top of page

Bloemkool van de BBQ


Recept bloemkool maken van de BBQ
Bloemkool klaarmaken op de bbq

Bloemkool van de BBQ maken

Het is eigenlijk heel makkelijk om een bloemkool klaar te maken op de BBQ. De meeste mensen koken hun bloemkool of garen deze in de oven, maar je kunt een bloemkool heel goed garen op de BBQ. Gaar de bloemkool wel indirect anders gaat het te hard. Mocht je geen indirecte platen hebben, dan zou ik adviseren om de bloemkool in een skillet te leggen. Let wel goed op, want het gaat wel harder. Ik zou dan de bloemkool ongeveer 15-20 minuten garen op de BBQ i.p.v. 30 min. Als je van een rooksmaak houdt dan kun je een beetje rookhout toevoegen. Gebruik alleen echt niet te veel want groente neemt de smaak van rookhout veel sneller op dan vlees of vis. Houd de BBQ tijdens het garen van de BBQ op een temperatuur van 180 graden.Groente van de BBQ

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe recepten voor groente op de BBQ. Wij maken veel vlees en soms vis klaar op de BBQ, maar dit doen we vaak in combinatie met wat groente. Deze bloemkool van de BBQ kun je ook heel goed gebruiken voor een vegan BBQ of een vega BBQ. Als je deze bloemkool als bijgerecht wil klaarmaken zou ik hem minimaal met 4 personen delen. Wil je groente klaarmaken op de BBQ? Kies dan eens een hele bloemkool. Lees snel veder hoe je deze bloemkool van de BBQ kunt maken met een kruidige saus. De bloemkool smeer je een aantal keer in met olie en paprikapoeder waardoor de bloemkool meer smaak krijgt.


Recept bloemkool van de BBQ
Bloemkool van de BBQ

Kruidige saus voor de bloemkool

Het lekkere aan deze bloemkool is de kruidige saus die je eet met de bloemkool. Deze saus bestaat uit heel veel kruiden zoals korianderzaad, mosterdzaad en komijnzaad. Het is belangrijk om deze kruiden uit een potje even wakker te schudden. Dit doe je door de kruiden los even te bakken in een pan zonder boter of olie. Door de warmte komen de lekkere geuren van de kruiden vrij. Doordat de gedroogde kruiden vaak een tijdje in een afgesloten potje zitten moet je ze even peppen. Mocht je de saus iets te dun vinden dan kun je eventueel een beetje maïzena gebruiken. Doe dan één theelepel in een bakje met een scheutje water. Roer dit door totdat alle klontjes weg zijn en giet daarna bij de saus. Roer even door en je zult zien dat de saus dikker wordt.Heb jij deze bloemkool van de BBQ gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten want wij zijn erg benieuwd naar jouw creatie.


Wat heb je nodig voor 1 bloemkool:

5 laurierblaadjes

1 theelepel zout

1 bloemkool

3 eetlepels zonnebloemolie

1 theelepel gerookte paprikapoeder


Kruidige saus:

1 eetlepel mosterdzaad

1 eetlepel korianderzaad

1/2 eetlepel komijnzaad

1/2 venkelzaad

1/2 eetlepel zwarte peper-korrels

1/2 theelepel kurkuma

1/2 theelepel chilipoeder

1 eetlepel zonnebloemolie

180 ml kokosmelk

150 ml creme fraiche


Benodigdheden:

Kwastje

Vijzel

BBQ


Verwarm de BBQ tot een temperatuur van 180 graden indirect.


Zet een grote pan op het vuur waar de bloemkool helemaal in past. Doe de blaadjes laurier en het zout in het water en kook de bloemkool voor 10 minuten. Laat de bloemkool daarna goed uitdampen. Meng de zonnebloemolie met de gerookte paprikapoeder. En bestrijk de bloemkool met dit mengsel. Bewaar het mengsel want je moet hem straks nog een paar keer insmeren.


Rooster de bloemkool voor 30 minuten op de BBQ, doe dit indirect. Je zou eventueel een klein beetje rookhout kunnen gebruiken als je dat lekker vindt, maar gebruik niet te veel want groente absorbeert die smaak meer dan dat vlees dat doet. Besmeer de bloemkool na elke 10 minuten in met het zonnebloemolie/gerookte paprikapoeder mengsel.Doe voor de kruidige saus het mosterdzaad, korianderzaad, komijnzaad, venkelzaad en de zwarte peper in een pan zonder boter of olie. En laat de kruiden zachtjes warm worden zodat de smaken loskomen. Doe dit voor ongeveer 5 minuten en doe daarna deze kruiden in de vijzel samen met de kurkuma en chilipoeder. Verwarm de zonnebloemolie in een pannetje en strooi daar alle kruiden uit de vijzel bij. Laat dit even zachtjes opstaan voor 5 minuten en voeg daarna de kokosmelk en crème fraiche toe. Laat dit voor 10 minuten zachtjes inkoken.


Als de bloemkool klaar is giet je een beetje saus over de bloemkool en serveer de rest erbij.


Bloemkool van de Black Bastard
Geroosterde bloemkool van de Black Bastard


Valenrosa-1.png
bottom of page