Tulband citroen maanzaad


Tulband met citroen maanzaad

Toen ik 23 werd wilde ik graag een luchtige verjaardagscake bakken. Ook wilde ik geen gewone cake maken want dat vond ik toch weer iets te makkelijk. Uiteindelijk is het dit recept geworden. Een luchtige cake in een mooie vorm wat het toch nog iets specialer maakt. Ook door er citroenrasp en maanzaad aan toe te voegen kreeg dit een hele andere smaak.


Ik was opzoek gegaan naar een mooie en grote tulbandvorm want dat maakt de cake eigenlijk nog mooier. Uiteindelijk heb ik bij Bol een goede gevonden voor een lekker prijsje.


Het is wel belangrijk om de tulbandvorm goed in te vetten met boter en er daarna nog een beetje bloem in te doen. Hierdoor ben je er zeker van dat de cake goed uit de vorm gaat. Haal ook van te voren de boter uit de koelkast zodat hij zachter wordt en daardoor makkelijker op te kloppen is.


Ingrediënten voor 1 tulband:

250 gram suiker

250 gram + een beetje roomboter op kamertemperatuur

250 gram zelfrijzend bakmeel

5 eieren

1 theelepel vanille extract

1 citroen

1,5 theelepel maanzaad

4 eetlepels poedersuiker

2 eetlepels citroensap

2 eetlepels kokosrasp


Benodigdheden:

Tulbandvorm 25 cm


Verwarm de oven voor op 160 graden hetenlucht.


Mix nu de boter ongeveer 2 minuten zodat het romig is geworden. Voeg nu de suiker en de vanille extract toe en mix dit.


Rasp de citroen en zet dit apart.


Voeg nu de eieren 1 voor 1 toe, voeg het volgende ei pas toe nadat het vorige ei is opgenomen in het beslag. Zet als je klaar bent de mixer op volle snelheid ongeveer 3 minuten.


Snijd de citroenrasp fijn en voeg dit toe aan het beslag samen met de maanzaad.


Smelt een klein beetje roomboter in de magnetron en vet hiermee de tulbandvorm in met een kwastje. Wacht 2 minuten zodat de boter wat harder is geworden. Bestrooi daarna de binnenkant met een beetje bakmeel. Als het goed is plakt de bakmeel aan de boter. Schud het overige bakmeel uit de vorm.


Doe nu het beslag in de tulbandvorm en zet deze gelijk in de oven en bak deze 60 á 65 minuten.

Prik na 60 minuten met een lange prikker in de tulband om te kijken of hij gaar is. Als de prikker er droog uitkomt en er geen beslag aan blijft hangen is de tulband goed.


Haal de tulband uit de oven en laat hem 5 minuten afkoelen in de vorm. Haal hem na 3 minuten uit de vorm en laat hem afkoelen op een rooster.


Laat de tulband goed afkoelen anders blijft het glazuur niet zitten. Het glazuur maak je door de poedersuiker en de citroensap te mengen, roer dit goed door zodat je geen klontjes meer hebt.


Giet de glazuur over de tulband en laat dit 3 minuten hard worden. Strooi na 3 minuten als garnering de kokosrasp over de tulband. Als je dit gelijk doet dan glijdt de kokosrasp met het glazuur van je tulband af.

Recente blogposts

Alles weergeven