top of page

Aspergesoep met zalm


Recept aspergesoep met zalm
Aspergesoep met zalm

Het is nu echt weer aspergetijd en daarom hebben we een heerlijk recept voor aspergesoep voor jullie bedacht. Het is eigenlijk een heel makkelijk recept en je gebruikt dan ook het vocht waarin je de asperges kookt. Hier doe je de schillen bij zodat de soep extra smaak heeft. Wij kopen onze asperges altijd bij de aspergeboerderij in Otterlo. Hier kun je heerlijke asperges kopen, in allerlei soorten en maten. Ook schillen ze de asperges waar je bij staat. Voor deze soep heb ik dan ook gevraagd om een extra zakje schillen. Wij vinden het altijd wel lekker om aspergesoep te maken waar nog verse stukjes asperge in zitten. Doe er zo veel in als je wilt. Tip: garneer de soep met een beetje in stukjes gesneden ham of gerookte zalmfilet.


Heb jij deze aspergesoep gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten want wij zijn erg benieuwd naar jouw creatie.


Wat heb je nodig voor 1,5 liter soep:

1 liter kookvocht van de witte asperges

12 asperges in stukjes

90 gram boter

0,5 liter water

1 bouillonblokje groente

250 gram slagroom

0,5 theelepel nootmuskaat

80 gram bloem

plakjes ham of gerookte zalm

handje peterselie voor garnering


Je hebt voor dit recept 1 liter kookvocht nodig, heb je nou iets minder? Vul het dan aan met extra water. Gebruik het kookvocht dat je eerder hebt gebruikt toen je asperges ging koken. Heb je nieuwe asperges en geen kookvocht? Schil dan de asperges en snijd de houterige onderkant eraf. Kook de asperges ongeveer 15 minuten gaar en haal ze uit de pan. Voeg de schillen en onderkanten van de asperges aan het kookvocht toe. Laat dit 30 minuten zachtjes pruttelen.

Haal na 30 minuten de schillen en onderkanten uit de soep en zeef de soep. Snijd de gekookte 12 asperges in kleine stukjes. Voeg ongeveer de helft van de stukjes bij het kookvocht en zet de andere helft apart. Mix de soep met een staafmixer zodat de asperges gemalen worden. Zet de soep weer zachtjes aan. Voeg hier nog 0,5 liter water aan toe samen met een bouillonblokje en roer goed door.


Smelt ondertussen de boter in een nieuwe pan en voeg de bloem hieraan toe. Roer dit goed door met een garde en voeg daarna gelijk de slagroom hieraan toe. Het blijft een beetje een klonterig mengsel maar dat is niet erg. Voeg dit mengsel toe aan het kookvocht. Mix de soep glad met een staafmixer zodat alle klontjes weg zijn. Roer nog even goed met een garde door de soep zodat er niks meer aan de bodem zit.

Voeg hier de asperges stukjes aan toe samen met wat peper, zout en de nootmuskaat. Proef even goed en voeg naar smaak meer nootmuskaat toe.


Serveer de soep in een kop en strooi wat klein gesneden zalm of ham erover. Garneer met fijn gesneden peterselie.


Valenrosa-1.png
bottom of page