top of page

Kardemom rolls


Recept kardemom rolls
Kardemom rolls

Dit zijn echte klassieke kardemom rolls, zoals ze deze broodjes ook in Zweden maken. Heb jij al wel eens eerder een broodje met kardemom gegeten? Ik heb mijn eerste kardemom roll gegeten hier in New York. Er zit een Zweeds bakkertje op 14th street waar ze deze overheerlijke kardemom rolls hebben. Het lijkt ergens een beetje op een Cinnamon roll maar dan smaakt het licht naar kardemom. Je moet niet denken dat het echt een hele overheersende smaak is, het is namelijk heel licht en subtiel. Echt een aanrader om een keertje te proberen.



Zweedse kardemom buns

Deze rolls worden ook wel Zweedse kardemom rolls genoemd. Het vouwen om een rol te maken is eigenlijk heel logisch. Lees rustig de uitleg want Rosa heeft het stap voor stap voor jullie uitgelegd. Eigenlijk vouw je een soort klein knotje. Het deeg van deze kardemom rolls lijkt eigenlijk een beetje op een bun of een brioche. Het is lekker fluffy en niet heel zwaar. Het deeg is ook wat zoeter en lijkt ook op een cinnamon buns maar dan met kardemom. Als je nou geen fanbent van kardemom dan kun je ook heel goed kaneel gebruiken.


Broodje met kardemom
Kardemom buns maken

Heb jij deze mega lekker kardemom rolls gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten want wij zijn erg benieuwd naar jouw creatie. Als je op zoek bent naar een leuk hapje voor bij een high tea dan zou je deze kardemom rolls heel goed kunnen maken. Je bepaalt natuurlijk zelf hoe groot ze zijn, maar voor een high tea zou ik ze iets kleiner maken. Zo heb je mini kardemom buns.



Wat heb je nodig 12 Zweedse kardemom rolls:

250 ml volle melk

150 gram boter

8 gram gedroogde gist

440 gram patentbloem

180 gram lichte basterdsuiker

3,5 theelepel gemalen kardemom

1 mespuntje zout

40 ml water

1/2 theelepel vanille extract


Laat de boter op kamertemperatuur komen. Pak een steelpannetje en vul deze met de melk en de helft van de boter en laat lauwwarm worden. Zet daarna het vuur uit en voeg het gist toe, roer door en laat 8 minuten staan zodat het gist zich kan ontwikkelen.


Doe de patentbloem in een kom samen met 70 gram basterdsuiker, 1 theelepel gemalen kardemom en het zout en roer door met een garde zodat het goed gemengd is. Giet daarna het boter/melk mengsel bij de bloem en kneed dit met een mixer met deeghaken voor ongeveer 13 minuten. Haal het deeg uit de kom en maak er met je handen een bal van. Besprenkel de kom met een beetje bloem en leg daarna de bal terug in de kom en dek af met een schone theedoek. Zet de kom op een warme plek, dus niet op de tocht en laat voor 1 uur rijzen.


Meng nu 70 gram basterdsuiker samen met 2 theelepels kardemom en de rest van de boter die op kamertemperatuur is. Als de boter te hard is, laat het dan nog even staan want het moet op kamertemperatuur zijn. Hierdoor mengt het gemakkelijk met de andere ingrediënten en kun je het zo goed uitsmeren.


Bestuif je werkblad met wat bloem, rol het deeg uit met de deegroller tot een lap van ongeveer 30 x 50 cm. Bestrijk het deeg met de kardemomboter met de bolle kant van een lepel of met een kwastje.



Vouw het deeg vanaf de rechterkant â…“ naar binnen en vouw dan de linkerkant daaroverheen. Rol het deeg vervolgens in de breedte nog iets uit. Snijd in de breedte het deeg in repen van ongeveer 2 cm breed. Snijd vervolgens de repen in de lengte door de helft, maar laat 1 uiteinde vastzitten. Draai de 2 stroken om elkaar heen tot een spiraal en rek voorzichtig al draaiend iets uit zodat hij wat langer wordt.


Pak een uiteinde van de reep vast en wikkel het deeg 2 keer losjes om 2 vingers. Maak er vervolgens een knoopje van en stop het losse uiteinde aan de onderkant erin. Herhaal dit met de rest van de repen. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat afgedekt nog 45 minuten rijzen.


Verwarm de oven voor op 220 graden celcius. Bak de broodjes gedurende 10 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.



Maak ondertussen de siroop. Verhit het water, de rest van de basterdsuiker, de rest van de kardemom en het vanille-extract in een pan tot de suiker volledig is opgelost. Haal de broodjes uit de oven en bestrijk direct met de siroop. Tip: wees niet te zuinig ;) en ze zijn klaar om gegeten te worden.


Je kunt de broodjes 5 dagen bewaren in een luchtdichte doos. In de vriezer zijn ze tot wel 3 maanden houdbaar.



Recept voor kardemom rolls
Recept kardemom buns

Comments


bottom of page