top of page

Brioche brood


Brioche brood
Brioche brood

Brioche brood is eigenlijk heel simpel om te maken, maar je moet het wel een dag van tevoren maken. Het deeg moet namelijk een nachtje in de koelkast staan. Een brioche brood is een Frans brood dat wat zoeter is. Het zit eigenlijk tussen een cake en een brood in. Wij vinden het altijd heerlijk om dit brood te serveren bij een soepje of te beleggen bij de borrel met wat smeersels. Wat echt een aanrader is, is om van brioche brood wentelteefjes te maken. Doordat het een wat zachter brood is zonder harde korst worden je wentelteefjes perfect. Het deeg in het recept is vrij plakkerig, maar geen paniek want dat hoort. 


Wat heb je nodig voor 1 brood:

250 gram bloem

10 gram gist 

20 gram witte basterdsuiker 

3 eieren + 1 extra eidooier

7 gram zout 

120 gram boter 

mespuntje zout


Benodigdheden:

mixer met deeghaken 

langwerpige cakevorm 


Doe de gist, bloem, suiker, zout 3 eieren in een kom en meng dit 10 minuten met deeghaken. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg ook deze toe aan de kom. Kneed het deeg net zo lang totdat de boter helemaal is opgenomen. 


Laat het deeg minimaal 13 uur in de koelkast opstijven. 


Haal het deeg na 13 uur uit de koelkast en kneed het nog even goed met je handen zodat het weer soepel wordt. 

Verdeel het deeg nu in 8 gelijke balletjes en leg deze in een langwerpige ingevette cakevorm. 


Klop de eidooier los en voeg een klein beetje zout toe. Smeer vervolgens het bolletje met de eidooier in en laat het brood 2 uur rijzen buiten de koelkast. Dek de bakvorm wel af met vershoudfolie. 


Bak de brioche 25 minuten op 180 graden hete lucht. Stel dat je brioche  tijdens het bakken erg bruin wordt, dek de bovenkant dan af met een beetje aluminiumfolie. Zo krijgt het brood wel de garing door de warmte maar verbrandt het niet. 


Laat de brioche afkoelen in de vorm. 


Tip: eet de brioche met zelfgemaakte kruidenboter. Dat recept lees je hier.Kommentit


bottom of page