top of page

Kip gyros met naanbrood en tzatzikiWat is kip gyros?

Kip gyros is een van de populairste gerechten uit de Griekse keuken. Eigenlijk elk Grieks restaurant heeft wel een broodje kip gyros op zijn menu staan. Het is een samenstelling van verschillende ingrediënten met natuurlijk de echte gyros kruiden. Het is een broodje met wat salade, kip dat gekruid is met de gyros kruiden, wat sla die je aftopt met een lekker sausje met komkommer en knoflook. In dit recept gebruiken we naanbrood om de kip gyros te maken, maar je zou ook heel goed een pitabroodje of een wrap kunnen gebruiken. Wij hebben voor deze kip gyros kipdijfilet gekocht, omdat ik dat persoonlijk wat malser en lekkerder vind dan kipfilet. Nu we weten wat kip gyros is, wil ik jullie nog wat vertellen over de historie van de kip gyros.Waar komt kip gyros vandaan?

Zoals jullie hierboven hebben gelezen komt de kip gyros dus uit Griekenland. Als je in Griekenland bent dan heb je eigenlijk keuze uit twee opties als je een broodje gyros wilt bestellen. Je kunt eigenlijk altijd kiezen uit een broodje dat gemaakt is met kip of met varkensvlees. Een broodje gyros met rundvlees kom je eigenlijk nergens tegen. In Griekenland wordt de kip gyros op de traditionele manier gemaakt zoals döner of kebab. Het vlees komt aan een grote pin te zitten welke ronddraait langs een warme muur waardoor het vlees gaart. En in Griekenland krijg je er natuurlijk tzatziki bij.
Hoe maak je een broodje kip gyros?

Een broodje kip gyros is eigenlijk heel makkelijk om te maken. Om te beginnen moet je de kip kruiden met de gyros kruiden. Hierdoor krijgt de kip de echte smaak zoals in Griekenland. Wij hebben de gyros kruiden gekocht bij de Albert Heijn. Het zit daar in een zakje in plaats van in een potje. Wij hebben de kip gebakken in de grillpan, maar je zou de kip ook heel goed op de BBQ kunnen grillen. Als je de kip in de grillpan gaat bakken, zou ik de kip wel even op een spies rijgen zodat je de kip gemakkelijk kunt draaien. Over de kip gaat rauwe rode ui, maar als je de ui heel fijn snijd en deze in een bakje met ijskoud water legt wordt de ui zelfs een beetje knapperig. Dit is een handige tip, die je ook zou kunnen gebruiken bij bijvoorbeeld een salade. Dus als je op zoek bent naar een makkelijk recept, maar je wilt toch even iets anders? Maak dan deze heerlijke naanbroodjes met kip gyros.


Heb jij dit heerlijke naambroodje kip gyros gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten want wij zijn erg benieuwd naar jouw creatie.
Wat heb je nodig voor 4 personen:

770 gram kipdijfilet

1 zakje gyros kruiden (Albert Heijn)

8 kleine naanbroden

1 komkommer

1/2 rode ui

100 gram Griekse yoghurt

2 teentjes knoflook

1 limoen

3 handjes salade

4 takjes munt

3 takjes koriander


Begin 30 min van tevoren want de kruiden moeten in de kip trekken. Snijd de kip in stukjes en kruid de kip goed met de gyros kruiden. Doe de kip in een bakje, zet in de koelkast en laat 30 minuten intrekken.


Schaaf met de kaasschaaf 8 linten van de komkommer en rol deze strak op. Besprenkel de komkommer met wat limoensap, peper en zout en zet apart. Snijd de rest van de komkommer in kleine blokjes en meng deze met de yoghurt. Pers de knoflook en voeg dit toe aan de komkommer en yoghurt. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper.


Doe de naanbroden in het broodrooster of grill apparaat. Je zou ze ook in de oven kunnen doen, maar als je ze in het broodrooster doet krijgen ze een mooie bruine kleur. Snijd de rode ui in hele dunne ringen en doe deze in een bakje met koud water zodat ze een beetje krokant worden. Haal de kip uit de koelkast en verwarm een pan voor, het liefst de grillpan. Doe een klein beetje olie in de pan en bak de kip.


Maak nu het broodje op en begin met het naanbrood gevolgd door een beetje salade, wat kip, een komkommer rolletje, de rode ui en wat van de komkommer yoghurtsaus. Top het broodje af met wat verse blaadjes munt en koriander. Eetmakelijk!

Comments


bottom of page