top of page

Sinaasappeltaartjes met een crème van pistache


Recept om Sinaasappel cakejes te maken met pistache
Sinaasappel cakejes met een crème van pistache


Deze heerlijke zomerse cakejes met sinaasappel smaak en pistache zijn gemakkelijk om te maken en ontzettend lekker. Op deze cakejes spuit je een meringue botercrème van pistache. De smaak pistache en sinaasappels is erg lekker samen. Wanneer je geen kleine cakevormpjes hebt kun je natuurlijk ook 1 grote springvorm of cakevorm gebruiken. Als je dit doet moet de cake wel langer in de oven. Hoe lang de cake dan in de oven moet staat in het recept.Ik wilde heel graag kleine frisse cakejes maken, maar deze cakejes moet je alsnog met 2 man eten anders is het echt te veel. Ik had 3 cakejes meegenomen naar een lunch met twee andere vriendinnen maar dat was echt te veel. Controleer goed tijdens het bakken of de cakejes gaat zijn. Het verschilt namelijk per bakvorm die je gebruikt. Deze frisse sinaasappelcakjes zijn echt een van mijn favoriet.


Vroeger maakten Rosa en ik altijd een botercrème van alleen boter, maar een Italiaanse meringue botercrème is echt veel lekkerder. Deze is veel zachter en luchtiger van smaak. Lees hieronder het recept van Italiaanse botercrème. Als garnering heb ik wat fijn gehakte pistachenootjes en gekonfijte sinaasappel gebruikt, maar dit hoeft niet. Wij hadden dit toevallig nog in de kast staan. Ga nu aan de slag met deze heerlijke sinaasappelcake.


Recept om een sinaasappel cake te maken
Sinaasappel cakejes

Heb jij deze heerlijke sinaasappel taartjes met een crème van pistache gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten.


Wat heb je nodig voor 6 kleine sinaasappeltaartjes of 1 grote:

100 gram roomboter

250 gram suiker

3 eieren

75 ml sinaasappelsap

60 ml melk

rasp van 4 sinaasappels

1 theelepel vanille extract

250 gram bloem

1/2 theelepel bakpoeder

1/2 theelepel bakingsoda


Meringue pistache crème:

230 gram suiker

60 ml water

3 eiwitten

1 snufje zout

1 tl pistache extract

Extra voor de topping: 1 handje pistachenootjes en gekonfijte sinaasappel

Thermometer

Kleurstof perzik kleur


Verwarm de oven voor op 75 graden hete lucht. Laat de boter op kamertemperatuur komen.


Voor dit recept gebruikte ik 6 kleine bakvormpjes, maar je kunt ook één grote springvorm gebruiken. Vet bakvorm(pjes) in met boter of bakspray. Doe de boter samen met de suiker in een kom en klop 5 minuten tot een luchtig mengsel. Voeg daarna de eieren, sinaasappelsap, melk en sinaasappelrasp toe en klop voorzichtig. Het spettert namelijk een beetje. Voeg daarna het vanille extract toe en zet de mixer op een hogere stand zodat alles goed gemengd is.


Zeef de bloem, bakpoeder en bakingsoda en voeg dit toe aan het vloeibare mengsel. Klopt het beslag ongeveer 5 minuten op een hoge stand totdat het lekker luchtig is. Giet het beslag in de bakvorm(pjes) en bak de kleine vormpjes ongeveer 40-45 minuten in de oven, wanneer je een grote vorm hebt gaar deze dan ongeveer 60 minuten in de oven. Controleer met een sateprikker of de cake gaar is. Prik deze in de cake en wanneer die er droog uitkomt is de cake goed.We gaan nu door met de meringue botercrème voor op de cakejes. Doe 200 gram suiker in een pannetje samen met het water. Zet dit op het vuur en breng aan de kook en houd een thermometer bij de hand. Doe ondertussen de eiwitten in een kom samen met een snufje zout. Wanneer de suiker 113 graden is zet je de mixer aan met de eiwitten. Wanneer de suiker 118 graden is geworden zet je het vuur uit en de mixer op de hoogste stand. Giet het hete suikerwater bij de opgeklopte eiwitten. Klop dit op de hoogste stand totdat de meringue lauwwarm is geworden. Voeg als laatste het pistache extract en kleurstof toe. Doe de meringue in een spuitzak met platte spuitmond. Wanneer de cakejes klaar zijn spuit je de meringue er mooi op. Hak eventueel de pistachenootjes fijn en strooi deze over de cakejes samen met de gekonfijte sinaasappel.Valenrosa-1.png
bottom of page