Macarons zijn kleine heerlijke koekjes die aan elkaar zijn geplakt met een luchtige vulling. Je hebt macarons in heel veel verschillende kleuren en smaken en oorspronkelijk komen ze uit Frankrijk. Wanneer je door de binnenstad van Parijs loopt kom je dan ook geregeld macaron winkels tegen. Wanneer vakantiegangers terugkomen uit Frankrijk komen nemen ze dan ook vaak macarons mee. In Nederland, moet ik zeggen, zie je ze veel minder. Het maken van de macarons is dan ook een lastiger proces dan het maken van koekjes. Doordat er amandelmeel in gaat, en het best even duurt voordat je de macarons hebt gemaakt zijn de kosten net zo hoog als wanneer je deze kant en klaar koopt bij de bakker bijvoorbeeld.
Toen wij net begonnen met onze blog heb ik een aantal keren geprobeerd om macarons te maken en elke keer mislukte het. Ik had een weegschaal die niet precies was, maar een echte ouderwetse en bij macarons is het heel belangrijk om alles precies af te wegen. Ook is het belangrijk om de macarons goed te laten drogen. Wanneer je ze niet goed laat drogen krijgen ze geen mooie voetjes. Daar wil ik eigenlijk mee zeggen dat de macaron in plaats van omhoog gaat juist meer uitloopt. Het drogen van de macarons duurt ongeveer een uur, maar wanneer het bijvoorbeeld wat vochtiger is dan kan dit meer tijd kosten. Dit maraconrecept legt eigenlijk stap voor stap uit wat je moet doen.
Het maken van macarons is eigenlijk veel leuker dan het macarons kopen in een winkel. Je moet er wel even de tijd voor nemen want de vulling kost het meeste tijd. Deze moet namelijk in de koelkast opstijven, maar tussendoor kun je heel goed met de macarons beginnen. Deze moeten namelijk weer 1 uur drogen. Het is dus belangrijk om het recept even van tevoren door te lezen voordat je ineens voor verrassingen staat. Het is dus niet mogelijk om even snel macarons te maken want je moet er echt even de tijd voor nemen.
Voor deze macarons op de foto heb ik een oranje kleurstof gebruikt. Hier zit verder geen smaak aan, want ik vind de originele smaak van de macaronschelpen heerlijk. Wel heeft de vulling nog een extra smaak namelijk citroen. Dit komt eigenlijk doordat Pap, Rosa, mijn vriend en ik allemaal gek zijn van de smaak van citroen. Wanneer we op vakantie zijn eten wij ook meestal citroenijs of taartjes met citroen, zeker als we in Italië zijn.
Zoals ik al eerder vertelde, heeft het ons een tijdje gekost voordat we het goede recept te pakken hadden. Dit recept is van niemand minder dan Rutger Bak. Hij heeft een erg goed macaron recept gemaakt wat wij voor onze blog mochten gebruiken. Waarom zou je een super recept willen aanpassen? Hieronder lees je het recept van Rutger Bakt.
Toen ik in Frankrijk op vakantie was samen met mijn vriend heb ik een heel handig matje gekocht waar de macaronvormpjes opstaan. Ideaal als je ze vaker gaat maken, als je dit niet hebt kun je ook heel goed zelf rondjes tekenen op het bakpapier. Het is dan wel belangrijk dat je het bakpapier even omdraait, voordat je inkt aan je macarons hebt.
Heb jij deze heerlijke macarons gemaakt met citroenvulling? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten.
Wat heb je nodig:
200 gram amandelmeel
200 gram poedersuiker
kleurstof (wij gebruikten oranje)
150 gram eiwit
55 ml water
200 gram suiker
snuf zout
Vulling:
2 gelatineblaadjes
150 gram suiker
2 citroenen rasp
110 ml citroensap
2 eieren
175 gram boter
Voor de vulling is het belangrijk om eerst de gelatineblaadjes in koud water te weken. Doe daarna de helft van de suiker, citroenrasp en het citroensap in een steelpan en breng zachtjes aan de kook. Klop in een andere schone kom ondertussen de eieren met de rest van de suiker.
Doe de eieren in een kom en giet als het citroensap kookt de helft van het warme sap bij de eieren. Meng de eieren goed met het warme sap en blijf roeren zodat het niet gaat stollen. Schenk daarna het eieren/sap mengsel terug in het pannetje bij het andere warme sap en breng alles kort 2 a 3 minuten aan de kook. Haal de pan daarna van het vuur en giet dit mengsel door een fijne zeef.
Knijp de gelatineblaadjes uit zodat er niet veel water meer aan zit en los deze op in het pannetje met het warme mengsel. Snijd de boter in kleine blokjes en meng dit door de vulling. Pak daarna een staafmixer en mix het geheel tot een gladde crème. Dek daarna de crème af met huishoudfolie en laat het ongeveer 3 uur opstijven in de koelkast.
Doe het amandelmeel, poedersuiker, de kleurstof en de helft van het eiwit in een grote kom en roer dit goed door met een spatel tot een homogene massa. Doe daarna het water met de suiker in een pannetje en breng dit aan de kook.
Doe de andere helft van het eiwit in een kom met het zout en klop dit met de mixer, begin pas met mixen wanneer het water/suiker mengsel een temperatuur heeft bereikt van 113 graden. Zet daarna de mixer aan en wanneer het water/suiker mengsel een temperatuur van 118 graden heeft bereikt haal je het pannetje van het vuur.
Giet het water/suiker mengsel al kloppend op de eiwitten en klop dit mengsel totdat het tot 37 graden (lauw warm) is afgekoeld.
Schep nu 1/3 van het opgeklopte eiwit bij het amandelmengsel en roer goed door. Voeg daarna wanneer het goed gemengd is de rest van het eiwit toe en spatel dit totdat het mengsel slapper begint te worden. Het mengsel heeft de juiste structuur bereikt als het zachtjes van je spatel afloopt.
Doe daarna het mengsel in een spuitzak met een gladde spuitmond van ongeveer 1 cm doorsnee op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Je kunt het mengsel overigens niet bewaren, het is heel belangrijk dat je gelijk begint met het spuiten van de macarons. Spuit de macarons met ongeveer een doorsnee van 3,5 cm. Het is makkelijk om vooraf rondjes op het bakpapier te tekenen zodat je gelijke rondjes krijgt, draai dan wel het bakpapier even om als je hierop hebt getekend.
Klop de onderkant van de bakplaat een paar keer op het aanrecht zodat je alle luchtbelletjes eruit haalt. Laat de macaronschelpen nu ongeveer 1 uur drogen op kamertemperatuur. Je moet na ongeveer 1 uur de macarons aan kunnen raken met je vinger zonder dat er beslag aan je vingers blijft plakken. Het is heel belangrijk om te macarons te laten drogen anders zetten ze uit in de oven in plaats van dat je mooie voetjes krijgt.
Bak de macarons na ongeveer 1 uur drogen op 150 graden hete lucht ongeveer 14-18 minuten gaar. Wanneer de macarons uit de oven komen haal je gelijk het bakpapier van de bakplaat, en haal je de macarons pas van het bakpapier af nadat ze helemaal zijn afgekoeld
Klop daarna de citroenvulling op met een mixer, en doe de vulling in een spuitzak met kartel spuitmond. Spuit de vulling op 1 macaronschelp en druk er een nieuwe schelp bovenop. Je kunt de macarons tot vier dagen in de koelkast bewaren. Haal de macarons een half uur voor gebruik uit de koelkast.
Comments