top of page

Brownie koeken


Brownie koeken
Brownie koeken

We kennen allemaal wel de standaard brownie die overigens erg lekker is. Dit recept is een variant van de brownie namelijk brownie koeken. Die smaken ook echt een beetje naar brownie maar dan minder heftig. Mijn vriend vond ze erg lekker terwijl hij normaal helemaal niet zo van de koeken is. Deze koeken zijn overigens ook erg makkelijk om te maken. Het is wel belangrijk dat je genoeg ruimte tussen de koeken houdt wanneer je ze gaat bakken in de oven.  Doe je dit niet krijg je een mega grote koek. Heb je maar 1 bakplaat? Bak dan in verschillende keren. Heb jij deze brownie koeken gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten. Wat heb je nodig voor ongeveer 10 grote koeken:

230 gram melkchocolade

60 gram boter 

95 gram bloem

1 eetlepel cacaopoeder 

1 theelepel bakpoeder 

1 mespuntje zout 

90 gram pure chocolade 

2 eieren 

100 gram kristalsuiker 

90 gram lichtbruine basterdsuiker 


Smelt de chocolade samen met de boter au-bain marie in de pan. Au bain marie betekent dat je een pan met een klein beetje water op het vuur zet en een kom op de pan zet waarin je de chocolade en boter laat smelten. Het is belangrijk dat het water in de pan niet de onderkant van de kom raakt. Wanneer de chocolade en boter gesmolten is haal je de kom van de pan en laat het mengsel afkoelen. 


Verwarm de oven voor op 170 graden hete lucht. 


Zeef de bloem en de cacaopoeder en doe dit in een kom samen met de bakpoeder en het zout. Snijd de pure chocolade in kleine blokjes en zet apart. Klop in een andere kom de eieren met de kristalsuiker en de basterdsuiker luchtig. Doe dit net zo lang totdat het mengsel zich verdubbelt in hoogte. Dit duurt ongeveer 5 minuten op een hoge stand. Voeg nu beetje bij beetje het gezeefde bloem/cacaopoeder mengsel toe aan het andere mengsel dat je net hebt opgeklopt. Blijf nog steeds met de staafmixer mixer totdat alles goed is gemengd. Voeg nu hieraan het afgekoelde chocolade/boter mengsel aan toe en mix het goed door elkaar.


Voeg als laatste de gesneden stukjes chocolade toe en roer dit door het beslag met een lepel. Schep nu met 2 eetlepels ongeveer 5 hoopjes op een bakplaat. Laat het beslag als bolletjes liggen, want het zakt vanzelf uit in de oven. Je haalt uit dit beslag ongeveer 10 grote koeken, maar het is wel belangrijk dat je genoeg ruimte tussen de koeken laat. Ik adviseer 5 per bakplaat. Wanneer je 2 bakplaten hebt kun je die gemakkelijk tegelijk in de oven doen.


Bak de koeken 14 minuten in de oven totdat ze mooi gebarsten zijn. Wanneer ze net uit de oven komen zullen ze nog erg zacht aanvoelen, maar wanneer ze zijn afgekoeld worden ze harder. Bewaar deze brownie koeken in een afsluitbare doos.


1 Kommentar


Esmee wittebrood
Esmee wittebrood
13. März 2023

Hoi ! Wat een heerlijk recept is dit. Zo lekker zelfs dat ik hem via mijn baking-blog op Instagram heb gedeeld. Ook heb ik je getagd en de link naar het recept erbij gedaan. Mocht je benieuwd zijn naar andere recepten die ik gemaakt heb dan kan je me vinden op Sweet_Es_Sugar!

Gefällt mir
bottom of page