top of page

Confetti stapeltaart met Italiaanse meringue botercrèmeDeze taart had ik gemaakt voor mijn afscheidsfeestje, omdat ik voor een tijdje in New York ben. Maar niet getreurd ik zal blijven koken, recept schrijven en zelf foto’s maken in New York. Voor mijn afscheidsfeestjes wilde ik een spectaculaire taart maken met confetti, want het was toch ook feest. Ik had namelijk die week ervoor mijn HBO diploma behaald. Deze taart was zo lekker, groot en zag er zo goed uit, dat deze confetti taart het spektakelstuk was.Stapeltaart maken

Als je een mooie laagjes taart wilt maken met meerdere verdiepingen zoals ik dit altijd noem, kun je dit recept heel goed als basis gebruiken. Het is aan heerlijk luchtige cake waar je zelf ook smaken aan kunt toevoegen. Soms gebruik ik in plaats van vanille extract een keer citroen extract. Of doe een beetje cacaopoeder door het beslag en je krijgt een soort marmercake. Met het recept van deze stapeltaart kun je zelf eindeloos variëren.


Italiaanse meringue botercrème

Ik moet zeggen dat ik een Italiaanse meringue botercrème lekkerder vind dan een gewone botercrème die je maakt op basis van boter en poedersuiker. Hier zit meer smaak aan, en de structuur is ook heel anders. Je kunt het recept van deze makkelijk te maken Italiaanse meringue botercrème ook heel goed voor andere dingen gebruiken zoals voor muffins.Taart met confetti

Ik had deze eetbare confetti toevallig liggen maar je kunt ook goed sprinkles gebruiken. Je zou ook een kleurstof door de botercrème kunnen mixen zodat je een gekleurde botercrème krijgt en geen sprinkles hoeft te gebruiken. Het is jouw keuze, maar maak er iets moois van.Heb jij het recept van deze confetti stapeltaart gemaakt? Tag ons dan in de foto @valenrosasrecepten want wij zijn erg benieuwd naar jouw confetti laagjes taart.


Wat heb je nodig voor 1 taart:

250 gram roomboter op kamertemperatuur

250 gram fijne kristalsuiker

2 theelepels vanille extract

5 eieren

250 gram zelfrijzend bakmeel

1 mespuntje zout


Italiaanse meringue botercrème:

60 ml water

230 gram suiker

3 eiwitten

1 mespuntje zout

1 theelepel citroen extract

300 gram roomboter

SprinklesBenodigdheden:

2 bakvormen met ongeveer een doorsnee van 15 cm

Thermometer


Verwarm de oven voor op 180 graden boven en onderwarmte.


Begin met het bakken van de cakes. Het is belangrijk dat de boter goed op kamertemperatuur is, want hierdoor wordt de cake erg luchtig. Klop de boter met de kristalsuiker romig met de keukenmachine. Voeg daarna het vanille extract toe. Voeg nu de eieren een voor een toe. Als je de eieren te snel toevoegt kunnen ze niet goed opgenomen worden in het beslag. Dus voeg ze echt een voor een toe en wacht totdat het ei helemaal is opgenomen en voeg daarna pas het volgende ei toe. Zeef het zelfrijzend bakmeel en voeg dit toe aan het beslag samen met een snufje zout.


Vet nu de bakvormen in met boter of bakspray en beleg de onderkant van de bakvormen met bakpapier. Verdeel het cakebeslag over de bakvormen en bak de cakes ongeveer 30-45 minuten in de oven. Controleer tussendoor goed of de cakes niet al gaar zijn. Als je grotere bakvormen hebt gebruikt is het laagje cake dat moet garen dunner, waardoor de cakes weer eerder klaar zijn. Test dit met een satéprikker. Als ze prikker er droog uitkomt is de cake gaar. Laat de cakes op een rooster volledig afkoelen.Als de cakes zijn afgekoeld kun je beginnen met het maken van de Italiaanse botercrème. Het is een gemakkelijk recept maar je moet er even de tijd voor nemen. Doe 200 gram suiker en 60 ml water in een steelpannetje en laat dit koken. Splits de eieren en doe de eiwitten in een kom met het zout. Wanneer het suikerwater een temperatuur van 113 graden heeft bereikt begin je met het kloppen van de eiwitten op hoge stand. Als het suikerwater 118 graden is geworden zet je het vuur uit en voeg je dit langzaam toe aan het eiwit terwijl de mixer aanstaat. Klop dit zodra de meringue op kamertemperatuur is en voeg daarna het citroen extract toe.


Voeg nu de roomboter toe aan de meringue maar doe dit lepel voor lepel. Als de meringue nog te warm is, zal je zien dat de boter gaat smelten en niet lekker opklopt. Als dit het geval is zet je de kom even voor 15 minuten in de koelkast en ga dan weer verder. Ik doe dit tussendoor altijd even, om er zeker van te zijn dat mijn botercrème lekker opklopt. Als alle boter is toegevoegd en goed is opgeklopt, zet je de mixer op de laagste stand en laat dit nog even 4 minuten zachtjes doorkloppen, want hierdoor haal je de luchtbellen uit de crème.


Neem één laag cake en spuit een beetje op de bovenkant en leg de tweede laag cake erop. Je zou hier kunnen kiezen om bijvoorbeeld wat jam, stukjes chocolade of nootjes toe te voegen aan de vulling. Smeer de cake af met botercrème met een paletmes. Bestrooi de buitenkant en bovenkant van de cake met sprinkles en je bent klaar.
Comments


bottom of page