top of page

Klassieke bitterballen


Bitterballen maken
Bitterballen maken

Bitterballen recept

Hier in New York kennen ze de lekkere Nederlandse bitterbal natuurlijk niet. Ik ben hier nu voor bijna 2 maanden en ik had zo veel zin in bitterballen, vandaar dat ik ze maar zelf ben gaan maken. Het is even een klus maar het was het zeker waard. Je maakt namelijk eerst zelf de bouillon en het vlees voor in de bitterballen. Dit moet zachtjes twee uur pruttelen, maar tussendoor kun je natuurlijk andere dingen doen. Daarna maak je de roux, die een nachtje moet opstijven in de koelkast. Als je bitterballen maakt, gaat dat dus in drie stappen die verdeeld zijn over 3 dagen. Het lijkt veel maar eigenlijk valt het wel mee. Je moet alleen even geduld hebben. Maar als je eenmaal deze bitterballen hebt gemaakt, en hebt geproefd lijkt het net alsof je in Nederland bent.


Recept om klassieke bitterballen te maken
Recept voor klassieke bitterballen

Ik had deze bitterballen gemaakt voor een verjaardag waar meerdere Nederlanders naartoe kwamen. En het leek mij leuk om hun te verrassen met de klassieke Nederlandse bitterbal. In de supermarkt was ik op zoek naar lekkere mosterd maar ik kon alleen de Dijon mosterd vinden, die natuurlijk erg scherp ik. Zelf vind ik dat altijd wel lekker, maar mijn vriend vindt Dijon mosterd te scherp. Ik vind grove mosterd bij een bitterbal altijd het lekkerste maar deze hadden ze helaas niet. Dit bitterbal recept kost wat tijd maar het is zeker de moeite waard. Als je zelf bitterballen wilt maken dan kan ik je dit recept zeker aanraden.Bitterballen maken in het buitenland

Wanneer je voor een langere tijd in het buitenland bent, ga je de kleinste dingen in Nederland eigenlijk missen. Zo heb ik al een tijdje onwijs veel zin in een frikandel speciaal en het Nederlandse brood. Hier in Amerika is het brood totaal anders en veel minder lekker. Misschien ga ik dat ook nog zelf eens maken, maar brood maken is een vak apart. Zo miste ik ook de bitterballen en daarom ben ik zelf bitterballen gaan maken. Alle Nederlanders vonden de bitterballen onwijs goed gelukt. Ik had hier alleen een airfryer, maar ik moet zeggen dat ik meer fan ben van een frituur. Hierdoor worden de bitterballen toch knapperiger. Als je een gezondere bitterbal wilt maken, dan moet je wel de air fryer gebruiken. Om de bitterbal lekker knapperig te maken moet je wel de bitterballen in sprayen met olie. Anders is het helemaal lastig om een knapperige bitterbal te krijgen.


Recept zelf bitterballen maken
Zelf bitterballen maken

Heb jij deze klassieke Nederlandse bitterballen gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten want wij zijn erg benieuwd naar jouw creatie. Om jullie een klein beeld te geven van wat je allemaal moet doen om deze bitterballen te maken, heb ik een kort filmpje gemaakt.Wat heb je nodig om 30 bitterballen te maken:

500 gram runder stoofvlees

4 stengels bleekselderij

4 wortels

1 witte ui

1,5 liter water

6 jeneverbessen

10 peperkorrels

6 takjes verse tijm

2 laurierblaadjes

150 gram boter

120 gram bloem + eetlepels 3

1/2 theelepel zout

1/2 theelepel peper

3 eetlepel creme fraiche

4 eieren

Grof paneermeel

Optie airfryer: oliespray


Als eerst beginnen we met het maken van het stoofvlees in de bouillon. Je hebt namelijk het vlees nodig voor de vulling van de bitterballen en de bouillon om de ragout te maken. Snijd het stoofvlees in stukken, maar niet al te groot. Snijd daarna de bleekselderij, wortels en witte ui grof.


Eigen bitterballen maken
Eigen bitterballen maken

Doe het vlees, de gesneden groente, de tijm, de laurier, de jeneverbessen, de peperkorrels en 30 gram boter in een grote pan en bak dit kort. Voeg daarna de 1,5 liter water toe. Breng dit aan de kook en laat daarna voor 2 uur zachtjes pruttelen. Laat de deksel wel op de pan, anders verdampte de bouillon heel erg.

Zeef de bouillon en zet het vlees apart en gooi de groente en kruiden weg. Het vlees trek je met twee vorken uit elkaar, dit heel pullen. Hierdoor krijg je kleine sliertjes van het vlees wat het lekkerste is in een bitterbal in plaats van stukjes.


Meet 400 ml vocht af en bewaar het restant en eet lekker als soep. Verwarm 120 gram boter in een pannetje en voeg in een keer 120 gram bloem toe. Laat de roux garen en blijf constant roeren. Als de bloem een beetje gaat piepen en je ziet dat het lekker aan het bakken is dan is het goed. Zorg dat het vuur niet te hoog staat anders verbrandt de roux snel. Roer daarna de bouillon erdoor. Je krijg een dikke roux, want in dit recept gebruiken we geen gelatine om de roux compact te houden. Wanneer de roux goed is doorgeroerd voeg je het draadjesvlees toe. Voeg nu de peper en zout en de creme fraiche toe. Roer goed door en doe de roux in een grote bak of kom en sluit deze af en laat een nachtje opstijven in de koelkast.


De roux heeft nu een nacht opgesteven in de koelkast. Neem 3 kommetjes en vul één kommetje met een goede hoeveelheid paneermeel, één kommetje met de eieren en het andere kommetje met 3 eetlepels bloem. Schep met een lepel een kleine hoeveelheid van de roux, rol een balletje met je handen ter grootte van de gewenste maat bitterbal. Maak de bitterballen niet te groot, want dan barsten ze snel in de frituur of air fryer. Roer met een vork de eieren los. Rol de bal door de bloem, door het ei, door het paneermeel, weer door het ei en als laatste weer door het paneermeel. Leg de bitterballen op een bord of grote schaal die in de vriezer past. Herhaal dit proces totdat alle roux op is. Zorg dat de bitterballen elkaar niet raken.


Je zet de borden of schaal in de vriezer. Het is belangrijk om de bitterballen eerst in te vriezen zonder dat ze elkaar raken, anders krijg je straks een mega bitterbal. Als de bitterballen eenmaal bevroren zijn kun je ze van de borden afhalen en in hersluitbare zakjes doen en weer in de vriezer leggen.


Hier in New York hebben we alleen een airfryer dus ik heb de bitterballen hierin klaargemaakt. Spray de bitterballen in met de oliespray en bak ze op 200 graden voor ongeveer 8 tot 10 minuten. Als je de bitterballen gaat frituren zet de frituur op 180 graden en bak ze voor ongeveer 8 minuten.


Bak de bitterballen niet als ze nog niet bevroren zijn. Als ze niet bevroren zijn zullen ze snel knappen in de airfryer of frituur.Comments


bottom of page