top of page

Focaccia maken met kruiden
Klassieke focaccia

Wat is een focaccia?

Een focaccia is een Italiaans brood en met dit recept kun je heel gemakkelijk zelf een focaccia bakken. Het is belangrijk dat je het deeg 2 uur laat rijzen dus houd daar rekening mee voordat je het gaat maken. Het leuke van een Focaccia vind ik dat je zelf kunt bepalen wat je als topping wilt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld kleine cherrytomaatjes doorsnijden en deze op de focaccia leggen en wat lekkere verse kruiden gebruiken. Laat je eigen creativiteit naar boven komen of laat het klassiek.Een focaccia maken

Een focaccia kun je heel gemakkelijk maken met een keukenmachine, wij gebruiken hiervoor onze Kitchenaid welke we hebben gekocht bij Like2Cook. Je zou het ook met de hand kunnen doen maar het deeg van een focaccia is erg plakkerig. Het is dan ook niet de bedoeling dat je extra bloem gaat toevoegen aan het deeg omdat het te plakkerig is. Bij een focaccia hoort veel olijfolie, maar probeer goede olijfolie te gebruiken. Je hebt ook het instapmodelletje van de supermarkten, maar dit proef je ook terug in je deeg. Investeer in een goede olijfolie, dat is eigenlijk net zoals met koffie of wijn. Wist je dat er ook olijfoliesommeliers bestaan? Voor mijn stage heb ik er een geïnterviewd wat ontzettend leuk was. Een aantal tips van haar: koop olijfolie in een donkere glazen fles welke het liefst nog is afgedekt met het etiket want olijfolie houdt niet van licht. Koop olijfolie van de eerste koude persing, want deze is het aller lekkerst. Verder kun je goed bakken met olijfolie, maar verwarm de olie niet hoger dan 170/180 graden.


Recept voor een klassieke focaccia
Reept focacciaHeb jij deze Italiaanse focaccia gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten.


Wat heb je nodig voor 1 focaccia:

Deeg

500 gram bloem

12 gram zout

7 gram gedroogde gist

30 ml olijfolie

340 ml lauwwarm water

Topping:

Tomaten

Olijven

Grof zout

Kleine tomaten


Benodigdheden:

Bakvorm of plaat van 25 x 35 cm


Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed dit met een mixer met deeghaken 12 minuten. Het deeg is erg plakkerig dus ik raad het aan om met de mixer te kneden in plaats van met de hand. Het deeg zal ook na die 12 minuten plakkerig blijven maar voeg GEEN extra bloem toe.


Vet een kom in met een beetje olijfolie en doe hier het deeg, nadat het 12 minuten gekneed is, hierin. Als je je handen wilt gebruiken om het deeg uit de kom te halen kun je het beste je handen insmeren met een beetje olijfolie. Zo blijft het deeg niet aan je handen plakken. Dek de kom af met plasticfolie en laat het een uur rijzen op een warme plek.


Vet de bakplaat van 25 x 35 cm of bakvorm met olijfolie in en stort het gerezen deeg er voorzichtig in. Rek het deeg voorzichtig uit totdat het de grootte van de vorm heeft. Doe dit voorzichtig zodat je de luchtigheid houdt. Leg de toppings naar keuze op het deeg en besprenkel het met nog een beetje olijfolie.


Dek het deeg weer af met plasticfolie en laat het deeg nogmaals 1 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 220 graden hete lucht. Druk het brood als laatste nog even beetje in met je vingers en bak het daarna 20 á 25 minuten goudbruin in de oven.Valenrosa-1.png
bottom of page