top of page

Koken met grof zeezout


Koken met grof zeezout
Koken met grof zeezout

Dit zout gebruiken wij eigenlijk voor veel van onze gerechten. Deze pot heeft onze tante een keer meegenomen uit Frankrijk, maar bij de supermarkt in Nederland is grof zout ook te koop. Maar waar gebruiken we grof zout nou eigenlijk voor? Het is eigenlijk een lekkerdere versie van het fijne tafelzout vind ik zelf.


Vroeger begon ik dit grove zout in eerste instantie te gebruiken voor aardappels uit de oven. Niets is lekkerder dan aardappeltjes uit de oven met olijfolie, peper en grof zout bakken op 220 graden. Daarna ben ik het steeds meer gaan gebruiken in andere recepten. Wanneer ik vlees ga marineren vind ik het ook lekker om dit zout te eten.


Laatst gingen wij met de familie gourmetten op een hele grote bakplaat op tafel. Mijn tante had de tip om alleen grof zout op de plaat te strooien inplaats van olie of boter. Als je namelijk olie of boter gebruikt gaat het heel snel roken. Je kunt makkelijk grof zout gebruiken voor vlees, maar als je vis wil bakken adviseer ik toch om dit in een beetje boter te bakken. Als je dit namelijk niet doet wordt de vis snel droog. Tijdens het gourmetten hebben we al en toe weer wat extra zout op de plaat gestrooid en het werkte perfect!


Vaak maak ik als lunch 2 crackers of een geroosterde boterham met een beetje kruidenkaas met een gebakken eitje erop. Ook hier doe ik vaak een klein beetje grof zout met peper op, maar het is maar net wat je lekkerder vindt. Wanneer ik een gepeld eitje ga eten gebruik ik toch weer het fijne tafelzout, maar als ik pastasaus, stoofvlees, soep of wok ga maken doe ik hier ook altijd grof zout door. Het is niet zo dat je eten hier extreem zout van wordt, maar het geeft toch een andere smaak. Grof zout is dus een echte musthave in je keuken!

Valenrosa-1.png
bottom of page