top of page

Bao buns met buikspek


Recept voor bao bun van de bbq
Bao bun recept met hoisin van de BBQ

Wat zijn bao buns?

Bao buns zijn kleine witte broodjes, denk hierbij aan de structuur van een broodje bapao. Deze broodjes worden veel als streetfood gegeten in Japan, Singapore en Taiwan. Een bao buns is een broodje dat gevuld is met buikspek en wat knapperige groente om het broodje wat frisser te maken. Denk hierbij aan komkommer en bosui. Bao buns zijn kleine broodjes die je met één hand vast kunt houden. De broodjes moet je klaarstomen in de oven. Dit recept wordt ook wel gestoomde broodjes met buikspek genoemd. Als je gaat eten bij Aziatische restaurants dan zie je vaak een bao bun op de kaart staan. Als je niet zo gek bent op buikspek dan zou ik dit broodje toch echt een keer proberen. Doordat je het buikspek in plakjes snijdt en deze nog gaart op de BBQ krijgt het buikspek een knappertje.Buikspek van de BBQ

Zoals je hierboven hebt gelezen gaar je het buikspek op de BBQ. Dit doe je eigenlijk op een BBQ waarbij je de temperatuur heel constant kunt houden. Ik heb voor mijn verjaardag een Black Bastard gekregen waar ik ook dit gerecht op heb gemaakt. Doordat je het buikspek op de BBQ maakt krijgt het spek toch ook een rokerige smaak. Als je dit erg lekker vindt dan kun je ook een handje rookhout toevoegen. Maak het rookhout niet nat, want hierdoor gaat het onwijs roken maar het doet niks voor de smaak. Gebruik wel echt een indirecte plaat op de BBQ anders gaat het vlees veel te hard. Ook zou ik echt een bakje gebruiken om de marinade in op te vangen onder je rooster. Ik koop altijd aluminiumbakjes bij de Albert Heijn, ideaal. Als je deze toch even niet op voorraad hebt dan kun je het beste de indirecte plaat goed inpakken met aluminiumfolie. Maar wat moet je doen als je geen kamado hebt? Dan kun je het buikspek klaarmaken in de oven. Let goed op de temperatuur in de oven, ik heb dit zelf namelijk nooit eerder gedaan, maar wel gelezen dat je dit als optie kunt gebruiken. Gaar het buikspek in de op 100/110 graden.


Recept voor bao bun van de Green Egg
Bao bun van de Green Egg

Aziatische marinade voor het buikspek

Deze mega lekkere marinade geeft het buikspek heel veel smaak. Ik moet zeggen dat ik hoisin bijna overal lekker bij vind, en zelfs bij mijn tosti. Maar de combinatie van al deze ingrediënten zorgt voor een heerlijke smaak. Door de suiker en honing gaat de marinade op het buikspek een beetje karamelliseren waarbij de shaoxing wijn zorgt voor het zuurtje en de sojasaus voor het zoute. Je zou deze marinade ook heel goed voor andere gerechten kunnen gebruiken. Ik denk zelfs dat het ook lekker is met vis. Ga je kipsaté maken of wil je een Aziatische bavette maken? Gebruik dan het recept van deze Aziatische marinade. Als het buikspek op de BBQ ligt, bestrijk hem dan nog een aantal keer met de marinade. Hierdoor krijgt het buikspek nog meer smaak.


Heb jij deze heerlijke gestoomde broodjes met buikspek gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten want wij zijn erg benieuwd naar jouw creatie.Wat heb je nodig voor 4 personen:

Marinade:

30 ml honing

30 ml hoisin

25 gram rietsuiker

15 ml shaoxing wijn (te koop bij de toko) of droge sherry

15 ml zoete sojasaus

15 ml ketjap manis

2 tenen knoflook


Voor op de bao buns:

400 gram varkens buikspek

12 gestoomde broodjes

1 komkommer

3 bosui stengels

1 rode peper

Extra hoisin als topping


Benodigdheden:

BBQ zoals een Black Bastard of Green Egg

Aluminium bakje

Stoommandje


Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kom en roer goed door tot een gebonden saus. Snijd de vetlaag van het buiksoek in een ruitpatroon in tot op het vlees. Hierdoor komt de marinade ook bij het vlees aan de vetkant. Marineer het buikspek minimaal 3 uur in de koelkast.


Verwarm de BBQ tot een temperatuur van 120 graden indirect. Laat het vlees goed uitlekken, maar gooi de marinade niet weg. Zet op de indirecte plaat een lekbakje zodat het niet op de plaat valt of pak de plaat in met aluminiumfolie. Leg het buikspek op het rooster met het vet naar boven en laat langzaam garen tot een kerntemperatuur van 70 graden. Smeer het buikspek ongeveer elke 20 minuten in met de marinade.


Als het buikspek een temperatuur van 70 graden heeft bereikt haal je het van de BBQ af en stook je de BBQ naar een temperatuur van 200 graden direct.


Zet ondertussen een stoommandje op een pan met water om de bao buns te stomen, de aangewezen tijd hiervoor staat op de verpakking. Snijd de komkommer en de bosui in dunne reepjes en de rode peper in ringetjes.


Snijd het buikspek in dunne plakken en gril deze nog even kort op de BBQ zodat het buikspek aan beide kanten mooi knapperig is. Gaar het niet te lang anders wordt het te droog.


Haal de gestoomde bao buns uit het mandje en beleg deze met een plakje buikspek, wat komkommer, wat bosui, eventueel wat rode peper naar smaak en top het heerlijke broodje af met wat hoisinsaus. Eetsmakelijk!Valenrosa-1.png
bottom of page