top of page

Bak tips
Bak tips

Blind bakken

Kleffe bodems zijn een veelvoorkomend probleem bij zowel zoete als hartige taarten. Door de deegbodem eerst blind te bakken is dit probleem al snel opgelost. Blindbakken betekent bakken met bakbonen, dit zijn ronde balletjes die je kunt kopen bij sommige supermarkten, online of bakwinkels. Op je ongebakken en ongevulde taartbodem leg je een bakpapier of aluminiumfolie en daarna vul je deze bodem met de bakbonen. Hierdoor krijgt de bodem van je taart de kans om te garen. Bak de deegbodem 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Verwijder na die minuten het bakpapier met de bonen en zet de bodem nog heel even terug in de oven voor een mooie goudbruine kleur. Doe dit ongeveer 5 minuten. Vul hierna de taartbodem met de gewenste vulling en je hebt een perfect gebakken taart, quiche, vlaai enzovoort.


Laat het deeg even met rust

Door het deeg 15 a 30 minuten in de koelkast te laten rusten voordat je de bodem blind gaat bakken, kunnen de gluten even ontspannen en wordt het deeg koud. Doordat het deeg koud wordt blijft de vorm van het deeg beter behouden in de vorm en wordt het minder snel zompig. Heb je nou je deeg te lang in de koelkast laten liggen of heb je nog een restje over van de dag daarvoor? Geen probleem, pak een deegroller en sla een paar keer goed op het deeg zodat het wat soepeler wordt.


Kneed het deeg niet te veel

Zanddeeg moet je voorzichtig behandelen en niet te lang doorkneden anders wordt het deeg taai. Wanneer je aan het kneden bent stimuleert dit de vorming van gluten en daarom staat er vaak in het recept dat je het deeg losjes moet kneden zodat er kruimels ontstaan. Rol het deeg uit, maar doe ook dit niet te vaak. Je kunt niet eindeloos je deeg als een bal maken en het vervolgens weer uitrollen. Ook hierdoor wordt je deeg warmer en zal het gaan uitlopen als je koekjes baks of zullen de randen gaan zakken in je taartvorm.

Bladerdeeg moet je juist wel goed uitrollen, omdat je juist hier gluten wil creëren. Het gaat hier om het rollen en vouwen zodat je extra lagen creëert die je altijd zo mooi ziet wanneer je een croissant of appelflap bij de bakker hebt gekocht. Elke keer als je het deeg uitrolt en weer opvouwt, vermenigvuldig je de lagen boter en deeg drie keer. Draai, rol en vouw het deeg 5 keer en je hebt al 240 lagen. Dit is toch cool?

Comments


bottom of page