top of page

Klassieke tiramisu


Het recept voor klassieke tiramisu
Klassieke tiramisu maken

Wat is tiramisu?

Tiramisu is een klassiek dessert, wat veel Nederlanders kennen. In menig restaurant staat het dan ook op de kaart. Tiramisu bestaat uit lange vingers en een room mengel dat meestal uit mascarpone bestaat. De lange vingers worden in een mengsel van koffie en likeur gedipt waardoor deze een heerlijke smaak krijgen. Vervolgens wordt de tiramisu met deze ingrediënten opgebouwd, laagje voor laagje. Tiramisu is een lekker romig dessert, wat niet zo zwaar is. Je zou er voor kunnen kiezen om de klassieke tiramisu in glaasjes te maken of in een ovenschaal. Het leuke aan de glaasjes is dat iedereen een eigen glaasje krijgt en wanneer je voor de ovenschaal kiest zal je de tiramisu nog even moeten snijden.Italiaanse tiramisu maken
Tiramisu met cacao

Waar komt tiramisu vandaan?

Tiramisu komt oorspronkelijk uit Italië, waar het ook heel veel wordt gemaakt en gegeten. Nu verkopen ze in Italië andere producten waar ze de tiramisu mee maken. Zo gebruiken wij de lange vingers uit de supermarkt, maar in Italië hebben ze speciale lange vingers voor de tiramisu. Deze zijn wat dikker en steviger van structuur. Ook gebruiken de Italianen hun eigen heerlijke mascarpone. Deze Italiaanse mascarpone is niet te vergelijken met de mascarpone die wij in Nederland kunnen kopen. Soms vind je deze Italiaanse producten in een speciaalzaak. In Rotterdam heb je een hele leuke Italiaanse traiteur Little Italy. Als je in Rotterdam bent, dan kan ik je zeker aanraden om daar een keer langs te gaan. Ik ga altijd weg met tassen vol lekkere dingen.


Mijn favoriete tiramisu recept

Dit is mijn favoriete tiramisu recept, omdat in dit recept half mascarpone half slagroom wordt gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de crème wat vloeibaarder en romiger wordt dan wanneer je alleen mascarpone gebruikt. Deze tip kreeg ik van een Italiaanse chef toen wij vorig jaar zomer in Italië op vakantie waren. Geloof mij, dit is echt veel lekkerder!


Ook wordt in dit recept de Amaretto door de crème geroerd waardoor de smaken hiervan goed verdeeld zijn in het glas. Dit dessert moet een nacht in de koelkast staan dus begin op tijd. Ideaal als je bijvoorbeeld eters krijgt en niet de hele tijd in de keuken wilt staan.


Heb jij het recept van deze klassieke tiramisu gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten want wij zijn erg benieuwd naar jouw creatie!Recept om Italiaanse tiramisu te maken
Italiaanse tiramisu maken

Wat heb je nodig voor 8 personen:

300 gram lange vingers

6 eidooiers

250 gram mascarpone

250 ml slagroom

4 kopjes espresso

3 borrelglaasje Amaretto

140 gram suiker


Benodigdheden:

Glaasjes of ovenschaal van ongeveer 16x16 cm


Klop de eidooiers samen met 120 gram suiker tot alles goed gemengd is en lichter van kleur is geworden. Roer de mascarpone in een aparte kom los en voeg 1 glaasje amaretto toe. Klop in een andere kom de slagroom bijna stijf met 20 gram suiker.


Meng nu de mascarpone, eidooier mengsel en de slagroom samen en roer dit voorzichtig door. Zorg dat je de lucht er niet uitklopt. Dit mengsel blijft best vloeibaar, maar geen zorgen want dat wordt stijf in de koelkast.Pak nu de 4 glaasjes of de schaal waar je de tiramisu in wilt doen. Snijd de lange vingers eventueel een beetje bij, want anders passen ze niet in de glaasjes. Als je de tiramisu in een oven maakt, is dit meestal niet nodig. Leg de lange vingers kort in de espresso en bedek de bodem ermee. Verdeel daarna een beetje crème over de lange vingers. Dip daarna weer de lange vingers in de koffie en leg deze voorzichtig op de crème. Zorg ervoor dat je een goede laag lange vingers creëert. Verdeel daarna het laatste beetje crème over de glaasjes.


Bestrooi de tiramisu met cacaopoeder, dek ze af en laat minimaal 12 uur opstijven in de koelkast.


Het beste Italiaanse tiramisu recept
Recept voor een tiramisu met cacao

Comments


bottom of page