top of page

Gourmetten met kerst


Tips voor gourmetten tijdens kerst
Tips voor gourmetten tijdens kerst

Sommige mensen leven naar kerst toe en kijken uit om lekker te kunnen koken en de andere wil juist het liefst dat de kerstdagen en oud en nieuw zo snel mogelijk voorbij zijn. Wij kijken beiden elk jaar weer erg uit naar de kerst omdat we dan net weer wat luxer kunnen koken dan normaal. Iedereen kleedt zich netjes aan en het draait alleen maar om de gezelligheid, maar dit jaar kan dat heel anders gaan. Door de corona is het lastig om een planning te maken wat je precies gaat doen met kerst. Wij hebben geen hele grote familie maar een deel van onze familie woont wel in Frankrijk. Het is dus maar de vraag of we gezellig met hun deze kerst door kunnen brengen of dat er in Frankrijk nog steeds een lockdown blijft.


Bij ons kan kerst eigenlijk op twee manieren uitpakken namelijk de ene manier is een prachtig en mega lux kerstdiner koken of lekker gourmetten. Ik moet zeggen dat ik gourmetten ook altijd heel erg leuk en gezellig vind. Veel mensen hebben vaak als excuus dat het gaat stinken als je gaat gourmetten maar dat valt echt reuze mee. Wanneer je de afzuigkap aandoet tijdens het gourmetten en een raampje open zet kan het tussendoor al erg luchten. De reden waardoor het vaak zo gaat roken is omdat er dan veel boter en olie wordt gebruikt om het vlees of de groenten in te bakken. Afgelopen kerst had onze tante uit Frankrijk daar de perfecte oplossing voor. Gebruik grof zout, zout onttrekt namelijk het vocht uit vlees waardoor het vlees niet snel aanbrandt. Je moet je gourmetpannetje of plaat niet op standje gevaarlijk zetten want dan verbrandt je vlees natuurlijk wel, maar gebruik flink van grof zeezout. Dit zorgt ervoor dat je niet veel rook krijgt en de woonkamer of keuken niet blank gaat staan. Wat ook goed helpt is om toch na het gourmetten 1 of 2 bakjes spiritus neer te zetten, dit haalt alle geurtjes uit de kamer.Wanneer wij gaan gourmetten doen we dit altijd wel met goed en speciaal vlees om het nog wat kerstelijker te maken. Het standaard gourmetten wordt vaak gedaan met een hamburger of stukjes kip maar probeer eens een keer wat nieuws. Wat wij altijd erg lekker vinden is om eend, zwijn, biefstuk, hert, garnalen, zalm of coquilles te gebruiken wanneer we gaan gourmetten. Hierdoor krijg je toch een hele luxe maaltijd maar blijft het toch lekker ouderwets gourmetten met de kerst. Snijd dan de grote stukken zelf in mooie en niet al te dikke plakken en leg dit op een grote serveerschaal. Ik vind het altijd handig om van die leuke prikkertjes te maken met wat voor vlees het precies is zodat iedereen de hele avond weet wat hij zit te eten.


Onze familie is dol op groenten en daarom hebben wij altijd bakjes met allemaal verschillende groente op tafel staan. Gebruik bijvoorbeeld taugé, paprika, champignons, courgette of een beetje rode ui voor de extra smaak. Bak bijvoorbeeld je stukje vlees of vis met een beetje groenten en je hebt een heerlijk hapje. Wanneer je gaat gourmetten en je wilt het wat specialer maken, haal dan het vlees bij de slager en de groenten bij de groenteboer. Vooral het vlees bij de slager is vaak net wat beter dan het vlees uit de supermarkt.Wanneer je kleine pannetjes hebt tijdens het gourmetten is het handig om ze bijvoorbeeld te delen met je buurman/buurvrouw en een pannetje voor het vlees en een pannetje voor de vis te maken. Zo heb je niet alle smaken door elkaar. Wanneer je een grote plaat op tafel hebt kun je die natuurlijk in tweeën delen. Hoe gezellig is het om aan het kerstdiner te zitten en iedereen lekker zijn eigen maaltijd kan bereiden. Ook vind ik wel dat dit echt een avondvullend programma is. Weten jullie wie bij ons altijd als laatste klaar is met gourmetten en dus als langste door eet? Jawel mijn zusje Rosa, die eet tijdens het gourmetten iedereen eruit. Het is natuurlijk helemaal geen wedstrijd maar deze dame is altijd als langste bezig.


Naast het heerlijke eten vinden wij de versiering ook altijd erg belangrijk want hierdoor krijgt men echt het kerstgevoel. Wij doen eigenlijk altijd heel makkelijk en kopen een papieren tafelkleed bij de Hema of Albert Heijn dat je gelijk kan weggooien als je klaar bent met eten. Zo hoef je niks te wassen en krijg je geen hartverzakking als iemand zijn stukje vlees of vis laat vallen. Verder moet je wel goed oppassen met kaarsen op de tafel als je gaat gourmetten want die kunnen snel omvallen, maar deze kun je wel in de kamer of vensterbank zetten zodat het toch die leuke sfeer geeft. Eigenlijk hebben wij nooit zo veel kerstversiering op de tafel, soms wat kersttakken die we zelf van de kerstboom uit onze tuin hebben geknipt maar meer niet want onze tafel staat vaak al helemaal vol.


Wil jij een kerst-gourmet-diner maken op een luxe wijze? Lees dan bovenstaande tips en ruil de hamburgers in voor eendenborstfilet en/of coquilles.
bottom of page