top of page

Millionaires shortbread


Millionaires shortbread
Millionaires shortbread

Waarom heet dit recept millionaires shortbread en niet gewoon shortbread? Nou dat komt doordat dit wel een calorie bommentje is. Dit weerhoudt ons alleen niet want shortbread is ontzettend lekker.


Millionaires shortbread is altijd opgebouwd uit drie lagen. De eerste laag is bros biscuit. Dit maak je door het deeg niet te lang te kneden. In eerste instantie kan je beginnen met de keukenmachine, maar als het deeg kruimelig wordt moet je het laatste verder kneden met de hand. Als je het doorkneed met de keukenmachine wordt de boden van je shortbread niet bros en erg droog en die brosse bodem is juist zo lekker.


De tweede laag is een laag gecondenseerde melk samen met boter en lichtbruine basterdsuiker. Ja je leest het goed, maar ohhh wat is dit lekker. De derde laag is gesmolten pure chocolade. Als je nou echt niet van pure chocolade houdt kun je altijd melkchocolade gebruiken, maar doordat de rest zoet is heb je wel een tegenhanger nodig. Daarom bestrooien we de chocolade ook nog met een beetje grof zeezout.


Wat heb je nodig voor +/- 15 stukjes:

Deeg:

250 gram bloem

75 gram kristalsuiker

175 gram boter op kamertemperatuur

1/4 theelepel tafel zout


Karamel:

90 gram lichtbruine basterdsuiker

400 ml gecondenseerde melk (bij ons was 1 blikje 397 ml, dit is helemaal prima)

150 gram boter


Chocolade

240 gram pure chocolade

1 theelepel grof zeezout

Benodigdheden:

een bakvorm 23 x 30 cm


Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden.


Vet vervolgens de bakvorm in met boter. Wij gebruiken altijd de bakspray van Dokter Oetker, erg makkelijk.


Meng vervolgens de bloem en kristalsuiker in een kom en snijd de boter in kleine stukjes en voeg daaraan toe. Kneed het deeg heel even met de keukenmachine tot een kruimelig deeg. Wanneer je deeg kruimels worden, zet je de keukenmachine uit en kneed je het deeg verder met je handen. Vorm het tot een bal en verdeel het daarna over de bakplaat. 


Druk het deeg goed aan, bijvoorbeeld met de onderkant van een glas.

Prik nu met een vork overal gaatjes in het deeg. Zet de bodem in de oven en bak deze 20 minuten.


Haal de bodem na 20 minuten uit de oven en laat deze afkoelen.


Doe in een pan de boter, suiker en gecondenseerde melk en roer dit goed door met een garde. Laat dit 10 minuten zachtjes pruttelen, maar blijf constant roeren anders verbrandt je karamel. Haal je pan na 10 minuten van het vuur en laat nog even 5 minuten afkoelen en giet daarna over de bodem. Laat dit nu minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.


Haal de bijna klare shortbread uit de koelkast en begin met het smelten van de chocolade. Dit doe je Au bain-marie. Dit betekent dat je een pan op het vuur zet met een klein beetje water en dit laat koken. Op de pan zet je een kom waarin je de chocolade laat smelten. Het is belangrijk dat het water de onderkant van de kom niet raakt.


Wanneer alle chocolade goed is gesmolten giet je het over de hard geworden karamel. Verspreid het eventueel met een spatel. Bestrooi als laatste de chocolade met een beetje grof zout. Zet nu de shortbread ongeveer 1 uur terug in de koelkast zodat het hard kan worden.


Tip: wanneer je de shortbread gaat snijden scheurt de chocolade snel. Om dit redelijk binnen de perken te houden kan je je mes even warm maken onder de hete kraan en vervolgens afdrogen.


Commentaires


bottom of page