top of page

Boeuf bourguignon


Boeuf bourguignon met aardappels
Boeuf bourguignon

Boeuf Bourguignon is een echt Frans gerecht dat gemaakt wordt op basis van een rode wijn. Officieel gebruik je hier dan ook de rode Bourgogne-wijn voor maar je kunt het ook met en andere stevige rode wijn maken. Eigenlijk is dit recept erg makkelijk om te maken omdat je niet veel hoeft te snijden dus ideaal om een keer te proberen. Het is wel belangrijk dat je rekening houdt met de tijd dat het gerecht zachtjes moet pruttelen. Niet dat je om 18:00 uur denkt even dit recept te maken want dan eet je dus pas na 2,5 uur. 


Het leuke aan dit gerecht is dat je de aardappeltjes meekookt in de pan van het stoofvlees zelf. Bij veel gerechten zie je dat de aardappels in een andere pan gekookt worden maar bij dit gerecht kook je de aardappels in het vocht en de wijn van de boeuf bourguignon. Hierdoor krijgen de aardappels veel meer smaak.


Heb jij deze boeuf bourguignon gemaakt? Tag ons dan in de foto @valerosasrecepten. 


Wat heb je nodig voor 4 personen:

300 gram blokjes gerookte spek 

700 gram riblappen of sucadelappen

2 eetlepels bloem

2 witte uien 

2 tenen knoflook 

70 gram tomatenpuree 

2 winterpenen medium 

300 ml volle rode wijn 

3 kruidnagels 

3 laurierblaadjes 

1 blokje runderbouillon 

250 gram kastanjechampignons

700 gram krieltjes vastkokend met schil 


Pak een braadpan en bak hier de spekjes ongeveer 5 minuten krokant in op laag vuur. Bak ze zonder boter of olie omdat er al veel vet van de spekjes afkomt. Snijd ondertussen het vlees in grote blokken en doe in een kom. Voeg daarna de bloem toe aan het vlees en meng goed zodat al het vlees bedekt is met een dun laagje bloem. 


Haal de spekjes na het bakken uit de pan, snijd de ui en knoflook grof en bak dit in de pan in het vet van de spekjes. Wanneer de uien glazig zijn voeg je het vlees toe en bak dit kort mee zodat het vlees aan de buitenkant is dichtgeschroeid. Schuif daarna het vlees aan de kant in de pan en voeg de tomatenpuree toe. Bak dit even voordat je het doorroert, want zo ontwikkelt de smaak van de tomatenpuree zich.


Roer het daarna goed door en snijd ondertussen de winterpenen in stukken, maar niet te klein anders verdwijnen ze in de pan door het stoven. Doe daarna de wortels in de pan en roer door en bak nog even kort mee. Voeg daarna de rode wijn toe samen met de kruidnagels, laurier en spekjes. Een tip is om de kruidnagels in de laurier te prikken zo raak je de kruidnagels niet kwijt. Los daarna het bouillonblokje op in 300 ml water en voeg dit ook toe aan de pan. Laat dit geheel nu 2 uur stoven op laag vuur en roer af en toe. 


Snijd de grotere aardappels doormidden en laat de kleine heel. Snijd de champignons in grove stukken. Voeg na 2 uur de aardappels en de champignons toe en laat nog 30 minuten zachtjes mee pruttelen. Doe de laatste 30 minuten wel de deksel dicht op de pan, zo stomen de aardappels gaar.


Valenrosa-1.png
bottom of page