top of page

Meringue met karamel


Meringue met karamel
Meringue met karamel

Dit was een van de eerste recepten die ik vroeger veel maakte, omdat ik merengue erg lekker vind. Je kunt de standaard merengue maken, maar je kan er ook eigen karamelsaus door doen of cacaopoeder. Dit geeft de merengue net iets meer smaak. Stel je hebt wat vers fruit dan is het lekker om daar een beetje merengue overheen te verkruimelen. Eigenlijk heet dit dan, Eton Mess. Dat is een dessert met vers fruit, merengue en slagroom. Een echte aanrader.


De merengue kan je bakken in allerlei verschillende vormen. Wij gebruiken vaak een spuitzak om een leuk patroontje te krijgen, maar je kan ook met een spatel grote meringues maken. Dit ziet er niet zo strak uit dan wanneer je het met de spuitzak doet, maar dat heeft ook zo zijn charme. Wanneer je kleine meringues bakt wordt de baktijd ook korter. Voor dit recept heb ik kleine meringues gebakken en grote met karamel. De kleine bak je 1 uur en de grote 2,5 uur.


Wat heb je nodig voor ongeveer 8 grote meringues:

3 eiwitten

150 gram suiker

0,5 eetlepel maïzena

Voor de karamel:

50 gram suiker

20 ml water

30 ml vloeibare slagroom

20 gram ongezouten roomboter


Voor de karamel doe je de suiker en water in een steelpan met een hoge rand en zet dit op het vuur. Breng dit mengsel langzaam aan de kook en laat het net zo lang doorkoken totdat je karamel een mooie kleur heeft gekregen. Laat je karamel niet te donker worden, want dan verbrandt het snel. Het moet een mooie lichte karamelkleur zijn.


Haal de pan vervolgens van het vuur en voeg de slagroom toe. Dit kan een beetje gaan spetteren en borrelen dus pas op. Roer het daarna goed door en voeg daarna de boter toe. Laat ook deze helemaal smelten en dan is je karamel klaar. Laat dit nu afkoelen, want het moet koud door de meringue geklopt worden.


Verwarm de oven voor op 110 graden boven en onder warmte.


Klop de eiwitten licht met een keukenmachine en voeg gelijkelijk de suiker toe. Het is belangrijk dat de kom waarin je de eiwitten gaat kloppen, ontvet is. Dit kan je doen door hem nog een keer af te spoelen met Dreft of de kom in de smeren met een beetje citroensap.


Klop de eiwitten net zo lang totdat je stevige pieken krijgt. Wanneer je de kom ondersteboven kan houden en het eiwit er niet uitloopt, is het goed geklopt. Voeg als laatste de maïzena toe en meng dit kort mee.


Voeg nu de karamel toe aan de merengue en roer dit luchtig door met een spatel. Roer het niet lang door, want anders worden je meringues minder luchtig. Zo houd je ook een beetje de karamelstrepen wat een marmer effect geeft.


Schep nu de meringue op de bakplaat. Je kunt hier lepels voor gebruiken zodat je 8 mooie meringues kan maken. Bak ze nu 2,5 uur in de oven. (Stel je maakt kleine meringues, bak deze dan 1 uur. Zet na 2,5 uur de oven uit en laat de meringues in de uitgeschakelde oven, met de deur op een kier afkoelen.


Enjoy!
留言


bottom of page