top of page

Citroen merinque taart


Citroen merinque taart
Citroen merinque taart

Als er visite komt maken wij vaak een citroen meringue taart. Het is een lekker fris taartje en ziet er altijd fantastisch uit. Je kunt het schuim op de bovenkant in alle verschillende vormen spuiten. De bodem is lekker knapperig en zoet. De vulling van lemon curd is lekker fris en een beetje zuur en als topping de heerlijke lobbige meringue. Als je een hapje neemt proef je eerst het zuurtje van de lemon curd en daarna de heerlijke zoete smaak van de bodem en de meringue. Perfecte taart voor een zomerse dag, wat mij betreft eigenlijk ook wel voor elke dag bestemd ;) 


Heb jij deze heerlijke taart gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten.


Wat heb je nodig voor 10 personen:

Bodem 225 gram bloem 160 gram boter 80 gram witte basterdsuiker

½ losgeklopt ei Snuf zout


Lemon curd 50 gram maïzena 130 gram kristalsuiker Rasp van 2 citroenen Sap van 2 citroenen 250 ml water 3 eidooiers 60 gram boter


Meringue schuim 3 eiwitten 100 gram suiker


Aan de slag! 


Begin met het maken van het deeg voor de bodem. Doe alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine met een vlinder haak en mix dit tot een soepel deeg. Je kunt als je geen keukenmachine hebt het ook met de hand kneden. 


Vet een bakvorm met ribbeltjes aan de zijkant van 23 cm in met bakspray of met boter. Verdeel wat bloem over je werkblad en rol het deeg uit. Bekleed de vorm met het deeg, prik gaatjes in de bodem met een vork. 


Een goede tip: zet de vorm met het deeg even in de vriezer, zo loopt je deeg niet uit. 


We gaan nu beginnen met de lemon curd. Rasp de citroenen en pers daarna uit. Doe dit samen met het water, de suiker en de maïzena in een steelpannetje. Zet dit op laag vuur en blijf continu doorroeren. Zorg dat er geen klontjes achterblijven. Na een tijdje wordt het dikker. Haal de pan dan van het vuur en klop de koude boter erdoor. Klopt daarna de 3 eidooiers erdoor heen, belangrijk is dat je blijft roeren anders stollen je eieren door de warmte. 


Verwarm de oven voor op 180 graden.


Haal de vorm uit de vriezer en giet de lemon curd op de bodem. Bak de taart ongeveer 30 minuutjes in de voorverwarmde oven. 


Laat de taart volledig afkoelen. 


Als de taart goed afgekoeld is, kan je beginnen met de meringue. 


Klop de eiwitten totdat ze stijf beginnen te worden. Voeg beetje bij beetje de suiker toe totdat er stevige pieken ontstaan. Vroeger op school heb ik geleerd dat als de meringue goed is… je de kom op de kop boven je hoofd moet kunnen houden en de schuim mag er niet uit vallen. 


Als dit zo is, zit je goed ☺

Verdeel het eiwit over de taart.


Om de eiwitten een beetje te kleuren heb ik een brander gebruikt. Mocht je deze niet hebben kan je hem ook nog even voor 5 tot 10 minuutjes in de oven zetten op 180 graden. 


Valenrosa-1.png
bottom of page