top of page

Brosse havermoutkoeken


Recept voor brosse havermoutkoeken
Brosse havermouthkoeken maken

Wat zijn brosse havermoutkoeken?

Op onze website staan meerdere havermoutkoeken, maar dit zijn koeken die wat zachter zijn aan de binnenkant. Dit komt doordat er meestal havermout met iets van vocht wordt gebruikt in de recepten. Brosse havermoutkoeken wil eigenlijk zeggen dat de koeken lekker knapperig zijn. Het heeft even geduurd voordat ik dit recept had ontwikkeld, want als je aan bros denkt dan moet het ook wel echt lekker bros zijn. Ook wilde ik havermoutkoeken maken van niet al te veel ingrediënten. Misschien heb je al spullen wel in huis en kan je direct aan de slag. Benieuwd hoe je deze heerlijke brosse havermoutkoeken maakt? Lees dan snel door!Hoe maak je havermoutkoeken?

Het maken van deze havermoutkoeken is eigenlijk ontzettend makkelijk. Het enige wat je nodig hebt is een keukenmachine. Dan bedoel ik geen keukenmachine met een klopper of een garde maar juist een keukenmachine met mesjes. In eerste instantie moet je de havermout even fijn maken, dit zorgt voor evenveel structuur van de koeken. Als je dit niet doet krijg je soms hopen op een gesloten havermout en nu is het juist mooi verdeeld. Het is belangrijk dat je voor dit recept koude boter gebruikt. Voor de meeste recepten moet je de boter eerst op kamertemperatuur laten komen, maar voor dit recept hoeft dat niet. Gooi alle ingrediënten in de blender voor het deeg en mixen maar. Kneed er later nog de rozijnen en de walnoten door. Hak de walnoten wel even voordat je ze door het deeg gaat kneden.


Recept voor knapperige havermoutkoeken
Knapperige havermoutkoeken

Waarom het deeg in de koelkast?

Het deeg van deze havermoutenkoeken leg je even in de koelkast zodat het kan rusten en zodat het deeg wat vaster wordt. Als het deeg erg warm wordt zal de boter smelten waardoor je koeken ook erg gaan uitlopen. Rol het deeg op in een lange rol waar je gemakkelijk plakjes af kunt snijden zodat je niet met een vormpje aan de gang hoeft. Gebruik alleen je handen en een mesje, dat is voldoende. Deze havermoutkoeken lopen ook niet heel erg uit in de oven. Je moet wel wat ruimte vrijlaten tussen de koeken, maar niet zo veel zoals bijvoorbeeld bij kletskoppen.Gezondere koeken bakken

Ik was op zoek naar een recept waarmee ik gezondere koeken kon maken. In dit recept gaat ook wel suiker en boter maar eigenlijk ontkom je daar niet aan. Wat er in dit recept niet in gaat is bloem. De bloem is namelijk vervangen door de fijngemalen havermout. Met dit recept maak je dan ook gezondere koeken van havermout, rozijnen en walnoten. Als je toch een beetje aan de lijn wilt denken, en toch een koekje wilt nemen dan kun je deze healthy cookies goed maken. Het is niet zo dat je nog minder suiker kunt gebruiken in dit recept want dan is het recept uit verhouding en zal het lastig worden om de koekjes plat te maken, want een grote kans dat ze dan uit elkaar vallen. Scrol snel naar beneden voor het recept van deze brosse en gezonde havermoutkoeken.


Recept voor gezonde koeken
Gezonde koeken bakken

Heb jij dit recept gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten want wij zijn erg benieuwd naar jouw creatie!


Wat heb je nodig voor 14 havermoutkoeken:

225 gram havermout

125 gram koude boter

85 gram lichte basterdsuiker

1 theelepel vanille extract

1 theelepel kaneel

1 handje rozijnen

1 handje walnoten


Doe de havermout in de keukenmachine en maal dit fijn. Snijd de koude boter in blokjes en doe de boter, de basterdsuiker, het vanille extract en het kaneel bij de havermout in de keukenmachine. Mix dit totdat je deeg een bal gaar vormen in de keukenmachine. Kneed het nog even door met de hand en voeg de rozijnen en wat gehakte walnoten toe. Rol het deeg uit totdat je een lange rol hebt waar je makkelijk plakjes af kunt snijden. Mijn rol was ongeveer 3 cm dik. Pak de rol in met vershoudfolie en leg voor een half uurtje in de koelkast.


Verwarm de oven voor op 175 graden hete lucht.


Bekleed een bakplaat met bakpapier en haal het deeg uit de koelkast. Haal de rol uit het folie en snij met je mes ongeveer plakken van 1/1,5 cm dik. Rol dit tot een bolletje en druk met je handen platter ter grootte van de gewenste maat van de koeken. Leg op het bakpapier. Doe dit totdat het deeg op is en pak eventueel een nieuwe bakplaat met bakpapier of bak de koeken in twee keer.


Bak de koeken in 15 minuten en laat daarna helemaal afkoelen. Enjoy!Valenrosa-1.png
bottom of page