top of page

Chocoladeletters maken


Een recept om zelf chocoladeletters te maken
Chocoladeletters

Het is bijna weer Sinterklaas en daar horen, vinden wij, chocoladeletters bij. Nu heb je de echte chocoladeletters die helemaal uit chocolade bestaan, maar wij hebben lekkere chocoladeroom letters gemaakt. Deze letters kan je een beetje vergelijken met de vulling van een bonbon. Het is wat romiger omdat de chocoladeletter bestaat uit chocolade en boter. De boter klop je luchtig waardoor je een lekkere romige letter krijgt. Het maken van een chocoladeletter is eigenlijk echt veel leuker dan een chocoladeletter kopen.Het leuke is dat je helemaal los kan gaan met de topping op de letter. Het is ook heel leuk om de letters met kinderen te versieren. Gebruik bijvoorbeeld smarties, schuimpjes, pepernoten, schuddenbuikjes, Tumtum of andere lekkere snoepjes. Het fijne vinden wij dat de chocoladeletter ook niet zo mega hard wordt door de boter. Let er wel op dat de letter wat sneller smelt.


Het belangrijkste is eigenlijk om te letter mooi op de spuiten en hier heb je dan ook wel echt een spuitzak voor nodig met een kartel spuitmond. Als je deze niet hebt kun je deze voor een leuke prijs bij de Albert Heijn, Xenos of Hema kopen. Je kunt de chocoladeletter spuiten in de vorm of letter die jij wil. Voordat ik begon met dit recept had ik een mal van de letter V en R uitgeprint zodat ik mooie letters had, maar je kunt de letters ook zelf tekenen op het bakpapier. Het is echt leuk om zelf chocoladeletters te maken, want je mag helemaal los gaan en lekker creatief zijn.


Rosa en ik begonnen met het spuiten van onze eigen letter maar al snel kwamen we tot de conclusie dat Rosa het beter kan. Mijn letter was veel dikker want ik kneep in eerste instantie te hard in de spuitzak. Het is makkelijk en ook mooi op kleine ronde bewegingen te maken wanneer je de letter gaat spuiten. Door een speciale topping te gebruiken krijg je een echte luxe chocoladeletter. Maar je kunt ook kleine chocoladeletters maken, het is maar net wat je wilt.


Heb jij zelf deze chocoladeletters gemaakt en zelf ook deze chocoladeletters mooi versierd? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten. Wij zijn erg benieuwd naar jullie creatie.Wat heb je nodig voor 4 kleine of 2 grote letters:

300 gram chocolade van goede kwaliteit

90 gram ongezouten boter

versiering voor de letters


Benodigdheden:

spuitzak

kartelmondje

bakpapier

eventueel een mal voor de letters


Laat de boter op kamertemperatuur komen, dit is heel belangrijk anders klopt de boter straks niet goed luchtig.


Verwarm 200 gram chocolade au bain-marie en houd de andere 100 gram even apart. Wanneer de 200 gram chocolade is gesmolten haal je de kom van de pan en roer je de andere koude 100 gram chocolade erdoor. Laat de chocolade afkoelen maar zorg ervoor dat het niet weer hard wordt. Laat de chocolade afkoelen tot ongeveer 30 graden.


Klop ondertussen de boter luchtig in een kom met de keukenmachine. Wanneer de boter goed luchtig is geklopt schenk je voorzichtig tijdens het mixen de afgekoelde chocolade bij de boter. Mix dit tot een romig en luchtig mengsel.


Pak ondertussen een spuitzak, en gebruik een kartelmond om straks mooie letters te spuiten. Doe het chocolade/boter mengsel in de spuitzak en leg even in de koelkast. Het mengsel moet iets harder worden om beter te spuiten, maar ook niet te hard anders spuit het heel moeilijk. Ik heb mijn spuitzak 15 minuten in de koelkast gehad.


Je spuit straks de letters op bakpapier zodat je ze er gemakkelijk af kunt halen. Teken hier de letters op of leg de mal van de letters eronder.


Spuit nu de chocoladeletters in de gewenste vorm of letter. Het werkt heel goed om de chocolade te spuiten als je kleine rondjes maakt. Bestrooi direct de chocoladeletters met mini marshmallows, karamelblokjes, sprinkles, smarties, chocolade balletjes, grof zeezout etc.


Leg de chocoladeletters in de koelkast zodat ze goed hard kunnen worden.
Valenrosa-1.png
bottom of page