top of page

Hoe herken je een verse vis?


Hoe herken je een verse vis?
Hoe herken je een verse vis?

Wanneer je verse vis wilt kopen is het goed om op een paar punten te letten zodat je er zeker van bent dat je een goede verse vis koopt. Overal waar je komt moet je toch opletten want sommigen proberen je zo een oudere vis aan te smeren. Ik ga zelf vaak mijn boodschappen doen op de markt in Rotterdam. Hier barst het van de viskramen. Ook ik ben een keer genept met een ‘verse vis’ toen ik deze op de markt kocht. Toen ben ik op internet gaan kijken naar wat tips en tricks en deze heb ik voor jullie verzameld. Het is trouwens belangrijk om te weten dat vis maximaal 2 dagen houdbaar blijft in de koelkast. Na het lezen van deze blog ben je een echte viskenner. Het is dan natuurlijk wel zo lekker om die verse vis diezelfde dag nog op te eten. Hieronder lees je 6 tips hoe je een verse vis kunt herkennen.


Tip 1:

Wanneer je een verse vis wilt kopen is het belangrijk dat je naar de ogen van de vis kijkt. De ogen moeten namelijk nog mooi rond (bol) zijn. De ogen moeten helder en glanzend zijn en de pupillen goed zwart. Na een tijdje worden de ogen van de vis platter, zo kan je herkennen dat de vis minder vers is. Sommige visboeren halen zelfs de ogen eruit, dan weet je dat het not done is en je geen verse vis hebt. Tip 2:

Het is ook belangrijk om te kijken naar de kieuwen van de vis. Deze horen mooi roze/rood van kleur de zijn. Zijn de kieuwen grijs? Dan weet je dat de vis niet vers is. Ook horen de kieuwen niet onder het slijm te zitten. 


Tip 3:

De geur van de vis is ook heel belangrijk. Elke vis heeft een geur maar een verse vis stinkt echt niet. Verse vis ruikt een beetje ziltig. Wanneer de geur van de vis te doordringend is dan weet je vanaf nu dat het foute boel is. 


Tip 4:

Let ook op de huid en de schubben van de vis. Eigenlijk heeft bijna elke vis een soort slijmlaag op de huid en deze hoort mooi glanzend en helder te zijn. Wanneer de vis niet mooi glanst dan weet je dat de vis minder vers is. Naast de slijmlaag zeggen ook de schubben veel over de versheid van de vis. De schubben horen mooi stevig vast te zitten aan de vis en ook deze moeten glanzen. Als de schubben er gemakkelijk af vallen of je ziet dat de vis op meerdere plekken al geen schubben meer heeft dan is de vis niet vers. Tip 5:

Wanneer een vis wordt gevangen treed rigor mortis op, dat betekent stijfheid. De vis houdt deze stijfheid tot 2 a 3 dagen. Wanneer je een slappe vis koopt is hij ouder en niet meer vers. 


Tip 6:

Als je vis voldoet aan de bovenstaande tips dan is de kans groot dat je een verse vis hebt. Het is wel nog belangrijk om te kijken naar het totaalplaatje. De buik van de vis mag bijvoorbeeld niet gescheurd, zacht of opgezwollen zijn. Als je nou geen hele vis wilt kopen maar bijvoorbeeld moten dan moet je goed op de randen letten. Als deze niet bruin zijn geworden is de vis ook vers. Anders is de vis uitgedroogd. 


Goodluck!
Valenrosa-1.png
bottom of page