top of page

Gefermenteerde chilisaus


Chilisaus
Chilisaus

Misschien is het je al opgevallen dat wij veel eten maken waar een chilipeper of chilivlokken ingaan. Wij vinden pittig eten heerlijk en vooral de vriend van Val. Die kan heel erg pittig eten, dus vandaar ook deze zelfgemaakte gefermenteerde chilisaus. Een van de dingen die ik ook erg lekker vind is pittige mayonaise. Doe dan een beetje chilisaus door de mayonaise en roer goed door.


Serveer de chilisaus bijvoorbeeld bij de tosti, aardappels, op je broodje hamburger, bij een curry of gebruik het door een curry. Om je eten pittiger te maken kun je ook een beetje chilisaus door je eten roeren zodat het gelijk al pittiger wordt. Ik heb dit al een paar keer gedaan bij curry’s.Als je zelf je eigen chilisaus wilt maken dan moet je wel even wachten want het duurt 2 weken. Dit komt ook omdat het gefermenteerde chilisaus is en niet de gewone chilisaus. Door de chilisaus te fermenteren krijgt de chilisaus een nog lekkerdere smaak, en gaat het hele pittige er een beetje af. Zo kunnen de minder pittige eters de saus ook proberen. Als je deze pepers zou gebruiken en de saus niet zou fermenteren dan zou ik de chilisaus alleen aan pittige eters geven.


Het recept van deze chilisaus is eigenlijk heel makkelijk om te maken. Let er goed op dat je een schone weckpot en weckfles gebruikt. Ik had de pot en fles voor de zekerheid nog even in de vaatwasser gezet om er zeker van te zijn dat ze schoon waren.


Heb jij deze gefermenteerde chilisaus gemaakt? Tag ons in de foto @valenrosasrecepten want wij zijn erg benieuwd naar jouw creatie.


Wat heb je nodig voor 250 ml chilisaus:

25 gram zeezoutvlokken (Albert Heijn)

4 eetlepels rietsuiker

5 Habanero-pepers

17 milde rode pepers (dit zijn de standaard rode pepers

2 eetlepels appelazijnLos het zout en 1 eetlepel water op in 100 ml kokend water. Giet wanneer het is opgelost er 500 ml koud water bij. Je kunt voor het snijden van de pepers misschien handschoentjes aandoen, vooral de habanero-pepers zijn erg heet. Ik had geen handschoentjes thuis dus ik had om elke hand een plastic zakje gedaan. Dat werkt ook prima.


Verwijder de stelen van de pepers, maar laat het groene kroontje zitten. Verwijder de zaadlijsten en snijd de pepers in grove stukken. Doe de pepers in een gesteriliseerde weckpot. Schenk de vloeistof erbij zodat de pepers helemaal onderstaan. Sluit de weckpot af en laat 2 weken staan. Probeer elke dag de pot even te schudden. Wanneer de twee weken bijna voorbij zijn zal je merken dat er een beetje gas ontstaat als je veel schudt. Voorzichtig, anders spuit het pittige sap uit de weckpot door het gas dat ontstaat.


Giet na 2 weken de pepers af maar bewaar het vocht. Doe de pepers in een blender samen met de azijn. Giet nog een beetje peper vocht bij om de chilisaus helemaal glad te maken.


Doe de chilisaus in een weckfles. Je kunt de chilisaus ongeveer 1 maand bewaren.
Valenrosa-1.png
bottom of page