top of page

Italiaanse limoncello maken
Home made limoncello

Als je denkt even snel limoncello te maken dan hebt je het mis. Limoncello moet namelijk eerst 30 dagen staan, want binnen die 30 dagen krijgt de alcohol de tijd om de smaak van de citroenschillen over te nemen. Het is belangrijk dat je een grote weckpot hebt waar je alles in kan laten trekken. Misschien denk je in eerste instantie dat je met 1 liter alcohol ook maar 1 liter alcohol krijgt maar dat is niet zo. Na de 30 dagen voeg je het suikerwater toe waardoor je meer limoncello krijgt, wat ervoor zorgt dat het alcoholpercentage ook naar beneden gaat. Bij de limoncello die je normaal in de supermarkt kunt kopen ligt het percentage rond 30% á 35%. Ik moet zeggen dat deze limoncello wel iets sterker is, maar echt mega lekker.


Persoonlijk vind ik deze limoncello veeeeel lekkerder dan de limoncello uit drankenhandels. Dit komt denk ik doordat het echt hele pure limoncello is. Ik heb altijd het idee dat er in de flessen uit de drankenhandels veel smaakstof en kleur zit. Ik weet zeker als je deze limoncello hebt gemaakt en hebt gedronken je niks anders meer wilt. Bij dit recept moet ik wel een kleine waarschuwing geven, want een aantal vrienden hebben van dit recept al redelijk achteruit gelopen dus ‘drink met mate(n).Met dit recept maak je zelf de lekkerste Italiaanse limoncello. En voor dit recept moet ik wel onze tante Cathy bedanken, want dit recept hebben wij van haar gekregen. Afgelopen zomer had zij namelijk een eigen gemaakte fles meegenomen vanuit Frankrijk, en toen wij eenmaal een slokje hadden genomen zeiden Rosa en ik gelijk ‘dit willen wij ook maken’. Wij zijn trouwens al weer nieuwe citroenen en alcohol aan het inkopen om weer een nieuwe voorraad te maken. Ik had dit recept de eerste keer twee maal gedaan waardoor ik gelijk 5 liter limoncello had.


Het belangrijkste van dit recept zijn eigenlijk de citroenen. De aller beste citroenen die je voor dit recept kan gebruiken zijn citroenen uit Amalfi en die vind je niet zomaar bij de supermarkt. Ook de groenteboer heeft ze bijna nooit op voorraad. Wel kunnen de meeste groenteboeren deze citroenen bestellen, wat het wachten waard is. Schrik ook niet van de prijs want deze citroenen zijn groter, smaken veel lekkerder en zijn daardoor ook duurder. Als je groenteboer hier niet aan kan komen of je ze niet kunt vinden raden wij je aan om biologische citroenen te gebruiken. De niet-biologische citroenen uit de supermarkt zijn namelijk volgespoten met allemaal middeltjes om het ongedierte weg te houden en die smaak krijgt je limoncello ook. Ga dus voor citroenen uit Amalfi of biologische onbespoten citroenen. Bestel je 96% alcohol bij drank.nl.Heb jij deze limoncello gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten, want wij zijn erg benieuwd naar jouw creatie.


Wachttijd: 40 dagen


Wat heb je nodig voor 2,5 liter:

1 liter 96% alcohol

6 biologische citroenen (het liefste uit Amalfi)

1,2 liter bronwater uit een pak

400 gram kristalsuiker


Benodigdheden:

1 grote weckpot van 2,5 liter


Doe de alcohol in een grote pot weckpot en schil alle citroenen. Let erop dat je niet het wit meeschilt, want dan krijg je een bittere limoncello. Doe de citroenschillen bij de alcohol en laat 30 dagen staan op een koele plek. Bij ons stond de pot in de kelder. Schud af en toe de pot, ik deed dat elke week 1 keer.


Laat na 30 dagen de alcohol op kamertemperatuur komen. Doe het bronwater en de suiker in een pan en zet het vuur aan. Blijf af en toe roeren. Als alle suiker is opgelost kan het vuur uit en laat helemaal afkoelen.


Haal de citroenschillen uit de alcohol door het te zeven. En doe de alcohol terug in de pot. Wanneer het suikerwater op kamertemperatuur is voeg je dit bij de alcohol. Laat dit 2 dagen intrekken op een koele plek (ik deed ook dit in de kelder) en schenk de limoncello daarna in flessen. Zet de flessen eerst 8 dagen in de vriezer en dan is het klaar voor gebruik.
Comments


bottom of page