Kipgehaktballen
Veel mensen gebruiken gehakt om gehaktballen te maken maar je kunt ook heel goed kipgehakt gebruiken om gehaktballen te maken. Ik moet zeggen dat ik de balletjes van kipgehakt minder snel droog vind dan de normale gehaktballen. Wij gebruiken kipgehakt eigenlijk voor meer dingen. Als we pasta gaan maken, bijvoorbeeld pasta bolognese dan gebruiken wij ook wel eens kipgehakt in plaats van normaal rundergehakt. Je ziet in Aziƫ ook veel eerder kipgehaktballetjes in plaats van de gewone gehaktballetjes. Toen wij in Thailand waren hebben wij ook heel veel kipgehaktballetjes gegeten, door bijvoorbeeld de wok of in de soep. Misschien denk je in eerste instantie dat je wel heel veel ingrediƫnten nodig hebt, maar zoals cayennepeper, sesamolie en sojasaus heb je misschien al wel in huis.
Wat is een eenpansgerecht?
Een eenpansgerecht zegt het eigenlijk al een-pans-gerecht, je kookt dus maar met 1 pan. Soms heb je gerechten waarvoor je meerdere pannen nodig hebt. Voor dit recept heb je maar Ć©Ć©n pan nodig om alles te maken. Dat is soms toch wel lekker makkelijk. Als ik alleen ga koken dan maak ik ook vaak een eenpansgerecht, anders moet ik zo veel pannen afwassen. Soms ik het niet anders als je bijvoorbeeld pasta of aardappels moet koken. Maar ook dat zou je weer in Ć©Ć©n pan kunnen doen.
Aziatische balletjes maken
Deze kipgehaktballetjes krijgen lekker veel smaak door de gember. Gember is een scherp ingrediƫnt, en je moet het ook met mate gebruiken want dan is het erg lekker. Het geeft het eten vaak net wat meer pit. Wij drinken thuis eigenlijk best vaak gemberthee. Dit maken we van verse gember dus vandaar dat wij dit vaak in huis hebben. Als je dit nou niet doet, en geen idee hebt wat je verder met de verse gember moet maken dan kun je ook een potje kant en klare gemberpuree kopen. Dit blijft in de koelkast lang goed als je er elke keer met een schone lepel in gaat. Je zou gember nog meer kunnen gebruiken als je bijvoorbeeld een wok, nasi of bami gaat maken. Gebruik altijd maar een klein beetje, want gember is erg scherp. Als je dit niet gelooft kauw dan maar een keertje op een stukje verse gember. Nou genoeg gelezen over de gember, eenpansgerechten en de kipgehaktballetjes. Ga snel door naar het recept.
De pindakaas van De Pindakaaswinkel
Voor dit recept hebben wij onze favoriete pindakaasmerk gebruikt namelijk, De Pindakaaswinkel. Door heel Nederland kun je winkels van De Pindakaaswinkel vinden, maar je kunt de pindakaas ook online bestellen. Als je eenmaal deze pindakaas hebt geproefd dan wil je niet meer anders. Wij zijn er dol op!
Heb jij deze eenpans gember-kipgehaktballetjes met pindakaas gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten want wij zijn erg benieuwd naar jouw creatie.
Wat heb je nodig voor 4 personen:
Voor de kipgehaktballetjes:
500 gram kipgehakt
1 ei
60 gram paneermeel
1 ui
1 hand fijngesneden koriander
1 jalapeƱo, zonder zaadjes en fijngesneden
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 eetlepel geraspte gember
Ā¼ theelepel cayennepeper
Ā½ theelepel zout
peper
1 eetlepel sesamolie
Voor de pindasaus:
440 ml kokosmelk
120 gram romige natuurlijke pindakaas
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel chilipasta of sriracha
Extra ingrediƫnten:
2 grote wortelen, in dunne plakjes
1 rode paprika, julienne gesneden
83 gram bevroren erwten
Om te garneren:
Gehakte geroosterde pinda's
In blokjes gesneden lente-uitjes
Verse koriander
Hete saus, indien gewenst
Voeg in een grote kom het kipgehakt, het ei, paneermeel, ui, koriander, jalapeƱo, knoflook, gember, cayennepeper, zout en peper toe. Gebruik schone handen om te mengen en vorm er 16 gehaktballen van ter grootte van een golfbal.
Zet een grote diepe koekenpan op middelhoog vuur en voeg sesamolie toe. Voeg de gehaktballen toe en bak bruin aan alle kanten, ongeveer 5-6 minuten. Als de gehaktballen bruin zijn, leg ze dan op een bord en zet apart.
Zet het vuur laag en voeg de kokosmelk, pindakaas, sojasaus en chilipasta toe aan dezelfde koekenpan. Meng samen tot een saus. Voeg de wortelen en de gehaktballen toe en breng aan de kook. Dek de pan af, zet het vuur laag en laat 15 minuten sudderen.
Verwijder na 15 minuten het deksel en roer er voorzichtig de doperwten en rode paprika erdoor. Laat nog 5 minuten sudderen zonder deksel. Serveer met bruine rijst, quinoa, met spiraalvormige courgette of zoete aardappel. Je zult veel saus hebben wat het juist lekker maakt! Garneer met geroosterde pinda's, lente-uitjes en koriander.
Comments