voor mosterdsoep
Mosterdsoep recept

Deze mosterdsoep aten wij vroeger altijd bij onze opa en oma. Dit wat ons betreft een echte klassieker. Als je een makkelijk soepje wil maken, dan zit je met dit recept goed. Wij zijn thuis allemaal gek op mosterd dus deze soep is wat of betreft een topper. Het is wel belangrijk dat je voor dit recept grove mosterd gebruikt in plaats van de Dijon en fijne mosterd. Deze mosterd is namelijk veel scherper dan grove mosterd, en daardoor krijgt je soep een hele andere smaak.Oma's recept

Het leuke aan dit soeprecept is dat het echt een familierecept is wat wij al sinds vroeger aten. Vorige week kwam oma weer bij ons lunchen en toen had ik weer deze soep gemaakt. Ze kwam de keuken binnen en rook het gelijk. Ook papa vond de soep heerlijk. Oma gebruikte altijd lekkere volle kookroom met meer vet, maar ik probeer het vaak op de wat gezondere tour. Ik had daarom kookroom light gebruikt, wat de soep niet minder lekker maakt natuurlijk. Vroeger kregen wij er altijd een broodje met kaas bij, een broodje met gesmolten kaas dan want ik (Val) lust geen plak kaas op brood. Snijd een stokbroodje in plakken, zet de grill aan, verdeel wat strooikaas over de broodjes en gril in de oven voor ongeveer 6 minuten. Houdt de broodjes wel goed in de gaten want met de grill kan het ineens heel hard gaan.


Mosterdsoep maken
Mosterdsoep maken

Mostersoep maken

Eigenlijk zijn de meeste soeprecepten erg makkelijk om te maken, althans die wij op onze website hebben wel. Ook deze mosterdsoep is eigenlijk zo gemaakt. Je hoeft dan ook alleen maar de sjalot te snijden en verder roer je alles door de soep. In dit recept gaat vleesfond en dat is toch echt iets anders dan bouillon. In fond zitten namelijk nog kleine stukjes vlees en hier zit meer vet in, en is geconcentreerder. Hierdoor krijgt de soep nog meer smaak en omdat het zo geconcentreerd is voeg je later weer water toe.


Heb jij deze soep gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten.


Wat heb je nodig voor 4 personen:

1 grote sjalot of 3 kleine

50 gram roomboter

50 gram bloem

2 potten runderfond (380 ml per stuk)

500 ml water

5 eetlepels grove mosterd

200 ml kookroom (light)

zout en peper


Begin met het snijden van de sjalot in kleine stukjes en smelt de boter in de pan. Bak daarna de sjalot in de pan totdat deze een beetje glazig is en voeg daarna de bloem toe en roer door met een garde. Voer al roerend beetje voor beetje het vleesfond toe en roer goed door.Voeg daarna het water en de mosterd toe en kookroom toe, roer dit door en laat het zachtjes 15 minuten pruttelen totdat het een licht gebonden soep is. Breng op het laatst nog op smaak met zout en peper.


Tip: Serveer bij de soep dun gesneden plakjes stokbrood met kaas uit de oven. Snijd het brood in plakjes en leg op de bakplaat. Bestrooi dit met strooikaas en laat ongeveer 8 minuten smelten onder de grill.

Valenrosa-1.png
bottom of page