top of page

Frisse limoncello tiramisu


Frisse limoncello tiramisu
Frisse limoncello tiramisu

Gisteren hebben wij deze limoncello tiramisu gegeten en hij was werkelijk verrukkelijk. We kennen natuurlijk allemaal de standaard tiramisu maar deze is toch net even wat specialer. Afgelopen week hebben we ook een recept geplaatst hoe je een lekkere limoncello spritz kunt maken. Wij zijn dus erg fan van limoncello. Ik heb deze tiramisu al wel eens eerder gemaakt voor iemand die niet van alcohol houdt, maar zelfs zij vond hem erg lekker. 


Door het luchtige mascarponemengsel dat je maakt op basis van citroenrasp, slagroom, citroensap en vanille krijg je een heerlijk luchtig mengsel. Daarom is deze tiramisu niet te zwaar en echt een heerlijk zomers dessert. Ga jij dit heerlijke dessert maken? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten en wij zetten je foto in ons verhaal!

Wat heb je nodig voor 1 tiramisu:

300 gram bevroren frambozen + 1 handje extra 

2,5 citroen 

1 vanillestokje 

250 gram mascarpone 

60 gram witte basterdsuiker 

250 ml verse slagroom 

1 zakje klopfix

1 eetlepel kristalsuiker 

200 ml limoncello 

300 gram lange vingers

40 gram witte chocolade 


Benodigdheden:

(oven)schaal 30X25


Haal de frambozen uit de vriezer en zet deze apart. Je houdt één handje frambozen over voor de topping. 


Boen 2 citroenen schoon en rasp de schil van deze 2 citroenen en pers ze uit. Doe het sap en de schil in een kom en voeg hier de mascarpone en basterdsuiker aan toe. Snijd het vanillestokje doormidden om het merg eruit te halen. Schraap met je mes langs beide kanten en voeg het merg toe aan het mascarpone mengsel. Klop dit met de mixer totdat het een wat dikke structuur heeft.


Klop in een andere kom de slagroom op met het zakje klopfix en de kristalsuiker. Wanneer dit goed is opgeklopt voeg je beetje voor beetje de slagroom aan het mascarpone mengsel toe. Meng dit door met een spatel en niet met een keukenmachine.


Knijp de nog halve citroen uit boven een kommetje en voeg de limoncello hieraan toe. Pak de schaal en dip stuk voor stuk de lange vingers in de limoncello/citroensap en beleg de bodem hiermee. Soms moet je de lange vingers een beetje bijsnijden zodat het goed past. Zorg ervoor dat de lange vingers even de tijd krijgen om het sap op te nemen, maar pas op dat ze niet te slap worden. Ik doe ze er altijd ongeveer 7 seconden in en dan draai ik elke keer even. 


Als de bodem helemaal bedekt is schep je de helft van het mascarpone mengsel over de lange vingers. Maak het mooi glad met de achterkant van een lepel. Verdeel nu 300 gram frambozen over het mascarponemengsel. Het is niet erg wanneer ze nog een beetje bevroren zijn. Druk de frambozen een beetje in het mengsel. Leg daarop weer een nieuwe laag met in limoncello/citroensap gedipte lange vingers


Doe het laatste handje frambozen in een klein pannetje met een eetlepel water en zet dit zachtjes op en roer af en toe. Verdeel nu het laatste deel mascarponemengsel over de lange vingers. Wanneer de frambozen in het pannetje vloeibaar zijn geworden drup je dit over de bovenkant van de tiramisu en strijk je dit uit met een lepel. Zet nu de tiramisu minimaal 2,5 uur in de koelkast. 


Wanneer je de tiramisu uit de koelkast haalt en voordat je hem wilt serveren, rasp je nog een beetje witte chocolade over de bovenkant. Dit kun je doen met een rasp of kaasschaaf.


Geniet ervan!Valenrosa-1.png
bottom of page