top of page

Crème brûlée met sinaasappel


Crème brûlée met sinaasappel
Crème brûlée met sinaasappel

Crème brûlée is een van mijn favoriete desserts. In dit recept wordt een beetje sinaasappelschil toegevoegd waardoor je crème brûlée naar een vleugje sinaasappel gaat smaken. Dit maakt het dessert erg fris. Dit recept moet je wel een paar uur van tevoren maken, omdat de crème brûlée 2 uur moet opstijven in de koelkast.


Op elke crème brûlée hoort natuurlijk een knapperig suikerlaagje. Door dit suikerlaagje 2 keer opnieuw te branden wordt dit extra krokant. Gebruik dan ook niet de eerste keer te veel suiker want anders verbrandt het snel. Dit dessert is een echte klassieker met een twist, en ohhh wat smaakt dit goed.


Wat heb je nodig voor 6 personen:

500 ml slagroom

1 vanillestokje

75 gram suiker

6 eieren

rasp van 1/4 sinaasappel

snufje zout

rietsuiker


Benodigdheden:

6 soufflébakjes

brander


Verwarm de oven voor op 150 graden hete lucht


Schenk de room in een steelpan. Het vanillemerg is het lekkerste dus die heb je nodig. Je kunt dit er makkelijk uithalen door het vanillestokje in de lengte door te snijden, zo kan je makkelijk met je mes het merg eruit halen.


Voeg de merg en de vanillestokjes toe aan de slagroom. Rasp een deel van de sinaasappel en snijd dit in kleine stukjes en voeg ook aan de slagroom toe.


Zet het pannetje op het fornuis op laag vuur. Zorg ervoor dat de room net niet gaat koken. Wanneer het wel gaat koken overstroomt je pannetje snel omdat de slagroom omhoog komt. Wanneer de room net onder het kookpunt zit, haal je het pannetje van het vuur en laat dit 5 minuten rusten.


Splits de eieren, want je hebt alleen het eigeel nodig. Klop de eigelen samen met de suiker en een snufje zout los. Voeg langzaam en roerend de hete room toe aan het eimengsel.


Schenk nu de soufflébakjes vol met het mengsel. Doordat je het net hebt gemengd zullen er wat belletjes ontstaan. Deze haal je weg door kort met de brander over de bakjes met mengel te gaan. Zet de bakjes in een ruime ovenschaal en vul deze met kokend water zodat je soufflebakjes voor de helft onderstaan.


Gaar de crème brûlée 40 minuten in de oven.


Wanneer de crème brûlée klaar is haal je ze uit en oven een laat afkoelen. Wanneer ze zijn afgekoeld, laat je ze 2 uur opstijven in de koelkast.


Bestrooi de crème brûlées met een beetje rietsuiker. Je gaat 2 keer branden voor een heerlijk knapperig laagje dus gebruik de eerste keer niet te veel rietsuiker, want anders verbrandt het snel. Zorg dat er een klein laagje suiker op de crème brûlées zit en brand deze met de brander totdat de suiker gaat smelten. Houd de brander niet te lang op 1 plek, want ook dan gaat de suiker verbranden. Strooi hierna nog een beetje suiker over de crème brûlées en brand ook dit weer.

Zo krijg je de perfecte krokante suikerlaag. Nu kan het dessert opgediend worden.


Bon appetit!

Valenrosa-1.png
bottom of page