top of page

Hertenstoof in bruin bier


Hertenstoof recept in bruin bier
Hertenstoof in bruin bier

Dit recept vonden wij in eerste instantie echt een winters recept maar je kunt hertenstoof natuurlijk het hele jaar door eten. Dit recept is voor ons eigenlijk wat specialer dan de andere recepten omdat er voor dit recept echt hertenbiefstuk is gebruik van het Nationale Park de Hoge Veluwe. Rosa woont samen met papa in Otterlo en ik ben er in de vakanties en in de weekenden ook en wij wonen dan ook vlakbij het Park de Hoge Veluwe, Rosa heeft er zelfs een tijdje gewerkt. Jaarlijks is er een groot overschot aan hert op het park en deze zijn daarna te koop bij de slager Wilbrink in Otterlo.Ik wilde een ander recept voor hertenstoofvlees maken dan vaak gedaan wordt. Vaak wordt er rode wijn gebruikt om een hertenstoof te maken, maar een vriend van mij gaf mij een goede tip. Gebruik eens Leffe bruin, dat is namelijk een donker maar zoet biertje dat een heerlijke smaak aan je hertenstoofpot geeft. Daarna kwam hij nog met allemaal andere lekkere tips die ik dan ook heb verwerkt in dit recept. Om net even een andere smaak dan anders te creëren heb ik in dit recept ook steranijs gebruikt. Het is belangrijk om niet te veel te gebruiken en om die ook na een tijdje weer uit de pan te halen, maar dit geeft wel echt een speciale smaak aan dit gerecht. Als laatste een hele belangrijke tip die ik kreeg van Ricardo is om je hertenstoof af te dekken met bakpapier voordat het in de oven gaat. Als je dat niet doet krijg je vaak een vel bovenop je stoof. Het is heel simpel om te doen, want je knipt een rondje uit het bakpapier ter grootte van je pan. Verfrommel dit voorzichtig en houd even onder de kraan. Leg het daarna boven op het stoofvlees en zet weer de deksel op de pan. Ideaal!


Om te weten wanneer het recept van deze hertenstoof klaar is druk je met je spatel heel voorzichtig op een stukje hertenbiefstuk, wanneer deze heel makkelijk uit elkaar valt is het goed. Het makkelijke aan dit recept is dat je het vlees kort moet bakken en daarna in de oven moet garen. Je zet het vlees in de oven gedurende, 3 uur en je hoeft er eigenlijk niet meer naar om te kijken. Ideaal want zo kun je genoeg andere dingen tussendoor doen. Deze hertenstoof kun je ook heel gemakkelijk een dag van tevoren maken wat ook fijn is voor bijvoorbeeld de feestdagen.


Wij vonden het een ontzettend lekkere hertenstoof die heel makkelijk te maken is. Mocht je in de buurt van Otterlo wonen dan zou ik je aanraden om het hert bij Slagerij Wilbrink in Otterlo te kopen. Heb jij deze hertenstoof in bruin bier gemaakt? Tag ons dan @valenrosasrecepten want wij zijn erg benieuwd naar jouw creatie!
Wat heb je nodig voor 4 personen:

650 gram hertenstoof

2 eetlepels bloem

Peper en zout

2 eetlepels roomboter

1 grote eetlepel honing

1 flesje Leffe bruin

1 blokje groentebouillon

2 laurierblaadjes

1 kruidnagel

1 steranijs

2 witte uien

1 grote winterpenen

4 stengels bleekselderij

2 plakjes kruidkoek


Benodigdheden:

Braadpan die in de oven kan met deksel

Bakpapier


Verwarm de oven voor op 140 graden hete lucht.


Snijd het hertenstoof in blokjes van 2x2 cm en doe in een kom. Voeg de bloem en peper en zout naar smaak toe en roer goed door. Verwarm in de gietijzeren pan de boter en voeg daarna het hert toe en bak rondom bruin op hoog vuur.


Zet nu het vuur zachter en voeg de honing toe en bak kort mee. Voeg daarna het bier, blokjes groentebouillon met 300 ml water, laurier, kruidnagel en steranijs toe. Laat het zachtjes koken. Zet het vuur uit, snijd een rondje uit het bakpapier zo groot al de pan. Verfrommel het bakpapier en maak nat onder de kraan en leg het daarna bovenop het vlees. Dit voorkomt een vel op je stoof. Doe de deksel op de pan en zet in de oven voor 1 uur.


Snijd de ui, winterpeen en bleekselderij en haal na 1 uur de pan uit de oven. Doe de groenten erbij en haal de steranijs eruit, roer door en zet weer terug in de oven voor 1,5 uur.


Haal de pan uit de oven, zet op het fornuis zonder deksel en voeg de ontbijtkoek toe. Laat nog ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen. Serveer met aardappelsValenrosa-1.png
bottom of page