top of page

Aardappelgratin met Parmezaan en jonge kaas


Recept voor een aardappelgratin
Aardappelgratin met Parmezaanse en jonge kaas

Dit gerecht is een absolute favoriet van Rosa en pap, Rosa heeft dit recept thuis gemaakt want beiden zijn ze een echte kaasliefhebber. Zelf lust ik alleen gesmolten kaas dus dit recept ligt ook helemaal in mijn straatje. Aardappelgratin maken is eigenlijk erg makkelijk en al helemaal met dit recept. Het enige werk is om de aardappels even in dunne plakken te snijden, maar hier kan je ook heel goed een mandoline snijder voor gebruiken. Dit is een soort grote rasp waar je heel gemakkelijk dunne plakken mee kunt snijden. Let wel heel goed op wanneer je een mandoline gebruikt dat je gebruik maakt van het veiligheidssysteem en de aardappel niet met je blote handen gaat raspen. Ik heb mijzelf hier genoeg aan bezeerd, maar een mandoline is ontzettend handig om te hebben.Nu weer terug naar dit heerlijke recept met Parmezaanse kaas en jonge kaas. Doordat je de aardappels mixt met kookroom en een deel van beide kazen wordt dit heerlijk romig. Een beetje van beide kazen mix je dus al met de aardappels en de rest van de kazen gebruik je voor bovenop de aardappels. Dit zorgt voor dat heerlijke en mooie goudbruine korstje op de aardappelgratin. Dit gerecht is een echte aanrader als je de normale gekookte aardappels bijvoorbeeld even zat bent.


Van dit recept zou je natuurlijk ook heel goed een aardappelgratin met groente kunnen maken. Mix dan de aardappels met bijvoorbeeld wat bloemkool, prei of broccoli en gaar in de oven. Wanneer je deze losse aardappelgratin met kaas gaat maken adviseer ik wel om er nog wat groente en een stukje vlees bij te serveren zodat je een lekkere AVG hebt. Jawel voor de mensen die AVG niet kennen Aardappels, Vlees en Groente.


Aardappelgratin met kaas recept
Aardappelgratin met kaas

Deze aardappelgratin kun je verder heel goed van tevoren maken. Doe dan alles precies hetzelfde maar in plaats van de ovenschaal in de oven te zetten, zet je deze afgedekt in de koelkast tot het moment dat je wil gaan eten. Als laatste kun je er ook nog wat spekjes door doen, dan krijg je een echte aardappelgratin met spekjes. Bak dan de spekjes van tevoren en meng deze samen met de aardappels, room en kaas. Wanneer je spekjes wil gebruiken voor de aardappelgratin zou ik wel oppassen met het zout.


Heb jij deze heerlijk aardappelgratin met Parmezaanse kaas en jonge kaas gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten. Wij zijn erg benieuwd naar jouw creatieWat heb je nodig voor 4 personen:

750 gram iets kruimige aardappels

1 ui

2 tenen knoflook

250 ml kookroom

70 gram Parmezaanse kaas

70 gram jonge kaas

1 theelepel verse tijm

peper en zout


Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht.


Begin met het snijden van de aardappels, doe dit in dunne plakken met een mes maar je kunt ook een mandoline gebruiken.Snijd de ui en knoflook fijn en doe deze in een kom samen met de kookroom, de helft van de Parmezaanse kaas, de helft van de jonge kaas en de tijm. Roer dit goed door elkaar, voeg eventueel wat peper en zout. Verdeel nu een eerste laag met aardappelplakjes in de ovenschaal en giet hierover een beetje van het kookroom/kaas mengsel. Verder daarover weer een laag met aardappels plakjes en herhaal dit totdat het op is. Verdeel het laatste beetje Parmezaanse kaas en de jonge kaas over de aardappels.


Bak de aardappel ongeveer 30 tot 35 minuten in de oven totdat de kaas mooi goudbruin is.Comments


bottom of page