top of page

Limoncello amandelcake


Recept voor een limoncello cake
Limoncello amandelcake

Wat is limoncello?

Limoncello is een likeur uit Italië die gemaakt wordt van de lekkerste citroenen. Deze citroenen voor de limoncello komen vaak uit Amalfi. De citroenen in Amalfi zijn ongekend groot en veel zoeter dan die wij in Nederland kennen. Eigenlijk kun je heel gemakkelijk zelf limoncello maken, het enige wat je nodig hebt zijn goede citroenen, 98% alcohol, suiker en water. Het duurt wel 40 dagen voordat de limoncello klaar is, want de alcohol moet de kleur en smaak van de citroenen overnemen. Voor het maken van de limoncello gebruik je alleen de schil van de citroenen, van het sap zou je bijvoorbeeld lemoncurd kunnen maken. Limoncello komt dus uit italië en het is daar dan ook in veel winkels te koop. In Italië zijn veel particulieren die limoncello zelf maken. Je kunt in Nederland ook limoncello kopen bij de Gal & Gal maar kijk ook eens bij een kleine speciaalzaak. Deze limoncello is meestal geen massaproduct en daardoor lekkerder. Als je toevallig naar Italië op vakantie gaat, kan ik je aanraden om daar wat fles(sen) mee te nemen.



Recept voor een cake met limoncello en polenta
Cake met limoncello en polenta

Waar komt limoncello vandaan?

De meeste limoncello wordt gemaakt in de regio aan de Amalfikust, maar ook op het eiland Capri. Verder wordt limoncello op meer plekken gemaakt zoals in Sicilië, Malta, Frankrijk maar ook in Nederland. De echte traditionele limoncello wordt gemaakt met citroenen uit Sorrento. Elke limoncello is weer verschillend, de ene boer doet er wat meer suiker bij en de andere boer wat meer water. Zo kun je zelf ook experimenteren met wat jij het lekkerste vindt . Rosa en ik hebben een tijdje geleden zelf limoncello gemaakt. We maakten gelijk 5 liter, maar beter een lekkere voorraad dan dat je mis grijpt. Het recept van deze limoncello hebben wij van onze tante Cathy gekregen. Klik hier als je zelf het recept van de limoncello wilt uitproberen.



Wat is polenta?

In deze cake gaat niet alleen limoncello en amandelen maar ook polenta. Polenta komt officieel uit Noord-Italië, wat eigenlijk gemalen graan is. Je kunt polenta klaarmaken als pap of als puree. Nu moet ik zeggen dat ik alleen de puree vorm ken die veel geserveerd wordt in Italië bij het eten, zoals wij dat doen met aardappels. Polenta wordt ook wel maismeel of maisgriesmeel genoemd. Of polenta gluten bevat? Nee polenta bevat geen gluten.


Een cake met limoncello bakken

Rosa en ik zijn gek op limoncello en als er vrienden of familie komt eten dan nemen wij vaak wel een klein shot glaasje limoncello na het eten. Als je de siroop gaat maken voor over de cake, zorg er dan voor dat de siroop niet te warm wordt want hierdoor verdampt de alcohol. Het is juist lekker als je nog een beetje het sterke van de limoncello proeft. Misschien denk je in eerste instantie dat het raar is om polenta te gebruiken voor deze cake, maar het is verrassend lekker. De cake krijgt hierdoor een hele andere structuur dan dat je gewend bent. Ik vind deze cake met limoncello een echte aanrader! Je zou deze limoncellocake kunnen maken voor bij de koffie of juist als dessert.


Recept cake limoncello
Cake met polenta en limoncello

Heb jij deze limoncello cake met amandelen en polenta gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten want wij zijn erg benieuwd naar jouw creatie.



Wat heb je nodig voor 1 cake:

200 gram amandelen

100 gram polenta

1 theelepel bakpoeder

225 gram kristalsuiker

225 gram boter op kamertemperatuur

3 eieren

3 citroenen

6 eetlepels limoncello

Siroop:

het sap van 2 citroenen

3 eetlepels suiker

3 eetlepels limoncello

Cremè fraiche


Begin met het voorverwarmen van de oven. Doe dit op 180 graden hete lucht.


Doe de amandelen in de keukenmachine zodat je amandelpoeder krijgt. Laat de amandelen goed fijnmalen. Doe daarna de amandelen in een kom samen met de polenta en het bakpoeder en roer door elkaar.


Doe de suiker en de boter in een kom en mix dit romig voor ongeveer 5 minuten. Voeg daarna een voor een de eieren toe, voeg pas het nieuwe ei toe wanneer het vorige ei helemaal is opgenomen in het beslag. Voeg daarna het ‘droge’ mengsel met het amandelpoeder toe aan het ‘natte’ mengsel met de eieren. Klop dit luchtig maar klop het niet te lang. Rasp de schil van 3 citroenen en hak de schil eventueel fijn. Voeg bijna alles toe aan de kom bij de andere ingrediënten samen met de limoncello. Bewaar een beetje citroensap voor over de cake. Roer dit met een spatel door het beslag.


Neem een springvorm en vet deze goed in. Giet het beslag in de springvorm en zet de cake voor 40 minuten in de oven. Bij mij werd de taart na 25 minuten een beetje donker aan de bovenkant, als je dit ook hebt kun je de bovenkant van de cake afdekken met aluminiumfolie.


Haal de cake na ongeveer 40 minuten uit de oven. Begin met het maken van de siroop terwijl de cake net uit de oven is. Doe het sap van 2 citroenen, de suiker en de limoncello in een pannetje en laat warm worden. Het is goed als de suiker is opgelost. Giet daarna het warme mengsel over de warme cake. Doe dit lepeltje voor lepeltje zodat de cake de tijd krijgt om het vocht op te nemen. Laat de cake helemaal afkoelen.


Strooi een beetje citroenrasp over de taart en serveer een stukje taart met een eetlepeltje crème fraiche.


Enjoy!



Valenrosa-1.png
bottom of page